18 procent forventer at insource produktion igen

En fjerdedel af danske produktionsvirksomheder har outsourcet i de sidste fem år, og af dem forventer 18 procent, at de vil trække produktion tilbage igen til Danmark. Men samlet set vil andelen af virksomhedernes produktion i Danmark falde.

Det afgørende for Dinex, der producerer udstødnings- og emissionssystemer, er, at produktionen er, hvor markedet er. De kan ikke forsyne Caterpillar i USA med produktion i Danmark. Det hele vil forsvinde i transportomkostninger. Foto: Dinex..

16.12.2013

SCM.dk

Skatter, afgifter, indrapportering til det offentlige og vanskeligheder ved at fremskaffe risikovillig kapital medvirker ifølge professor Jan Stentoft Arlbjørn til, at danske producenter flytter produktion til Polen, Kina og andre lavomkostningslande. Foto: Syddansk Universitet.

Der florerer mange tal, udtalelser og meninger om danske virksomheders udflytning af produktion, og der er ingen tvivl om, at den hårde globale konkurrence tvinger mange danske virksomheder til at tænke nyt og blandt andet overveje, om produktion fortsat skal finde sted i Danmark.

Læs også: Manglende bankudlån og bureaukrati sender virksomheder ud af landet

Der har bare ikke været mange konkrete og forskningsbaserede undersøgelser af feltet, men nu har Syddansk Universitet og Kraks Fond undersøgt 843 danske virksomheders out- og insourcing samt offshoring og backshoring af produktion i den hidtil mest omfattende undersøgelse af området.

Den har fået titlen ”Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion” og er fra oktober 2013. Undersøgelsen omfatter også mange af de små og mellemstore virksomheder, som dansk erhvervsliv er rig på. Mange undersøgelser og eksempler på outsourcing og insourcing er hentet fra sværvægter-virksomheder med flere milliarder i omsætning, og dem er der rent faktisk ganske få af i Danmark.

23,7 procent har outsourcet
Undersøgelsen bidrager til at nuancere billedet og debatten og viser mange forskellige tendenser. Den viser blandt andet, at en fjerdedel af danske produktionsvirksomheder har outsourcet produktion ud af landet de seneste fem år, mens ni procent har offshoret. I begge tilfælde er motivet at opnå kortsigtede omkostningsgevinster.

De fleste producenter med outsourcing-erfaring mener selv, at de har hentet tilfredsstillende omkostningsbesparelser, mens de er mere usikre på gevinsterne i form af kvalitet, fleksibilitet og leveringsevne. Svarene på offshore-siden er lidt mindre entydige, en stor del siger ja, og en næsten lige så stor del siger nej.

18 procent af de virksomheder, der har flyttet produktion ud af landet de sidste fem år, indikerer, at det er meget sandsynligt eller sandsynligt, at denne produktion bliver trukket tilbage igen til Danmark. 60 procent af virksomhederne vurderer modsat, at det er meget usandsynligt eller usandsynligt, mens cirka 20 procent er i tvivl.

Offshore-virksomhederne er naturligt nok mere afdæmpede med hensyn til at forvente backshoring, mindre end ni procent mener backshoring er sandsynligt. Offshoring er etablering af produktion med eget ejerskab i et andet land, og den proces er mere kompleks at trække hjem til Danmark igen end outsourcing.

Halvdelen af producenterne indikerer interessant nok, at en øget grad af automatisering kan bidrage til at fastholde produktion i Danmark.

<p>”… virksomheder har brugt outsourcing som sovepude i stedet for at udvikle sig”</p>

Benny Engelbrecht, erhvervsordfører Socialdemokratiet

Outsourcing som sovepude
I et debatindlæg i Dagbladet Børsen den 12.11. med titlen ”Kom hjem – vi betaler kredittiden” fortolker den socialdemokratiske erhvervsordfører Benny Engelbrecht undersøgelsen derhen, at den ”indikerer, at virksomheder har brugt outsourcing som sovepude i stedet for at udvikle sig. Nu tvinges de til at finde mere ambitiøse løsninger end den konstante jagt på billig arbejdskraft”, og han fortsætter:

”Flere virksomheder har et uudnyttet potentiale for at tjene mere per lønning samt for at få et mere stabilt grundlag for omsætningen, hvis de effektiviserer og automatiserer deres produktion. I tilgift kan de blive mindre sårbare over for tab af viden til konkurrenter. Midlet til at udnytte potentialet kan være at flytte produktion til Danmark. Vi har en veluddannet arbejdskraft, der mestrer kreativitet, forskning, håndværk samt tekniske kompetencer”.

Læs også: Udflytning af arbejdspladser flader ud

Han slutter af med at tilkendegive, at regeringen vil hjælpe virksomheder, der henter produktion tilbage til Danmark, skal have lempeligere betalingsfrister og momskredittid.

BEGREBSAFKLARING

Outsourcing: Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark, så de fremadrettet varetages af en tredjepart under deres ejerskab, ledelse og kontrol.

Insourcing: Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark, som oprindeligt blev varetaget af danske producenter, men som er blevet lagt ud til en tredjeparts ejerskab, ledelse og kontrol.

Offshoring: Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark til et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes.

Backshoring: Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark fra et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes. Principielt kan der godt være tale om backshoring til et andet land end Danmark (fx flytning af egen fabrik fra Kina til Polen).

Kilde: ”Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion”, Syddansk Universitet og Kraks Fond, 2013.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online