Industriens internet har det svært med standarder

Potentialet i industrial internet of things er enormt, men det bliver så godt som umuligt at definere teknologiske standarder, mener svensk softwarevirksomhed. Det bør dog bestemt ikke afholde virksomheder fra at prøve kræfter med mulighederne.

11.05.2016

SCM.dk

Internet of things (IoT) har været undervejs i årevis, men indtil videre mest i forbrugerelektronikregi. Nu er den industrielle udgave (IIoT) imidlertid også ved at vinde indpas, selvom det bestemt ikke er uden udfordringer. Selvom potentialet i teknologien er enormt, så har det nemlig lange udsigter at kunne definere de branchestandarder, der kunne give perspektiverne yderligere styrke.

Læs også: IoT effektiviserer gaffeltrucks

Det mener i hvert fald Dan Matthews, CTO for den svenske IT-virksomhed IFS, der er blandt verdens førende på ERP-systemer og anden software til industrien, herunder logistiksektoren. Han peger på forskellene i produktcyklusser i industrien sammenlignet med den private sektor.

”Et køleskab koblet på IoT er noget af det, der er på vej, og som giver god mening, for både det og ting som smartphones og lignende skifter man rimelig tit som forbruger. Men i industrien er levetiden for ting og sager tit en hel anden. Hvis vi taler eksempelvis kraftværker, så skal de jo holde i 40-50 år, og så er det noget helt andet at bede om standarder i indbygget teknologi”, forklarer han.

Danskerne bedst til bare at gøre det
En rapport fra Accenture i Sverige peger på, at IIoT har en potentiel værdi på 200 mia. kr. frem mod 2030, men også at der er udfordringer, der skal håndteres, før det potentiale kan indfris. Faktisk er vi længere fremme herhjemme.

”Vi har en god startup-scene her i Sverige, men de mere traditionelle virksomheder har det med at være forholdsvis konservative og nærmest se den nye teknologi som en trussel. På det område er danskerne bedre til at omstille sig og bare ’just do it’, specielt på individniveau”, siger managing director of technology strategy for Accenture Sweden, Jonas Wedin.

På det branchespecifikke plan ser IFS muligheder i adskillige sektorer. Det afgørende for Dan Matthews er dels, at sikkerheden er på plads, og dels at teknologien er skalérbar, så den kan gøre sig gældende og vise værdi som en langtidsholdbar investering, også for mindre virksomheder.

Læs også: Tingenes internet er en god investering

”Proces- og fremstillingsindustrien er oplagt, specielt med tanke på kombinationen med automation og robotter. Og service- og logistikområdet ligger lige for. Det er begge brancher, hvor aktørerne kan plukke lidt ad gangen og tage de mere enkle ting først ud fra deres kunders behov. Grundlæggende vil mit råd til virksomhederne være at kaste sig ud i det – take action, prøv jer frem og lær af det”, slutter han.

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

22.04.2025SCM.dk

Nyt projekt og 40 millioner skal styrke produktionen med AI og robotter

22.04.2025SCM.dk

Mangel på kompetencer og lovgivning bremser AI i virksomheder

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle