11.06.2014  |  Strategi & ledelse

Indspark: Strategisk tænkning skal forebygge selvfedme

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er meget konkurrencekraft at hente i at koble forsyningskædestrategier tættere sammen med forretningsstrategier.

Der hersker næppe tvivl om, at virksomheders forsyningskæder udgør vigtige kilder til konkurrencemæssige fordele.

Supply Chain-området har fokus på tiltag, der minimerer omkostningsforbruget og forbedrer bundlinjen, ligesom det arbejder med kundevendte initiativer, såsom skræddersyede serviceydelser, som bidrager til forbedret omsætning.

Der er heller ikke tvivl om, at nogle danske virksomheder gør dette mere excellent end andre. De evner at skabe bevidsthed om betydningen af Supply Chain Excellence, samtidig med at de retter blikket mod omsætningsskabende aktiviteter frem for ensidigt at fokusere på reduktionen af enhedsomkostninger.

Læs også: SCM som kilde til konkurrencekraft

Men er denne erkendelse nået frem til topledelserne i dansk erhvervsliv?

Potentialet for yderligere konkurrencekraft er stort. Den fysiske produktion har i mange år stået for skud i de danske virksomheder, og der er gennemført mange tiltag for at forbedre produktiviteten, bl.a. med DI som bannerfører. Produktion er blevet outsourcet – noget baseret på grundigt forarbejde, og andet gennemført i hast og på et utilstrækkeligt produktionsgrundlag.

En undersøgelse om udflytning og hjemtagning af produktion, gennemført med økonomisk støtte fra Kraks Fond Byforskning, viser bl.a., at flere virksomheder, der har outsourcet, nu enten er i gang med eller finder det meget sandsynligt at insource produktion igen.

Når det skal afgøres, om produktion bør ske i Danmark eller i udlandet, giver totalomkostningsbetragtninger og kundevendte mål omkring leveringsevne, kvalitet og fleksibilitet et mere reelt sammenligningsgrundlag at arbejde med.

Læs også: Fagfolk skriver: Ambidextaritet i forsyningskæden - om evnen til at kunne drifte og udvikle samtidigt

Det er ikke kun i den fysiske produktion, der kan skabes større produktivitet. Det er også i den øvrige del af forsyningskæderne ved håndtering af materialer, halvfabrikata og færdigvarer, brug og optimering af transportformer og placering og styring af lagre.

Sidst men ikke mindst er der et betydeligt potentiale i de administrative processer, der er med til at sikre en effektiv ledelse af forsyningskæderne.

Der er klare gevinster ved at anlægge et strategisk perspektiv på ledelse af forsyningskæderne og at stræbe efter Excellence. Der bør investeres tid i at svare på spørgsmål om, hvorledes virksomhedens forsyningskæder understøtter virksomhedens overordnede strategi, og hvilke krav virksomhedens forretningsmodel(ler) stiller til forsyningskædernes ydeevne.

Læs også: Sådan går det med SCM i 2014

På hvilke områder skal forsyningskæderne udmærke sig? Hvordan sikres robusthed i forsyningskæderne? Hvor, hvordan og hvorfor skal forsyningskæderne skabe værdi? Sådanne strategiske diskussioner skal kontinuerligt udfordre eksisterende praksis. Strategisk tænkning handler bl.a. også om at skabe større ubalance mellem konkret performance og målsætninger for at undgå, at vi bliver for selvfede.

Supply Chain Excellence kan bidrage til processen, men det kræver, at man først forholder sig til, hvordan det skal forstås i egen virksomhed. Dernæst er det vigtigt, at virksomhedens stræben efter Supply Chain Excellence indeholder såvel kundevendte som leverandørvendte tiltag. Hvilke nuværende og fremtidige kunder udgør virksomhedens eksistensgrundlag?

Mere fra Syddansk Universitet

Syddansk Universitet

sdu.dk/hd

Syddansk Universitet udbyder forskningsbaseret efteruddannelse inden for Supply Chain Management. Er du leder og har brug for ledelseskompetencer, så udbyder SDU masteruddannelser som MBA og Master i projekt- og innovationsledeles for dig, som er i job. 

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere