09.06.2015  |  Strategi & ledelse

Indspark: Supply chain arkitektur

Evnen til hurtigt og fra gang til gang at designe den rigtige supply chain arkitektur bliver en ny væsentlig kernekompetence for SCM i fremtiden, skriver redaktør Poul Breil-Hansen.

For nogle måneder siden stødte jeg på en jobannonce fra en dansk-baseret virksomhed med global rækkevidde. Den bar titlen: “We are looking for a Supply Chain architect to lead IT and business in transforming our Supply Chain to meet our Profitable Growth strategy”.

Jeg erindrer ikke at have set titlen “supply chain arkitekt” i en jobannonce eller som officiel titel tidligere. Titlen er sikkert blevet brugt før, men jeg tror, det er en sjældenhed. Men det er en interessant stillingsbetegnelse, fordi det indikerer et nyt og mere tværgående samt helhedsorienteret syn på ledelse af forsyningskæden: En supply chain-leder der har overblikket til at binde forsyningskæden sammen med it og forretning.

Læs også: Fra tre tons til under ét gram

I det konkrete tilfælde er der tale om en stilling i virksomhedens globale it-afdeling, og opgaven er lige præcis at bygge bro mellem forretning og it samt understøtte virksomhedens vækstambitioner. Supply chain arkitekten skal accelerere implementering af forretningsstrategier og skabe it-understøttet forretningsudvikling.

Man kunne godt tolke det som et opgør med traditionelle måder at organisere virksomheder og forsyningskæder på. Supply chain arkitekter skaber nye typer netværk eller måske rettere: Den nye type ER netværket eller baserer sin forretning på netværket, de tænker netværk anderledes og mere radikalt end traditionelle virksomheder.

Et karakteristikum ved netværksvirksomhederne er, at evnen til at skabe et velfungerende netværk og omkonfigurere netværket bliver kernekompetencer. Den evne kan man kalde ”supply chain arkitektur” og rollen for ”supply chain arkitekt”.

Læs også: DHL lancerer nye innovationscentre

Henning de Haas, der er Head of Supply Chain Development hos KK Wind Solutions, har i et tidligere interview til erhvervsmagasinet SCM & Logistik fremsat nogle konkrete bud på, hvad der kendetegner netværksvirksomheder og derved, hvad kompetencen ”supply chain arkitektur” indebærer:

”Netværksvirksomheder konfigurerer netværket fra gang til gang til forskel fra for eksempel de traditionelle grossistvirksomheder, som har etablerede langtidskonfigurationer med leverandører og kunder og store fysiske lagre” fortæller han og supplerer:

”Netværksvirksomheder er hurtige til at reagere og omstille sig, de har en let organisation, en åben struktur og skal have godt styr på teknologien for at understøtte planlægning, reaktionsevne og adræthed. De skal dernæst også være meget multikulturelt orienterede og være i stand til at interagere med samarbejdspartnere i både Ballerup, Brno, Brunei og Beijing”.

Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden vil se, at forsyningskæderne bliver mere og mere komplekse. Det bliver kun vanskeligere at finde den rette balance mellem pris, kvalitet og tid. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at vi i fremtiden vil se et stort behov for virksomheder, der har netværksdannelse, relationsledelse og interaktivitet som kernekompetence, og som er i stand til hurtigt og fra gang til gang at designe den rigtige supply chain arkitektur.

Den dansk-baserede virksomhed med global rækkevidde var for øvrigt Vestas, og jeg håber, de har fundet den rette mand eller kvinde til den vigtige post.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere