IoT – Internet of Things

Artikel fra Effektivitet nr. 3, 2016

09.11.2016

Sponseret

Christian Meinhardt, Area Sales Manager, Lyngsoe Systems, effektivitet.dk

Sæt "strøm" til dine ting –  et rullebur, dine varer eller en fiskekasse....

Med grundstenen lagt til Internettet i 1960’erne af det amerikanske forsvar blev der op gennem det 19. århundrede åbnet for en digital revolution, hvor alle pludselig kunne kommunikere med alle.

Først etableredes Arpanettet og senere de civile netværksstrukturer CSNET, BITNET og NSFNET. Helt centralt i denne udvikling var den kendsgerning, at der ikke var ét fysisk, centralt lagringsmedie, som muliggjorde tab af store mængder data. Denne decentrale udvikling blev efterhånden understøttet af en udvikling, hvor både forskningsvæsner inden for militærindustrien og efterretningsvæsner tilkoblede sig nettet. Sidenhen kom universiteter og uddannelsesinstitutioner også online.

Fra starten af 1980’erne var få hundrede universiteter sammenkoblet, men i det næste årti steg antallet med mere end 300.000.

Sidenhen er adgang til Internettet blevet en integreret del af hverdagen for de fleste, både arbejdsmæssigt og privat. I dag har mere end 85% af befolkningen i alderen 16-74 dagligt berøring med Internettet.

Vi har med andre ord vænnet os til at få dækket en stor del af vores kommunikationsbehov ved hjælp af Internettet. Det gælder både virksomheders kommunikation, bestilling af varer, vores private skatteopgørelser, bankforretninger såvel som julekort og lykønskninger. Alt sammen kommunikation, der sendes via en computer, tablet eller telefon, og som normalt modtages og behandles af et lignende system. Et teknologisk højdespring af dimensioner – og vi er kun lige begyndt, for snart kan du være online med alting.

"Internet of Things" æraen er kun lige begyndt. Snart kan du være online med alt, fra større virksomheders fysiske aktiver til dine private skjorter.

I dag anslås det, at mere end 10 milliarder enheder er koblet til nettet via trådløse forbindelser. Frem til 2020 vil det tal dog med stor sikkerhed stige til mere end 30 milliarder. Det drejer sig bl.a. om sensorer i alt, fra biler til maskiner, værktøj og mindre enheder, hvor det, i takt med at prisen på teknologien falder, bliver ikke bare muligt, men også givtigt, at opkoble fysiske ting kommunikationsmæssigt. Det åbner op for helt nye forretningsmuligheder og procedurer, som betyder at egentlige ting kan være "online."

"Internet of Things" set med logistiske briller

For en moderne logistikvirksomhed er det en nødvendighed at inkorporere IoT tankegangen i et logistisk flow. Her gælder det om at kunne yde den bedste service og tilbyde lave omkostninger til kunderne, kombineret med en up-to-date tracking information, som sikrer gennemsigtighed og sikkerhed gennem hele flowet.

"Evnen til at tilbyde kunderne effektiv og troværdig tracking af deres forsendelser er en absolut nødvendighed for en moderne logistikvirksomhed", udtaler Jakob Manori, Head of Operations ved PostNord. "Vi arbejder utrætteligt på at kunne tilbyde vores kunder et smidigt og moderne forsendelsesnetværk. Det betyder eksempelvis, at det ikke længere er nok at levere varen til tiden, men tracking på forsendelserne skal også være så tæt på real time som muligt."

"Engang var det nok at kunne hente og levere en vare. I dag er der en lang række serviceydelser og kommunikationsmæssige nødvendigheder forbundet med at drive state-of-the-art logistikvirksomhed." Jakob fortæller videre: "PostNord arbejder meget aktivt med at forbedre og fremme hele kommunikationsrammen omkring den egentlige transport. Eksempelvis adviseres mange E-handelsvarer med SMS til private, når pakken er klar til afhentning i pakkeboksen, den lokale Brugs eller på posthuset. Derfor er det utrolig vigtigt at kunne opsamle og kommunikere data videre med stor hastighed på en sikker og effektiv måde.

