Amazon haler ind på Apple på verdensranglisten for SCM
Onlinegiganten Amazon ender i år på 2. pladsen på Gartners top25 over de bedste supply chains i verden kun overgået af Apple. Det er overraskende. Årsagen er Amazons imponerende evne til at orkestrere forsyningsnetværk med udgangspunkt i slutkundernes behov.
Det er ikke så overraskende, at Apple ender på 1. pladsen. Det er femte år i træk, og der eksisterer jo en næsten uvirkelig hype og begejstring omkring Apple over alt i verdenen. Apple gør det godt, og det skal de have og får masser af anerkendelse for. Man må sige, det er imponerende, at de formår at score tilstrækkelig med point i Gartners scoresystem til ranglisten i et år, hvor de har været hængt ud i verdenspressen for dårlig behandling af særligt den kinesiske underleverandør Foxconn, der er belastet af historier om selvmord blandt medarbejdere og elendige arbejdsmiljøforhold.
Intels risikofokus giver pote
Intel forbedrer sin top25-placering fra nr. 16 i 2011 til nr. 7 i 2012. Hovedårsagen er ifølge Debra Hofman fra Gartner, at virksomheden har haft succes med at forbedre visibiliteten i den samlede forsyningskæde og etablere beredskab for hurtige korrigerende handlinger, når eller hvis naturkatastrofer forstyrrer forsyningsstrømmen.
Både drift og innovation
Amazon var ny på top25 i 2011 og røg direkte ind på en femteplads. I år har virksomheden scoret en andenplads, og det er på flere måder overraskende. Gartner rangerer virksomhederne efter en række kriterier som lageromsætning, omsætningsvækst, return on asset (ROA), kollegaers vurdering og analytikeres vurdering, se figur 1. Gartner lægger vægt på, at virksomhederne skal præstere på både driftssiden (operational excellence) og udviklingssiden (innovation excellence).
Dirigentrollen
Amazon scorer meget lavt på både lageromsætning og ROA, faktisk har Amazon med 4,4 % den laveste ROA af alle 25 virksomheder på listen. Men Amazon scorer højt på kollegaers og analytikeres vurderinger samt omsætningsvækst. Gartner fremhæver Amazons hurtige leveringstider på primære markeder og brug af udleveringsbokse på udvalgte 7-Eleven butikker i Nordamerika. Det forudsætter stram styring af ordre- og leveringsprocessen. Amazon er også stærk på materialehåndtering og lagerautomatisering med eksempel opkøb af Kiva System, der er en førende leverandør på dette felt. Men det mest tankevækkende er måske, at Amazon i høj grad opnår gode supply chain resultater gennem 3. partsleverandører som UPS, FedEx og andre. Det synliggør, hvor vigtigt det er at være dygtig til at orkestrere forsyningsnetværket, altså at sammensætte det rette ”orkester” af leverandører og få dem til at spille samme melodi.
8 % chance for at være i top25
Det er værd at bemærke, at Gartner tager sit udgangspunkt i Fortune500- og Forbes Global 200-listerne, og at kun virksomheder med en årlig omsætning på over 10 milliarder USD er kandidater til listen. Det begrænser faktisk bruttolisten til 298 virksomheder, hvilket betyder, at de 298 virksomheder teoretisk set har 8 % chance for at komme med i top25.
Det er dog tydeligt, når man skanner listen, at virksomheder inden for forbrugsgoder (consumer goods) og hightech har langt større chance for at komme på listen end mere traditionelle industrielle producenter. På 2012-listen finder vi tre industriaktører, nemlig Caterpillar som nr. 20, 3M som nr. 21 og Cummings som nr. 23; og det er bemærkelsesværdigt, at ingen bilproducenter, som ellers traditionelt er kendte for deres avancerede supply chain management, på listen. Det er også tydeligt, at det er en fordel at være amerikansk virksomhed, hvis man skal med i top25. Gartner har dog på dette punkt lagt sig i selen i forhold til tidligere år. Gartners panel af ”kollegaer” (peers) består af 175 supply chain professionelle med en spredning på 43 % nordamerikanere, 33 % europæere og 24 % asiatere. Det er en kraftig forbedring i forhold til tidligere år, hvor nordamerikanerne var endnu mere overrepræsenterede. Det har for eksempel banet vejen for, at svenske Hennes & Mauritz er med på listen i år som nr. 17. Den 17.-18. september lancerer Gartner en særlig top15 Europaliste på en konference i London.
Robusthed, forenkling og multibaser
Gartner fremhæver særligt tre tendenser, som alle forsyningskæder skal forholde sig til, og som de bedste tackler på mere effektiv vis end andre. Det er: Robusthed, forenkling og skiftet til multibaseret (globaliseret) produktion.
”Sidste år observerede vi, at virksomheder begyndte at investere i ressourcer og aktiver igen som tegn på en begyndende konjunkturforbedring. Denne tendens er endnu tydeligere i år, hvor vi ser mange virksomheder investere i vækst. Vi bemærker også, at miljøhensyn spiller en større rolle i 2012 end tidligere. Den globale økonomiske genoprejsning er ujævn og halter i visse sektorer, men alt i alt er resultatet positivt for virksomhedernes bundlinier og fremtidsudsigter”, fortæller analysens ankermand Debra Hoffman, vice president supply chain research hos Gartner.