Den kommercielle drone kommer nærmere

Fra legetøj til forretning; brugen af droner til kommercielle formål er støt stigende i Danmark, teknologien flytter sig og folkene bag bliver dygtigere.

Markvanding med drone er et af de forretningsområder, der forudses at vinde frem efterhånden som teknologien udvikler sig..

11.08.2015

SCM.dk

At droner er kommet for at blive er de færreste nok i tvivl om. Indtil videre har de små, fjernstyrede luftfartøjer dog mest tjent som legetøj i private sammenhænge og ekstra gadget for fotografer. Men det er ved at ændre sig, skriver Berlingske.

Brugen af droner i kommercielle sammenhænge vinder nemlig hastigt fremad i takt med at teknologien udvikler sig og stadig flere brancher får øjnene op for mulighederne i en UAB, Unmanned Aircraft System, som er den overordnede betegnelse for de forskellige typer droner.

Læs også: Ny teknologi vil revolutionere fremtidens logistik

Antallet af operatører, der anvender droner i erhvervsøjemed er således næsten tidoblet det seneste års tid, fra 12 i 2014 til pt. knap 100, og det giver Danmark en god placering på den europæiske scene.

”Vi er stadig i en ekstrem tidlig fase i forhold til civil og kommerciel brug, men de sidste par år er der virkelig mange, der er kommet i gang, og nogle begynder også at kunne lave fornuftig forretning. På samme måde kan vi se, at de store investeringer også så småt begynder at rulle ind,” siger formand for UAS Denmark, Michael Larsen.

En vurdering fra EU-Kommissionen lyder på, at droneindustrien om 10 år kan have en markedsværdi i Europa på vel over 100 mia. kr., og i det felt er der også muligheder for danske virksomheder, vurderer Michael Larsen. Specielt hvis vi herhjemme kan få ryddet ud i forhindringerne.

Stadig udfordringer
Der er nemlig fortsat en lang række sikkerhedskrav, der skal imødegås før en dansk virksomhed kan få tilladelse til at flyve kommercielt med droner. Dispensationen skal komme fra Trafikstyrelsen og tager hensyn til selve dronen, men også ’piloten’ med fjernbetjeningen.

En drone i dansk luftrum må således ikke flyve uden opsyn, og netop her mangler teknologien et par skridt førend mulighederne for eksempelvis landmåling, markvanding og levering af pakker kan udnyttes fuldt ud.

”De danske myndigheder er relativt positive, men kan ikke udvikle alting på lovgivningsområdet. I det større perspektiv er det lidt som om, alle venter på alle. [Men] det er vigtigt, at befolkningen ikke er utryg ved, at man begynder at flyve med droner til kommercielt brug,” siger Michael Larsen til Berlingske.

Læs også: Amazon kan starte dronetests

Et af de seneste tiltag, der utvivlsomt vil være med til at skubbe til udviklingen, er den uddannelse i droneteknologi, som Syddansk Universitet i Odense har oprettet. Uddannelsen, der er en overbygning på den eksisterende bachelor i robotteknologi, er projektorienteret, og vil give de studerende en række konkrete opgave, de skal forsøge at løse med droneteknologien.

Med jævne mellemrum kan de studerende så efterprøve deres idéer i det nærliggende testcenter for droneteknologi – et såkaldt dronetestfelt – som UAS og HCA Airport åbnede i marts som Danmarks første af sin slags.

Og hvem ved, måske kan nogle danske dronekandidater være med til at opfylde den internationale målsætning, der ifølge Michael Larsen er at man i 2029 kan flyve droner på tværs af verdensdelene side om side med normale fly.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

14.11.2024SCM.dk

Havnearbejdere afbryder forhandlinger med arbejdsgivere

14.11.2024SCM.dk

Summit opfordrer til tværnationalt samarbejde i Norden for at skalere cirkulære løsninger

13.11.2024SCM.dk

Rapport: Houthier tjener penge på angreb

13.11.2024SCM.dk

Jobprøvning, fleksjob eller virksomhedspraktik er hverdag i logistikvirksomhed

12.11.2024SCM.dk

Forsyningskæder er uforberedte på nye vigtige internationale handelsreguleringer

12.11.2024Descartes

Sponseret

Descartes opkøber Sellercloud

12.11.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Trinity Hotel & Konference - En digital forvandling af gæsteoplevelsen

11.11.2024SCM.dk

Farvel til 51 år i logistik

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Brother Nordic A/S
Messe
Logistik og transport 2024, Göteborg

Nordens førende messe og konference om logistik- og transportløsninger.

Dato

14.11.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

ADP
Seminar
ADP årsmøde

Vi afholder for første gang Årsmøde i Nyborg, og inviterer borgere, kunder, samarbejdspartnere og andre interesserede.

Dato

19.11.2024

Tid

17:00

Sted

Bastionen Nyborg, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg