It batter på bundlinjen for produktion
It har i mere end 30 år styrket produktiviteten i danske virksomheder, men undersøgelse viser, at potentialet i danske virksomheder inklusive produktionsvirksomheder er endnu større på både den korte og lange bane.
Brug af it i et samfund som det danske er en vigtig faktor for vækst og produktivitet. En undersøgelse fra marts 2012 foretaget af ITEK slår fast, at it siden 1970’erne har styrket den samlede arbejdsproduktivitet – også i kriseår som i 2009. Det er der også hårdt brug for, idet dansk produktivitet ifølge OECD i det sidste årti har tabt momentum i forhold til omverdenen med et fald fra en 8. til en 12. plads.
Den sløve udvikling i produktiviteten resulterer i svag økonomisk vækst, højere lønandelsomkostninger og dalene konkurrenceevne.
61 procent kan forbedre
ITEK’s undersøgelse bliver suppleret af en undersøgelse gennemført af YouGov i august-september 2012 på bestilling af EG A/S.
Undersøgelsen spørger ind til produktivitetsstatus og -potentiale blandt 252 mellemstore og store danske virksomheder inden for produktion, detail og service. Den konkluderer, at 61 procent af virksomhederne selv vurderer, at de kan løfte bundlinjen inden for to år.
Løftet fordeler sig på seks til over 50 procent, og løftestangen er forbedret produktivitet understøttet af procesoptimering og it. Gennemsnittet blandt respondenterne er 14 procents forbedring på bunden.
- Der er altså tale om rigtig mange milliarder kroner her, som virksomhederne på egen hånd kan hente.
- It spiller en hovedrolle i arbejdet med at løfte produktivitet og bundlinje.
Bundlinjepotentialet er kæmpestort
De 61 procent, der mener, at bundlinjen kan løftes gennem produktivitetsgevinster opnået ved procesoptimering og tilhørende it-støtte, fordeler sig således:
- Hver tredje mener, at bundlinjen kan løftes mellem seks og ti procent.
- Hver femte mener, at bundlinjen kan løftes mellem 11 og 25 procent.
- Otte procent mener endda, at bundlinjen kan forbedres med mere end 25 procent.
19 procent af de undersøgte virksomheder tilhører industri, resten er fordelt på detail, engros, service og andre erhverv.
ITEK’s undersøgelse viser, at industrien de sidste ti år ikke tilhører førerfeltet af sektorer, der har investeret i it og høstet høje produktivitetsstigninger. Der er derfor grund til at antage, at ovenstående potentiale er rimelig gyldigt for produktionsvirksomheder.
Undersøgelsen afslører også to tydelige tendenser:
- It-investeringer bidrager til forbedret produktivitet (88 procent bekræfter).
- Ny it er koblet til ændrede arbejdsgange (62 procent bekræfter).
En ledelsesopgave
Virksomhederne lister tid, likviditet og kortlægning af opgaver som de primære barrierer for at indfri produktivitetspotentialet. Det er alle tre klassiske ledelsesopgaver, nemlig at prioritere og forvalte knappe ressourcer bedst muligt.
Der er altså to gode nyheder i YouGov-undersøgelsen:
1) bundlinjepotentialet er kæmpestort, og
2) virksomhederne er selv herre over realiseringen af potentialet og er ikke afhængige af eksterne parter eller beslutninger uden for egen kontrol.