27.09.2016  |  IT

Indspark: Smart Manufacturing? Det hele handler om en intelligent forbundet forsyningskæde

Indhold fra partner Hvad er dette?

Med Industri 4.0 bliver forsyningskæden integreret i produktionen, og når det kombineres med business intelligence vil grundlaget være skabt for den intelligent forbundne virksomhed (Connected Enterprise).

Lidt firkantet sagt er selv moderne fabrikker dumme - eller i hvert fald langt mindre intelligente end den nuværende teknologi faktisk kunne gøre dem. Den nuværende industrielle produktion er ufleksibel og dyr. En grundlæggende årsag hertil er manglende gennemsigtighed i forsyningskæden. Men det er ved at ændre sig takket være Industri 4.0, et initiativ med sine rødder i Tyskland, som er med til at drive den fjerde industrielle revolution. Det varsler en æra, hvor fremstillingen bliver intelligent, og hvert led i forsyningskæden taler til hinanden og er forbundet.

Konceptet Smart Factory betyder, at industrielle fremstillingsprocesser vil blive tilrettelagt på en mere intelligent måde set i forhold til tidligere traditionelle metoder. Det åbner mulighed for intelligent produktion, hvor hele forsyningskæden er forbundet på tværs af grænser. På fremtidens fabrik vil alle individuelle trin i fremstillingsprocessen være fuldt forbundet og integreret, hvilket får stor betydning for alle planlægnings-, produktions- og logistikprocesser.

Smart Manufacturing handler ikke om forandring blot for forandringens skyld, det er drevet af markedets behov for omkostningsreduktion i produktionen, hurtigere time-to-market, masseproduktion af individuelt konfigurerede produkter og sidste øjebliks ændringer til en hvilken som helst ordre. Det kræver anvendelse af sensorer, og at alt forbindes gennem hele forsyningskæden. Internet of Things (IoT) er den trend, der vil muliggøre netop dette.

Læs også: Sådan gør du ABC klassificering endnu bedre

Om forfatteren

Lars Mohr Jensen er produktchef i GateHouse Logistics for virksomhedens service til transport- og logistikbranchen. Han kom til virksomheden i 1995 og har bidraget med softwareudvikling, systemarkitektur og ledelse af såvel forretningsenheder som strategiske projekter. Han har en baggrund i medicinsk forskning og missionskritiske software-systemer til den maritime industri.

Tag bilindustrien som et eksempel på Smart Manufacturing. Ved begyndelsen af produktionsprocessen tildeles en ny bil en identifikation (fx RFID) knyttet til en bestemt kunde. Så nu er det ”bilen", der fortæller robotterne, hvordan den skal samles langs samlebåndet. Hvis en kunde ønsker at ændre specifikationen for eksempelvis navigationsudstyr, når bilen bevæger sig ned ad samlebåndet, så er det muligt, men det påvirker lagerbestanden, underleverandører ... ja, faktisk hele den intelligente forsyningskæde.

Men den intelligente forsyningskæde rækker ud over oplysninger omkring positionen på en vare. Den indeholder også informationer om tilstanden på et hvert element på vej til en Smart Factory. En Smart Factory skal vide om, varerne er blevet beskadiget under transporten (har lastbilen kørt på en ujævn vej? Har der været fugt i traileren? etc.). Og en Smart Factory skal kunne fortage beslutninger omkring eventuel udskiftning af mistænkelige varer.

Gennemsigthed i forsyningskæden er en hjørnesten i Industri 4.0, som kræver et tæt samarbejde gennem hele forsyningskæden, hvor informationer fra forskellige platforme og systemer sikkert og gennemsigtigt bliver forbundet i en datasky. Først da vil vi opleve, at fabrikker er i stand til at agere intelligent og ikke dumt.

Mere fra project44

project44

https://project44.com/

project44 er branchens første og eneste globale multimodale supply chain udbyder, med et fuld automatiseret og gnidningsfri samarbejde på tværs af økosystemet. Kunder er typiske eksport/import producerende virksomheder, detail virksomheder, 3-og 4PL’ere. project44 forbinder, automatiserer og leverer visibilitet til de vigtigste transportprocesser samt giver verdens førende logoer mulighed fo…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere