Høj efterspørgsel på globale integrerede logistikløsninger i Norden
Rikke Janum står i spidsen for at forretningsudvikle DHLs integrerede supply chain-løsninger på det nordiske marked, hvor en høj efterspørgsel nødvendiggør en kontrolleret vækst.
Hos transport- og logistikfirmaet DHL har man det seneste år investeret kraftigt i globale integrerede logistikløsninger på det nordiske marked. Rikke Janum har som senior business development manager i DHLs International Supply Chain ansvaret for forretningsudviklingen i Norden, og hun ser et stort potentiale i netop disse løsninger.
Vi oplever et klart skift i Norden, især hos de store detailvirksomheder og de globale ingeniør- og fremstillingsvirksomheder, for fuldt ud integrerede supply chain-løsninger, der dækker hele kundens forsyningsnetværk, siger Rikke Janum og fortæller, at denne type løsninger allerede er udbredt i Nordamerika, Storbritannien og dele af det europæiske fastland.
Mange store nordiskbaserede virksomheder har en global sourcing-profil og har egen global slutdistribution. Her kan vi varetage det globale flow i forhold til et antal materialeleverandører ind mod virksomhedernes produktionsapparatet, egen distribution, egne butikker og eget lager-setup.
Agilitetsbehov breder sig
Traditionelt har det ifølge Rikke Janum især været de store detailvirksomheder, der har haft en international indkøbsprofil, og som derfor har haft brug for at være agile i forsyningskæden i forhold til kampagner, forbrugermønstre med mere. Men nu ser Rikke Janum også behovet for agilitet og transparens hos de produktionstunge virksomheder, hvilket er interessant for DHL, da Danmark har nogle store virksomheder i netop det segment.
Læs også: Stigende interesse for logistik-samarbejde
Flere har et ønske om at være skalérbare og have færre aktiver. Produktionen skal kunne omstilles ud fra et geografisk perspektiv, via forsyningen og lagerbindingen, fordi der er større udsving end hvis vi går fem-syv år tilbage, hvor kurven kun gik en vej. En større omstillingsparathed gør, at man også har behov for større transparens og agilitet i forhold til, hvad der er bundet op i forsyningskæden, fortæller Rikke Janum.
Et luksusproblem
P.t. er det en udfordring, eller et luksusproblem, som Rikke Janum betegner det, at følge med interessen i det nordiske marked.
Om Rikke Janum
Uddannelse: A.P. Møller - Mærsks shippinguddannelse, CBS-enkeltfag
Seneste job: Selvstændig logistikkonsulent 2008-12, deputy global shipping hos Unicef 2002-07
Fritid: Løb, skiløb, windsurfing
Vi går ind i en meget detaljeret kortlægning af processer sammen med kunden, hvor vi udvikler en netværksstrategi. Det betyder, at der er er en længere salgscyklus, det i nogle tilfælde kan tage flere måneder. Derfor skal jeg konstant sikre, at vi vækster kontrolleret, siger Rikke Janum, der forventer, at de tre dedikerede supply chain-specialister, der var i starten af året, ender med at være blevet til 22 i løbet af 2015.
Så det handler for mig også om at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft og samtidig kvalitetssikre de implementerede løsninger. Netop kvalitetssikring er en udfordring på den gode måde, da det er superinteressant at arbejde med store kunder, der har en global indkøbsprofil og en høj kompleksitet. Datamængden er stor, og der er mange informationskilder i forhold til at designe løsningerne og få de operationelle procedurer op at køre. Desuden er der ofte flere interessenter og funktioner hos kunden, som skal involveres, når vores løsninger skal implementeres, siger Rikke Janum.