02.01.2018 | Planlægning
Indspark: S&OP-processen: Tving den taktiske tænkning ind i S&OP-processen
Dette er fjerde blog i en serie, der går i dybden med begrebet sales & operations planning (S&OP). Vi undersøger, hvad det er, hvorfor processen er vigtig, hvordan det overordnet set skaber værdi og præsenterer fem anbefalinger til, hvordan det helt konkret kan gøre en verden til forskel for din virksomhed. Her kommer den anden anbefaling.
Det der med tidshorisonten og det rette sigte er vigtigt i sales & operations planning-processen. Den største faldgrube for en effektiv S&OP er, at der går drift og brandslukning i tingene. Lad os uddybe det.
Tag styringen eller bliv kuglen i flipperspillet
De færreste virksomheder kigger på potentialerne i forsyningskæden med henblik på aktivt at påvirke og udvikle kundeefterspørgslen/-adfærden samt udvikle udbuddet af produkter og ydelser, der matcher kundeefterspørgslen og -adfærden. Det handler om at tænke taktisk og strategisk i forhold til, hvilke produkter og services vi vil tilbyde vores kunder i fremtiden.
Og det tandler om selv at påvirke tingene og have en vis styring frem for at blive reaktive og lade omgivelserne styre tingene. Det viser undersøgelsen Store uudnyttede muligheder i dansk industri gennemført af konsulenthuset BDO Advisory i 2016.
Autonome beslutninger fremmer et kortsigtet fokus
81 procent af virksomhederne oplever ifølge undersøgelsen i høj grad eller i nogen grad, at beslutninger, der påvirker S&OP-processen, træffes udenfor S&OP-processen. Alle virksomhederne er enige i, at autonome beslutninger, og dermed silotænkning i de enkelte forretningsområder, fører til en S&OP-proces præget af kortsigtede eller manglende handlinger.
Dette er til stor skade for virksomhederne, da værdien i S&OP-processen netop ligger i de taktiske og strategiske overvejelser, som går på tværs, fremfor et operationelt fokus, hvor beslutningerne bærer præg af dag-til-dag koordinering, måske ligefrem brandslukning, jf de to figurer.
Vi ser alt for ofte, at driften hos virksomhederne tager over og styrer indholdet i eksisterende S&OP-processer. Dagens problem fylder alt med det resultat, at de strategisk eller taktisk tænkende nøglepersoner melder afbud til møderne, de har simpelthen for travlt med at løse akutte driftsproblemer.
Træk driften ud af S&OP-processen
Vi anbefaler virksomhederne at have et driftsmøde (om nødvendigt) til her-og-nu udfordringerne, og derudover have et S&OP-møde til de taktiske/strategiske spørgsmål og temaer, hvor der skal tænkes i helheder og på tværs af kæden og hvor det er forbudt at tale om driftsproblemerne.
Vi ser ofte, at denne skelnen ikke er foretaget, at driftsproblemer altid prioriteres og altid kan få taleret på forsyningskædemøderne. Deltagerkredsen er ligeledes vigtig på S&OP-møderne. Hvordan kan vi for eksempel tænke taktisk med hensyn til de økonomiske konsekvenser af nye produkter, hvis udviklingschefen og finanschefen ikke deltager?
Det er vigtigt at sætte det rigtige hold til S&OP-mødet, så de taktiske og strategiske emner reelt kan blive behandlet dækkende og de rigtige, strategiske eller taktiske beslutninger træffes.
Dialog på tværs
Det er vores påstand, at det er meget svært at have en effektiv værdikæde og dermed en effektiv forretning uden at have en effektiv S&OP-proces. S&OP-processen skal være bygget på god indsigt i egen kæde, og processen vil samtidig løbende styrke indsigten i egen kæde. Det er en positiv spiraleffekt.
Det er egentlig meget enkelt: De fleste ledere i en virksomhed kender udmærket deres egne pains, men de kender ikke så meget til de andre lederes pains og slet ikke ledere fra andre funktioner. Kan en S&OP-proces samle indsigterne, så alle forstår hinandens pains, og kan alle funktionsledere få et regelmæssigt forum, hvor de udveksler pains med et fælles sprog og med fælles datasæt, så er der virkelig lagt i kakkelovnen til en stærk værdikæde.
Så kan alle parter begynde at se, hvordan egne pains spiller sammen med kollegaernes pains, og på den måde begynde at arbejde sammen om at vende pains til fordele. Undersøgelser viser, at to procents forbedring af forecast-præcisionen giver en forbedring på bundlinjen på én procent. Man kan jo fx starte med at udveksle viden om hvornår forskellige kampagner skal foregå, så hele værdikæden i tide kan indrette sig efter det.
Bliv klogere på den stærke værdikæde
- De to forfattere har skrevet bogen Den stærke værdikæde sådan skaber du konkurrencekraft (2016) sammen med professor Jan Stentoft, SDU
- Læs mere om bogen på www.ctflab.dk
- Læs om workshoppen Continuous Transformation FrameworkTM Lab på www.ctflab.dk. CTFTM Lab er en workshop, der hjælper virksomhedsledere til at erkende og arbejde med værdikæden for at skabe større konkurrencekraft
- Hent undersøgelsen Store uudnyttede muligheder i dansk industri fem anbefalinger til hvordan I mangedobler gevinsten med en effektiv S&OP-proces
Pandora bygger bro mellem produktion og salg
Pandora er et eksempel på en virksomhed, der har forstået værdien af S&OP-processen og den taktiske tænkning for at opnå høj fleksibilitet i forsyningskæden. Et væsentligt virkemiddel til at skabe fleksibilitet er en grundig forecasting og sales & operations planning proces i flere niveauer.
Pandora har delt S&OP-processen op i tre niveauer eller dimensioner:
- et operations S&OP
- en nedbrydning af planen til kategorier og
- et executive S&OP.
Der er masser af udfordringer og faldgruber i Pandoras S&OP-arbejde. Det er udfordrende for ledere på tværs af forretningen at arbejde tæt sammen og finde ind til et fælles sprog, det er udfordrende at indsamle de rette data, og det er udfordrende at finde det rette leje eller detaljeringsniveau for processen.
Men der er også meget store gevinster at hente. Vi har fx reduceret vores lagerbinding eller days of cover fra 100 til 85 dage, og det fortsætter nedad. Det giver os mere ro på bagsmækken, når vi skal tage beslutninger, og vi har opnået en langt bedre kapacitetsstyring. Med vores signifikante vækst år efter år har vores produktionskapacitet ofte været under pres. Det har været en udfordring at identificere flaskehalse tidligt nok og sikre den fornødne kapacitet til at opfylde efterspørgslen. Vi er blevet markant bedre til at forudse flaskehalse i vores produktion og supply chain med vores nuværende S&OP-process. Men vi kan fortsat blive bedre, og jeg forventer, at vi opnår endnu bedre resultater i de kommende år, fortæller Thomas Touborg SVP Group Operations i bogen Den stærke værdikæde sådan skaber du konkurrencekraft (2016).
Denne blog er oprindeligt blevet publiceret på www.transformationtools.dk. Læs den første blog i serien om S&OP her, den anden her og den tredje her.
IT

