Kuben: Erhvervsbyggeriet er forandret
Erhvervsbyggeriet er permanent forandret fra traditionelle lager- og produktionsfaciliteter til moderne kontorbyggeri, konkluderer en analyse fra Kuben Management. Entreprenører er uenige.
Rådgivningsvirksomheden Kuben Management, der beskæftiger sig med bygherrerådgivning, konkluderer i en ny analyse, at udviklingen af erhvervsstrukturen betyder, at fremtidens erhvervsbyggeri permanent er forandret.
Fra at gælde lager- og produktionsfaciliteter skal det også til at omfatte kontorbyggeri, som skal rumme videns- og serviceerhverv. Derudover er erhvervsbyggeriet generelt faldet markant siden finanskrisen.
Der er sket et markant skifte i erhvervsbyggeriet siden 2007. Både erhvervsstruktur, teknologi og urbanisering spiller ind, siger direktør for Kuben Management, Jens Henrik Haahr.
Entreprenører: Vi bygger masser af lagerhaller
Hos entreprenørerne er det dog ikke helt samme billede, der tegner sig, skriver Licitationen.
Direktør i KT Erhvervsbyg i Give, Per Henriksen, fortæller, stik imod Kubens analyse, at finanskrisen ikke har haft indflydelse på hans forretning:
Vi har rimelig travlt på det område. Det er stigende i vores butik. Vi har ret stabilt bygget nye lagerfaciliteter. Vi har ikke oplevet nedgang i den del, siger Per Henriksen til Licitationen.
Han pointerer endvidere, at statistikkerne måske viser, at der står ledige lagerbygninger i rundt om i landet, men at disse ofte ikke er tidssvarende, og at der derfor stadig bliver bygget nyt.
Netop nu bygger virksomheden for Aasted i Farum, der er producent af maskiner til chokolade- og bageriindustrien. Direktøren understreger, at der ikke er noget, der tyder på, at der inden for de næste to-tre år vil blive mindre arbejde på lager- og produktionsfronten hos KT Erhvervbyg.
Læs også: Omskiftelig fremtid i vente for danske logistikejendomme
Samme tendens opleves hos Dansk Halbyggeri. Her fortæller direktør Mogens Laustsen, at virksomheden oplever fremgang hele vejen rundt inden for erhverv og industri.
-CHM