Robotter og marcipan invaderer FoodPharmaTech
På FoodPharmaTech 2008 fra 11. til 13. november i MCH Messecenter Herning kan man se den nyeste robotteknologi, hvor robotter blandt andet håndterer et kvart ton marcipan.
Øget fokus på omkostninger, udbytte og mangel på arbejdskraft gør det nødvendigt for fødevareindustrien at effektivisere produktionen med robotter. På FoodPharmaTech 2008 fra den 11. til den 13. november i MCH Messecenter Herning kan man derfor se den nyeste robotteknologi, hvor robotter blandt andet håndterer et kvart ton marcipan.
På messen kan de besøgende følge en forarbejdning fra start til slut som færdigpakket vare på den kørende proceslinje, der hedder Fra Muh til Mad. Der skulle have været rigtig mad på linjen, men på grund af krav om hygiejne er det i stedet marcipan, som bliver forarbejdet.
En af de nyere tendenser som kan opleves på proceslinjen er en picker-robot fra Weber, som løfter marcipanen fra produktionsbåndet og flytter det over i portionsbakker. Det er både en automatisering og rationalisering af arbejde, der mange steder stadig foregår manuelt:
Et af målene i dag er færre hænder på linjen, og netop her kommer robotten ind i billedet. Robotten giver et kvalitetsløft både i forhold til effektivitet, nøjagtighed og hygiejne. Og især sidstnævnte er der høje krav til i dag i fødevareindustrien, fortæller projektingeniør Flemming Foldager, Multivac, der blandt andet har Weber-robotten med på proceslinjen. MM