Cobots sparer Carlsbergs medarbejdere for nedslidning

I en af Carlsbergs mange tappehaller bliver en verdenskendt dansk humledrik fyldt på 20 liters plastikfustager ved hjælp af tre cobots. Bryggerigiganten deler her fordele og udfordringer ved at indføre de kollaborative robotter i produktionen.

Foto: Industriens Fond

Sodavand, cider og øl i alle størrelser bevæger sig i rekordfart, når man træder indenfor hos verdens tredjestørste bryggerikoncern. Hos Carlsberg i Fredericia bliver der produceret et væld af velsmagende væsker, og én af disse er den nye generation af fadøl – den såkaldte DraughtMaster, der er udset som arvtager efter de klassiske stålfustager.

Carlsberg sender 500 DraughtMasters – som er 20 liters ølfustager af plastik – gennem tappehallen i timen, og det sker blandt andet ved hjælp af tre cobots.

Carlsberg råder i forvejen over et stort antal pladskrævende, klassiske industrirobotter, men er begyndt også at introducere robotfamiliens lillebror, cobotten, til at aflaste i en række manuelle opgaver, hvor de i kraft af deres størrelse og fleksibilitet passer godt ind.

De første kollaborative robotter blev indkøbt i 2017, og i dag ser Carlsberg især to tydelige fordele ved investeringen.

“Det bedste ved de her cobots er, at vi har frigivet vores operatørers tid til at kunne udføre andre opgaver,” siger Christina Beier Iversen, der er procesingeniør hos Carlsberg.

“Den anden kæmpe fordel er arbejdsmiljø. Vores operatører skal ikke lave de her gentagende handlinger ved at flytte tappemateriale fra en palle hen til maskinen – og dér vinder man jo rigtig meget ved ikke at have arbejdsskader eller sygdom, som også er en stor omkostning for en virksomhed,” tilføjer hun.

Spørger man de folk, som tidligere klarede arbejdet uden cobots, ser man også de mekaniske kolleger som en kærkommen tilføjelse til arbejdsstyrken.

“Robotten laver nogle løft, jeg slipper for at lave, og sparer derfor mig og mine kolleger for nedslidning. Det er primært det. Det koster selvfølgelig også en operatør, men jeg tror ikke, at der er nogen, der har lyst til at lave det, som den robot laver, 24/7,” siger Niels Nielsen, som er tappeassistent hos Carlsberg.

Kom videre eller i gang med kollaborative robotter

Teknologisk Institut tilbyder uvildig rådgivning og konkret konceptafprøvning med forskellige kollaborative robotteknologier – inden I investerer for mange penge og for meget tid. Læs mere her

Mere fra...

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Hvad er NIS2?

03.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Cobots sparer Carlsbergs medarbejdere for nedslidning

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan vi klare os uden Kina?

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

‘Hackerene kender systemet bedre end dem, der har lavet dem’

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

06.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Lille jysk produktionsvirksomhed øger effektiviteten med 30 procent ved at få hjælp udefra