Millioner til cybersikkerhed i værdikæder
Med fem nye projekter og en bevilling på lige knap 40 millioner kroner styrker Industriens Fond nu danske virksomheders arbejde med gøre deres værdikæder cybersikre. Projekterne skal aktivere over 250 primært små og mellemstore virksomheder i forløb, der med forskelligt afsæt skal løfte den digitale sikkerhed i virksomhedernes kontaktflader og derigennem styrke konkurrenceevnen.
Lager & distribution

Globalt samarbejde skal realisere ny klimastrategi for skibsfarten
Danmark har taget initiativ til en rundbordssamtale i New York om, hvordan verdens lande, når ambitionen om klimaneutral skibsfart og samtidig sikre en retfærdig omstilling af skibsfarten.
Branchenyt

Skanlog køber svensk 3PL-aktør
Skanlog og Hillebrand Gori har indgået en aftale, hvor Skanlog overtager hele Hillebrand Goris indenlandske lager- og distributionsvirksomhed for alkoholholdige drikkevarer i Sverige. Alle berørte medarbejdere vil blive tilbudt ansættelse hos Skanlog. Hillebrand Gori vil fortsat operere i Sverige og vil i fremtiden fokusere på sine internationale logistiknetværks services.
Lager & distribution

Dansk global pakkeboksvirksomhed rammer endnu en milepæl
Sønderborgvirksomheden SwipBox har solgt 40.000 pakkebokse. Det cementerer virksomhedens position som global markedsleder. Guldet findes i den innovative pakkeboks, Infinity.
Branchenyt

Månedens udfordring: Omnichannel og klima ryster forsyningskæde-posen
Pandemien sparkede for alvor gang i e-handlen for IKEA. Det har sat skub i transformation af forsyningskæden for at skabe en omnichannel, der kan det hele på én gang. Sammen med klimakrisens konsekvenser for driften, udgør det to af de største udfordringer for Ikeas forsyningskæde.
Lager & distribution

Nybyggede lagerlokaler bliver revet væk
Der bliver bygget løs i landets industrikvarterer og stort set alt bliver afsat til pladshungrende virksomheder. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Et stort efterslæb på nybyggeri, travlhed i erhvervslivet og boligbyggeri i gamle erhvervskvarterer, lyder forklaringer fra to erhvervsmæglere.