12.04.2016  |  Strategi & ledelse

Indspark: Sådan bør du svare, når chefen spørger, hvor man kan købe en ny planet

Svaret er ikke så enkelt, men det skal findes i den cirkulære økonomi.

Når chefen spørger, hvor man kan købe en ny planet, så er svaret måske ikke så enkelt. Kan man købe en ny planet, vil nogen nok tænke. Ikke så vidt jeg ved. Derfor er der også al mulig god grund til at passe godt på den, vi har. Hvis ikke man kan købe en ny planet, hvor ligger svaret så? Svaret ligger i den cirkulære økonomi.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

DEN CIRKULÆRE ØKONOMI VINDER FREM
Det kan være svært at trænge igennem. Måske netop derfor vinder den cirkulære økonomi frem. Den tager de oprindelige bæredygtige værdier og sætter det sammen med knapheden på ressourcer. Den laver et opgør med, at det, der driver profit, er adgangen til billig, billigere eller de billigste materialer og arbejdskraft.

For mange kan begrebet bæredygtighed i sig selv være lidt af en rød klud, en floskel når man tænker på, at vi i mange år, i hvert fald i Danmark, har arbejdet med bæredygtighed. Som André Gide siger: ”Everything that needs to be said has already been said. But since no one was listening, everything must be said again”.

3 MILLIARDER NYE FORBRUGERE
I 2030 forventer man, at der er tre milliarder flere forbrugere, som primært kommer fra de nye store økonomier også kaldet ”emerging markets”. Derfor vil den cirkulære økonomi også være en hjælpende hånd til de forskellige industrier til at forberede sig til væksten. Det handler om, at man skal afkoble væksten fra en vækst i energiforbruget, råvareforbruget og yderligere miljømæssigt stress. Man kan kalde det bæredygtig vækst.

For mange virksomheder vil ”reverse logistics”, på dansk "returlogistik", spille en meget større strategisk rolle i virksomhedens supply chain.

Alis Sindbjerg Hemmingsen

Det er for eksempel virksomheder som Apple, Coca Cola, H&M, Philips, Renault, Unilever og “vores egen” Carlsberg, der har valgt at gøre den cirkulære økonomi til en vigtig bestanddel af deres strategi, hvilket er en af drivkræfterne bag den forandring, der strømmer ind over Europa. Og til dels også Americas. Det, som den cirkulære økonomi gør, er at give næring til nye forretningsmodeller, som er ”restorative”, på dansk genoprettende.

BÆREDYGTIG VÆKST
Forestil dig at de råvarer eller komponenter, der er en del af den nuværende forsyningskæde, ikke kunne fremskaffes. Hvordan ville man så opretholde en forretning? Svaret ligger ikke kun i fremskaffelsen men i høj grad også i designet.

I stedet for at designe til bortskaffelse, handler det om at designe til miljøet. Ethvert produkt skal designes, så det kan adskilles og genanvendes i andre produktionsprocesser. Det er også et udtryk for, at alle industrier har et ansvar på lige fod med forbrugerne. Det med, at produktet kan ”genanvendes”, har indtil nu været et behageligt argument for at forbruge. Det har opfordret os til at forbruge mere. Produkterne er blevet så billige, at alle har råd. Det vil være en udfordring at omvende forbrugeren fra forbrug til bevarelse. 

MERE KOMPLEKS FORSYNINGSKÆDE
Den cirkulære økonomi vil også kræve en mere kompleks forsyningskæde, da det vil kræve, at man opretter en effektiv infrastruktur til at indsamle og adskille ”spildet” eller materialet. For mange virksomheder vil ”reverse logistics”, på dansk "returlogistik", spille en meget større strategisk rolle i virksomhedens supply chain.

Hensigten er at skabe et mere ansvarligt forbrug af materialerne og skabe nye flows, der sikrer, at materialerne ikke ender på genbrug, men ender i nye produkter. Desuagtet om det er i egne produkter eller i andres produkter. Det vil skabe en masse nye jobs til den knap så veluddannede arbejdsstyrke. Den cirkulære økonomi stiller også krav om, at man som virksomhed tager mere progressive designmetoder i brug. Som norm og ikke kun som undtagelsen. Så hvis chefen spørger – så husk at stille spørgsmålstegn ved designstrategien.

Mere fra Alis

Alis Hemmingsen

Owner Collaboration Growers

Se profil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere