Den amerikanske hærs forsyningskæde skal være amerikansk

Som et led i præsident Trumps ’America First’-strategi, skal den amerikanske hær, ifølge et dokument fra forsvarsministeriet Pentagon, så vidt muligt gå væk fra udenlandske leverandører af udstyr, våben osv. Det kan dog give bagslag, advarer eksperter.

Kontraktleverandører til den amerikanske hær skal så vidt muligt komme fra USA fremover, slår en ny ordre fra præsident Trump fast..

14.07.2017

SCM.dk

Når soldater fra USA’s hær, lige fra landtropper til søværn og luftvåben, bliver uddannet, trænet, drager i krig eller på øvelser rundt omkring i verden, så skal det ske med amerikansk produceret udstyr, hvad enten det gælder uniformer, maskingeværer, patroner, kampvogne, skibe eller alt det andet materiel, herunder også fødevarer, verdens største militærmagt anvender.

Læs også: Hyperloop One afslører fremtidige visioner for USA

Det er hovedbudskabet i det memorandum, som den amerikanske handelsminister Wilbur Ross i slutningen af juni sendte til lederne af alle andre ministerier, styrelser, departementer og agenturer under den amerikanske stat, skriver The Washington Post. Udgangspunktet er den eksekutivordre, præsident Trump underskrev i midten af april omkring sin “Buy American, Hire American”-agenda.

Det inkluderer selvsagt også forsvarsministeriet Pentagon, der dermed er begyndt at tage de første skridt for at sikre en mere stringent overholdelse af de gamle ”Buy American”-love, der historisk strækker sig tilbage til depressionen i 1930’erne.

Pentagon havde faktisk allerede taget forskud på politikken i et tidligere memorandum fra ministeriets kontor for indkøb, teknologi og logistik, som instruerer de føderale leverandører i at oprette træningsprogrammer rettet mod netop overholdelsen af de 80 år gamle lovtekster.

Konkret handler det om den såkaldte Buy American Act fra 1933, der forpligter Pentagon til at købe hjemlige produkter, når der handles for over 3.500 dollars (knap 23.000 kr.), og den mere strikse Berry Amendment fra 1941, som primært omhandler militærets indkøb af tøj og mad.

Undtagelser giver fleksibilitet og bør fastholdes
Selvom de love altså hænger Pentagon op på at købe ind på hjemmemarkedet i meget udstrakt grad, så er realiteten imidlertid, skriver The Washington Post, at en jungle af frihandelsaftaler betyder, at amerikanske forsvarsproducenter bruger udenlandske producenter i stor stil. En rapport fra Pentagon selv, viser eksempelvis, at små 20 mia. dollars, eller ca. 6,4 procent, at militærets indkøbsbudget i finansåret 2013 gik ud af USA.

De nævnte frihandelsaftaler lever grundlæggende af en række undtagelser til de to love, som eksempelvis amerikanske våbenproducenter helst ser bliver fastholdt, fordi det giver dem mere fleksibilitet i forhold til deres forsyningskæder.

Flere eksperter er også bekymrede over udsigten til en strammere håndhævelse af lovene. Dels frygter repræsentanter fra industrien, at hele stemningen kan få folk fra myndighederne til at droppe legitime undtagelser, og dels det kan få drevet priserne i vejret, fordi konkurrencen bliver mindre.

”I dag er vi involveret i en global forsyningskæde. Det var vi slet ikke i ’30’erne, da Buy American-loven blev indført”, siger Chris Taylor, der er chef for researchfirmaet Govini, som specialiserer sig i det offentlige kontraktmarked.

Han får opbakning fra Bill Greenwalt, som er tidligere indkøbsansvarlig i Forsvarsministeriet, som peger på, at den nye kurs også kan skade salget fra amerikanske virksomheder til udenlandske kunder.

Læs også: Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden

”Udenlandske regeringer har langt flere muligheder i dag inden for luft- og rumfart og forsvar end det var tilfældet tidligere. Det fornyede fokus på Buy American vil ikke være godt for jobskabelsen i den amerikanske fremstillingsindustri, hvis vores allierede begynder at se sig om efter alternativer”, siger han.

Det samlede budget for den amerikanske hær forventes i 2018 at ende på 824,7 mia. dollars (godt 5.370 mia. kr.).

-AK

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online