3D-printere kan forbedre forsyningskæden
Mindre outsourcing til lavtlønslande, en reduktion af transportudgifter og en forbedring af forsyningskæden er blandt de mulige fordele ved 3D-printere, mener SDU-forsker.
Mange spår, at 3D-printerne i nær fremtid vil vende op og ned på verdenen. Men hvad kommer udviklingen egentlig til at betyde for både virksomheder og forbrugere? Det har adjunkt ved Syddansk Universitet (SDU) Martin Hannibal sat sig for at undersøge i et nyt forskningsprojekt, skriver sdu.dk.
Læs også: Amazon satser på 3D-printende varebiler
Og Martin Hannibal er ikke i tvivl om, at udbredelsen af 3D-printere vil sætte de traditionelle forretningsmodeller under pres.
3D-printere vil ændre den måde, vi forstår markeder på. Min forventning er, at de vil gøre spændet mellem forbrugere og fabrikanter mindre, fordi forbrugere selv kan printe ting i stedet for at købe dem. Forbrugere vil derfor også være entreprenører, og nogle kan endda gøre forretning ud af deres hobby, siger han.
Den udvikling vil for alvor tage fart, når det bliver muligt at 3D-printe i metaller, vurderer Martin Hannibal. Så kan forbrugerne skabe og printe simple produkter og reservedele, der supplerer virksomhedernes produkter, for eksempel vil en motorcykelentusiast selv kunne fremstille mekaniske dele.
3D-printerne truer dog ikke nødvendigvis de danske virksomheder, mener Martin Hannibal, der ser flere muligheder i udviklingen. For eksempel at virksomhederne får mindre behov for at outsource til lavtlønslande, at udgifterne til transport kan reduceres og forsyningskæden i det hele taget kan forbedres.
- JKK