Bæredygtigt indkøb vinder langsomt frem

Selv om flere virksomheder er i gang med inkorporere bæredygtighed i deres indkøbsstrategi og –praksis, er der stadig lang vej for flertallet.

Øget bæredygtighed i indkøbsfunktionen stiller store krav til ændringer i systemer og processer, viser en Accenture-rapport. Foto: Photos.com. .

14.11.2013

SCM.dk

”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne”, siger Alis S. Hemmingsen fra Responsible Procurement Excellence. Foto: Privat. .

Indkøbsfunktionen spiller en afgørende rolle i implementeringen af bæredygtighed, men den store udfordring er at finde ud af, hvordan virksomhedens overordnede mål for bæredygtighed kan oversættes til den konkrete indkøbsproces, uden at omkostningerne løber løbsk.

Læs også: Få firmaer belønner bæredygtige leverandører

Det konkluderer konsulenthuset Accenture i rapporten ’The Chief Procurement Officer’s Perspective’, der også påviser, at et dybere engagement i bæredygtighed stiller nye krav til indkøbscheferne. Det vil kræve ændringer i systemer og processer, nye overvejelser om indkøbs rolle og de nødvendige færdigheder, og kræver også nye samarbejdsformer. Og hvad er status egentlig på den øvelse?

Ifølge Alis S. Hemmingsen, ekspert i ansvarlig leverandørstyring og ejer af konsulentfirmaet Responsible Procurement Excellence, spiller bæredygtighed i stigende grad en rolle i virksomheders indkøbsstrategi og –praksis. Især når det gælder om bruge bæredygtige indkøb til at minimere risici, der har potentiale til at bringe forretningen i knæ. Bæredygtighed dækker her over både miljømæssige, økonomiske og sociale risici. 

Som eksempel nævner Hemmingsen Lego, der for at undgå en skandale, der kunne true forretningen, i mange år har afdækket, hvorvidt der finder børnearbejde sted i legetøjskoncernens forsyningskæde. 

”Ligeledes er Coca-Cola også nødt til at sikre sig, at der er nok rent vand, for ellers er der ingen forretning”, siger hun. Men det er stadig kun et fåtal af de danske virksomheder, der for alvor er kommet i gang med på struktureret vis at afdække risici i forsyningskæden, vurderer Hemmingsen.

Bæredygtighed forbedrer konkurrenceevnen 
”Der er en klar tendens til, at bæredygtighedsinitiativer i indkøbsfunktionen er begyndt at tage fart, fordi virksomheder kan se, at det forbedrer deres konkurrenceevne. Men hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”, siger Alis S. Hemmingsen, og kommer med følgende opsang: 

<p>”… hvis det virkelig skal batte noget, skal bæredygtighed bruges langt mere strategisk i forhold til indkøbsstrategien”. </p>

Alis S. Hemmingsen, Responsible Procurement Excellence

”Det er altså ikke længere nok bare at skrive på sin hjemmeside, at indkøbet lever op til FN’s ti Global Compact-principper for menneskerettigheder, miljø, arbejdskraft og anti-korruption. Det skal dokumenteres, at man rent faktisk har gjort noget”.

Bæredygtig innovation 
Også med hensyn til bæredygtig innovation er indkøbsfunktionen i færd med at udvikle sig. Hemmingsen hæfter sig blandt andet ved, at forskere på Syddansk Universitet er i gang med at afdække, hvilke værktøjer indkøb skal have til rådighed for at realisere innovationsindsatsen. Innovationen kommer blandt andet til udtryk ved, at flere virksomheder indgår bæredygtige partnerskaber med sine leverandører.

Læs også: Chep og Unilever styrker samarbejde om bæredygtige paller

Det sker for eksempel i kraft af ny teknologi og ved at investere i partnerens forretning og dermed opnå højere effektivitet og besparelser. Men igen, ifølge Hemmingsen halter det stadig med at omsætte de gode intentioner til praksis for de fleste indkøbsafdelinger.     

Bæredygtig innovation førte til store besparelser
Ifølge Accenture-rapporten hjalp et globalt mineselskab en ny leverandør i Chile, der til gengæld samarbejdede med et lokalt universitet for at udvikle nye metoder, der tredoblede levetiden på de gigantiske dæk, som gravkøer og lastbiler bruger ved minedrift.

Prisen på et enkelt dæk var 170.000 dollars, og de blev indkøbt i tusindvis hvert år. Besparelsen har derfor været stor for mineselskabets indkøbsafdeling. Samtidig fik den lokale dækleverandør mulighed for at tilbyde et internationalt konkurrencedygtigt produkt.

”Vi nyder godt af samarbejdet, men det udvikler samtidig leverandøren”, siger mineselskabets indkøbschef.

Kilde: Accenture-rapporten ’ The Chief Procurement Officer’s Perspective’.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup