Kerteminde og Korsør konkurrerer med Kina

Der er tegn i sol og måne på, at den massive outsourcingtendens til Kina er på vej til at blive mere nuanceret; og at en del dansk produktion vender tilbage til Danmark eller Europa.

Outsourcing skal ifølge Steen Winkler fra Martin Professional vurderes ud fra total cost, leveringstid, servicegrader, time-to-market, time-to-profit og fleksibilitet og ikke udelukkende ud fra lønfaktorfordele. Foto: Photos.com..

25.02.2013

SCM.dk

Backshoring, reshoring, nearshoring eller insourcing. Tendensen har mange navne, men meget tyder på, at der er noget om snakken. Tænketanken FORSYN2021 præsenterer fem hovedanbefalinger til danske virksomheder, og et af dem lyder, at flere og flere dele af forsyningskæden for mange med fordel kan flyttes tættere på slutbrugeren, som for danske virksomheders vedkommende ofte befinder sig i Nordeuropa.

Seks faktorer påvirker
Analysehuset ChainLink Research peger i rapporten ”Reversal of the offshoring tide” fra januar 2013 på, at seks faktorer er med til at drive denne udvikling hen imod, at dele af europæiske og amerikanske virksomheders outsourcede produktion bliver trukket tilbage igen. Det omfatter:

  1. Løn: Forskellen i lønniveau er blevet mindre.
  2. Automation: Vestlige virksomheder automatiserer mere.
  3. Energi: Brændstof til transport er blevet dyrere.
  4. Agility: Behovet for at agere fleksibelt og hurtigt er blevet større.
  5. Valuta: Kursen på den kinesiske Yuan er steget.
  6. Risici: Outsourcende virksomheder erkender i stigende grad, at de har undervurderet risici og udfordringer forbundet med at lede og styre per langdistance og på tværs af kulturer, sprog, lovgivninger etc.

Nuanceret billede
ChainLink Research understreger, at der er andre faktorer, som stadig gør Kina og andre lavomkostningslande attraktive som produktionsland. De nævner for eksempel markante forbedringer af infrastruktur, produktionskompetence og kvalitetsniveau i særligt Kina, ligesom kinesiske virksomheder er blevet meget bedre til at integrere både organisatorisk, CSR-, proces- og it-mæssigt med internationale partnere

360 graders analyse
Steen Winkler er kaptajn for den globale forsyningskæde i Martin Professional og har fordoblet omsætning samt forbedret likviditet, siden han i 2011/12 flyttede produktion fra Zhuhai til Frederikshavn.

”Meget outsourcing er sket med for snævert fokus på enhedsomkostninger uden at skele til virksomhedens totalomkostningsbillede endsige virksomhedens strategiske forretningsmuligheder. Jeg ser en stor udfordring for danske direktioner og supply chain-ledere i at analysere fordele og ulemper ved outsourcing til billiglande mere nuanceret og ud fra total cost, leveringstid, servicegrader, time-to-market, time-to-profit og fleksibilitet i stedet for udelukkende lønfaktorfordele”, fortæller Steen Winkler.

UDDRAG FRA FORSYN 2021

Backshoring kræver nyt syn på kæden
”Kina er verdens fabrik, Indien er verdens it-leverandør og USA er verdens forbruger. Så simpelt troede vi, det var for ti år siden, og det er da også situationen i dag på mange markeder. Der er således stadig noget om snakken, men det ser ud som om, bølgen er ved at vende. Øgede omkostninger og øget administrativt bøvl gør, at flere og flere dele af forsyningskæden med fordel kan rykkes tættere på slutbrugeren. Og for danske virksomheder befinder slutbrugeren sig ofte i Nordeuropa. Derfor vil et nyt syn på produktion, lager og logistik indbefatte nye innovative løsninger i Nordeuropa”.

Kilde: FORSYN2021 – Post Danmark Logistiks tænketank om fremtidens supply chain

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online