Danmark klarer sig godt i globaliseringen
Vi handler og kommunikerer bedre med andre lande end Sverige, Tyskland og USA, viser undersøgelse fra kurerfirmaet DHL.
Danmark ligger foran lande som Sverige, Tyskland og USA, når det gælder vores evne til at handle og kommunikere med andre lande. Det viser kurerfirmaet DHLs Global Connectedness Index, hvor Danmark indtager en 8. plads.
Læs også: DHLs hub i Danmark har vokseværk
Og noget kan tyde på, at det ligger dybt i danskerne at søge muligheder uden for landets grænser og indtage nye eksportmarkeder. I hvert fald er Danmark rykket to pladser op i undersøgelsen i forhold til sidste år.
Det er den bedste placering til danskerne siden den internationale undersøgelse så dagens lys tilbage i 2005. Her lå Danmark på en 11. plads. Selvom undersøgelsen er foretaget hvert år siden, er det blot tredje gang i de forgangne ni år, at tallene publiceres i en rapport.
I og med globaliseringen er helt afgørende for økonomisk vækst og dermed til stor gavn for vores velstand herhjemme, er der al mulig grund til at skubbe på for, at danskerne bliver ved med at afsøge udenlandske markeder og kontakter, mener administrerende direktør Claus Lassen fra DHL Express, der selv er repræsenteret i 220 lande og territorier.
Europa er mest forbundne region
I DHL Global Connectedness Index, der omfatter 140 lande og er baseret på mere end en million målepunkter, ses der på, hvor forbundet et land er med andre lande. Det gælder alt fra import og eksport i forhold det pågældende lands BNP til turisme og antallet af telefonsamtaler fra et land til et andet.
For at et land er globalt forbundet, skal der være stor international aktivitet i forhold til størrelsen af den indenlandske økonomi. Desuden er det vigtigere med eksport til mange lande end blot få. Når flere af disse faktorer falder ud til den rigtige side, rykker det landet højere op på den samlede liste. Og det er her, at Danmark for første gang nogensinde lander på en 8. plads.
Jo mere forbundet et land er til andre lande, jo større udvalg af produkter og services vil man typisk finde. Desuden medfører globaliseringen lavere priser samt flere og bedre betalte jobs. Da vi er en global logistikvirksomhed, er vi netop nogle af dem, der sørger for at forbinde virksomheder verden over, siger Claus Lassen.
Undersøgelsen viser, at verden igen er blevet mere forbundet i 2013 end i 2012, hvor det hele stod mere i stampe. Det tegner godt for den fremadrettede vækst.
Læs også: Global e-handel og logistikbranchen vil vokse markant
Europa er den mest forbundne region i verden. Her finder man også ni ud af de ti mest forbundne lande. Holland holder sin sikre førsteplads fra sidste år. Herefter følger: Irland, Singapore, Belgien, Luxembourg, Schweiz, Storbritannien, Danmark, Tyskland og Sverige. Til sammenligning ligger USA på en 23. plads.
Fordyb dig i Global Connectedness Index her
- JKK