16.03.2018  |  Branchenyt

Indspark: Vi håber på en snarlig afklaring af de toldmæssige konsekvenser af Brexit

På fredag holder EU topmøde, og det er meningen, at der skal tages afgørende beslutninger om de fremtidige handels- og toldrelationer mellem EU27 og Storbritannien. Ingen kan på nuværende tidspunkt sige noget om, hvad der kan komme ud af det.

I løbet af de næste dage afgøres det, om EU-topmødet fredag den 23. marts 2018 kan tage de planlagte beslutninger om de fremtidige handels- og toldrelationer mellem EU27 og Storbritannien.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her præcis en uge inden topmødet er det uklart, om de to parters forhandlingsdelegationer er kommet langt nok til, at EU-topmødet kan blive en succes på Brexit-området.

-  Samlivet mellem EU og Storbritannien skulle egentligt stoppe fredag 29. marts 2019 ved midnat. En overgangsordning, hvor briterne accepterer at følge alle EU-regler uden at være med til at træffe beslutningerne, betyder dog, at den afgørende skæringsdag formentlig bliver torsdag den 31. december 2020 ved midnat. Hvad der kommer til at gælde på toldområdet, står stadig hen i det uvisse, og det er ikke godt nyt for de danske eksport- og importvirksomheder og for deres speditører. På nuværende tidspunkt er det stort set umuligt at forudsige betingelserne på Danmarks fjerdestørste eksportmarked, siger Henrik Beck, sekretariatsleder i EKFT.

At alt stort set står hen i det uvisse på toldområdet, er problematisk, fordi de cirka 4 millioner lastbiler, der årligt fragtes under eller over den Engelske Kanal, efter skæringsdagen i et eller andet omfang skal toldekspederes.

- Toldprocessen kan ikke blive 100 procent friktionsløs for alle. Spørgsmålet er, hvor stor en andel af lastbilerne, der skal toldekspederes på en så byrdefuld måde, at det forsinker godstransporterne. Det er stadig et åbent spørgsmål, siger Henrik Beck, der lover, at EKFT vil informere grundigt om alle de afgørende milepæle i opløsningen af samlivet mellem EU og Storbritannien.

   

Fakta: Tidsplanen for den fremtidige Brexit-proces

Fredag 23. marts 2018: EU27-lederne skal efter den officielle tidsplan på et EU-topmøde  vedtage retningslinjer for forhandlinger om rammerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Det handler ikke mindst om udformningen af en frihandelsaftale.

Oktober 2018: EU ønsker at afslutte forhandlingerne om en udtrædelsesaftale med Storbritannien, herunder aftale om exit, en overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold. Det skal give tid til oversættelse til alle EU-sprog og ratificering i Europa-Parlamentet.

Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader efter planen EU. En overgangsordning, hvor briterne accepterer at følge alle EU-regler uden at være med til at træffe beslutningerne, kan i givet fald træde i kraft.

April 2019: Efter den britiske exit kan EU og Storbritannien forhandle en aftale på plads om fremtidens partnerskab, herunder en frihandelsaftale. Afhængig af aftalens omfang skal den vedtages i 38 nationale og regionale parlamenter i hele EU, herunder i Folketinget, og i Europa-Parlamentet

Torsdag 31. december 2020 ved midnat: Overgangsperioden efter britisk exit ventes at udløbe samtidig med udløbet af EU’s langtidsbudget for perioden 2014-2020.

Fredag 1. januar 2021: Det nye partnerskab mellem EU og Storbritannien kan efter den nuværende køreplan træde i kraft. Men vurderingen i Bruxelles er på forhånd, at det bliver særdeles svært at nå.

Mere fra Henrik

Henrik Beck

Sekretariatsleder

  • info@ekft.dk
  • 33746914
  • Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Se profil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere