24.02.2017  |  Lager & distribution

Leveringsdroner fylder ikke meget i fremtidens marked

Droner til distribution af pakker vil kun udgøre 1 procent af det kommercielle marked i 2020, forudser rapport fra Gartner. Markedet vokser til gengæld hastigt, tre mio. droner vil blive produceret alene i 2017.

Produktionen af droner til kommercielt og personligt brug vokser hastigt i disse år. I en ny rapport spår teknologiresearchfirmaet Gartner, at markedsindtægterne på verdensplan vil vokse med 34 procent til omkring seks mio. dollars (godt 42 mia. kr.) i år, og yderligere næsten fordobles til $11,2 mia. (knap 80 mia. kr.) i 2020. Alene i år vil der ifølge rapporten blive fremstillet tre mio. droner, skriver MHLnews.

Læs også: Amazon har fået patent på flyvende luftskibslager

Det er i høj grad de private droner, der driver fremgangen. Selvom love og regler fra diverse offentlige myndigheder giver en del begrænsninger, så har det ikke kunne dæmpe udbredelsen af de små, ofte billige droner til privat brug, fx som forlænget selfiestang eller anden type underholdning.

Markedet for kommercielle droner er betydelig mindre. Som Gartner bemærker, så er forudsætningerne her ganske anderledes end for de private. De professionelle kan som regel flyve længere og med mere vægt, de er sikrere og generelt mere specialiserede, med udstyr til eksempelvis kortlægning, industrielle inspektioner eller varetransport. Af samme årsag er de også ofte markant dyrere end de private.

Investeringen ikke bevist
Af netop de årsager, forudser Gartner også, at væksten for diverse typer kommercielle droner vil være noget mere afdæmpet de kommende år. Det gælder blandt andet også droner til pakkelevering, som med Gartners ord ”… vil fortsætte med at fange mediernes opmærksomhed, men ikke vil være en større faktor i adskillige år”.

Det skyldes primært, at RoI’en ikke er blevet bevist omkring hverken selve dronen, driftsomkostningerne eller ved en enkeltlevering. På den baggrund spår Gartner, at droner til distribution af pakker kun vil udgøre 1 procent af det kommercielle marked i 2020.

Læs også: Kinesisk e-handelsgigant er klar med droneleveringer

”Leveringsdroner vil blive præget af de logistisk forhold, såsom den tid det tager for dronen at vende tilbage til dens udgangspunkt efter en levering. Vi forventer, at leveringsdroner vil begynde at finde en niche i B2B-sammenhænge først, specielt til interne services i en virksomhed, hvor logistik ikke er en stor faktor”, siger senioranalytiker hos Gartner, Gerald Van Hoy.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere