Den ansvarlige forsyningskæde: Sådan skaber ansvarlig leverandørstyring finansiel værdi for virksomheden

Kan indkøbere og supply chain managers dokumentere sammenhæng mellem ansvarlige indkøb og finansiel værdiskabelse for virksomheden? Ja, det kan de ifølge en ny undersøgelse. Ansvarlig leverandørstyring kan reducere omkostninger, nedbringe risici og øge omsætning, og Chief Procurement Officer kan dokumentere det sort på hvidt.

30.08.2011

SCM.dk

Ansvarlig leverandørstyring er den nye dimension for indkøbschefer, der indtil fornylig primært baserede sine beslutninger på pris, kvalitet og leveringstid. Ansvarlighed eller bæredygtighed blev hovedsageligt taget med i betragtning ud fra en risikovurderingsvinkel, efterhånden som virksomheder har lagt flere og flere indkøb i lavomkostningslande, hvor risikoen for at få en sag om menneskerettigheder, miljøforurening eller dårlige arbejdsmiljøforhold på halsen blev betragtet som større. Men er det muligt at kvantificere denne risikobeskyttelse? Og hvordan påvirker det omkostningsreduktioner samt udviklingen af nye produkter og ydelser? Er ansvarlig leverandørstyring et reelt værdiskabende initiativ, som er interessant for både virksomheder, kunder, aktionærer og finansielle markeder?

Tre tunge aktører satte sig for i fællesskab at undersøge disse spørgsmål og resultatet er undersøgelsen med det lange navn ”A quantitative analysis of value drivers associated with Sustainable Procurement Practices” udarbejdet af revisionsfirmaet PwC, MBA-skolen Insead og konsulentvirksomheden EcoVadis. Undersøgelsen er baseret på analyser af cirka 30 virksomhedscases og interviews med en stribe indkøbschefer.

Stærke business casesKonklusionen på undersøgelsen er, at der er stærkt grundlag for at påpege en sammenhæng mellem ansvarlig leverandørstyring og reel værdiskabelse, og at det derved er muligt at udarbejde en klassisk forretningsplan eller business case for ansvarlig leverandørstyring. Værdiskaberne omfatter tre faktorer, nemlig: reduktion af omkostninger, minimering af risici samt omsætningsvækst.

Analyser af de tre værdiskabere og deres respektive indflydelse på virksomhedens årlige indkøbsforbrug, markedsandelsudvikling og omsætning resulterede i en kvantitativ model. Indflydelsen blev dernæst sammenlignet med implementeringsomkostningerne ved et ansvarligt leverandørstyringsprogram.

Omkostningsgevinster finansierer hele balletModellen viste, at omkostningsgevinsten ved ansvarlig leverandørstyring overstiger implementeringsomkostningerne i stort set alle de undersøgte virksomhedscases. Modellen viste også, at risikominimering repræsenterer en seriøs gevinst, idet ansvarlig leverandørstyring minimerer risiciene for, at der opstår forstyrrende og fordyrende afvigelser i forsyningskædeflowene.

Omsætningsvækst kan være sværere at opnå end de to ovennævnte gevinster. Det forudsætter, at indkøbsafdelingen arbejder upstream i tæt samarbejde med leverandører og andre afdelinger som produktudvikling og marketing for at bidrage til udvikling af nye produkter eller ydelser.

Undersøgelsen viser, at gevinsten i form af omkostningsreduktioner alene kan finansiere hele tiltaget med ansvarlig leverandørstyring, og at virksomheder derudover kan se frem til med stor sandsynlighed også at høste gevinster på risiko- og omsætningskontiene. Besparelser på kontoen for energiforbrug på en virksomheds hovedkvarter i for eksempel Europa kan med andre ord hurtigt finansiere et systematisk CSR-engagement i strategiske leverandører.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online