"Vi benytter i dag en lang række teknologier, som bl.a. indbefatter stregkodelæsning, RFID og forskellige andre dataopsamlingsteknologier. Vi er meget stålsatte på at være Nordens førende logistikvirksomhed, hvilket betyder, at vi er meget opmærksomme på at udnytte de nye muligheder, som udspringer af Internet of Things."

Jakob fortæller videre: "Netop i forhold til Asset Management kan der for logistikselskaber være betydelige besparelser og automatiseringsgevinster ved at opkoble og enable assets. Det betyder, at der populært sagt kobles teknologi til ting, man ellers ikke kan kommunikere med, eksempelvis en kasse, et rullebur eller en palle."

"Hvis du som virksomhed har værdifulde, bevægelige assets i produktionen, kan der være stor værdi i at have kontrol med dine assets – også når de er ude af huset."

Jakob fortæller om virksomheden Pack And Sea, som allerede har implementeret RFID tags i fiskekasser, og på den måde kan styre deres assets.

"Vi forstår vigtigheden af at kunne give et både sikkert og automatiseret "håndtryk", når vi overdrager værdier til andre", slutter Jakob Manori.

PACK AND SEA - Tracking af 225.000 returnerbare transportenheder

For den danske fiskeindustri var det tidligere en stor udfordring at kende flow og placering af 225.000 fiskekasser. Det var både problematisk at styre flowet rundt på de forskellige havne, og samtidig kunne det også konstateres, at større mængder kasser forsvandt undervejs i transporten, og ikke blev returneret.

Ved at indføre en Lyngsoe LIVE Logistics™ Asset Management løsning har Pack and Sea formået at løse udfordringen og samtidig opnået markante besparelser i form af:

  • Reduktion i antallet af mistede fiskekasser – indkøb af nye enheder er reduceret med mere end 50%.
  • Komplet gennemsigtighed og sporing på alle fangede fisk igennem hele friskvarefødekæden, som samtidigt opfylder de juridiske krav om automatisk fødevaresporing.
  • Dokumentation af transaktionerne og udvekslingen af fiskekasser danner baggrund for faktureringen.
  • Stigning i egentlig enhedsudnyttelse med over 200%.
  • Reducerede transportomkostninger, som skyldes bedre planlægning i forbindelse med levering af specifikke enheder til destinationer med opfyldningsbehov.
  • Automatisering af dataopsamlingen og brugen af systemet har reduceret administrativ tid og håndtering med 70%.

Løsningen bygger på et setup, hvor hver fiskekasse er udstyret med to specielt designede UHF RFID tags, som kan identificere hver unikke fiskekasse. Disse tags kan læses af centralt opsatte læseenheder og håndterminaler, hvilket betyder, at der opsamles data, og at kasserne kan spores igennem hele logistikkæden. Det gælder specielt på knudepunkter, hvor overdragelse finder sted. Fra lager til fiskekutter, videre til havn, efterfulgt af overdragelse til auktionshus. Sidenhen overdrages kasserne igen til den produktionsvirksomhed, som på auktionen har opkøbt fiskene i de "lånte" kasser. Efter brug sendes kasserne videre igennem en vaskehal for så slutteligt at ende tilbage på lageret, hvor processen kan starte forfra.

Alle transaktioner i flowet opsamles og registreres. Herefter sendes data til en central server, som danner grundlag for generering af rapporter samt underlag for fakturering.

  • Mere overordnet kan data og rapporter desuden anvendes til:
  • Reduktion af logistikomkostninger for hele industrien.
  • Reduktion i behovet for investering i nye enheder.
  • Faktureringsopfølgning.
  • Fødevaresporbarhed.

"Systemet har været relativt let at implementere og er blevet taget godt imod af den danske fiskeindustri. Fordelene inkluderer kvalitet og fødevaresikkerhed."
CEO i Pack and Sea, Bent Kirk.

Systemet giver Pack and Sea fuld gennemsigtighed i flowet af returnerbare transportenheder. Det betyder, at løsningen ikke bare giver oversigt over antallet af fiskekasser i hvert område i logistikkæden, men den dokumenterer samtidigt hver enkelt enheds aktuelle status og ejerskab. Ydermere linkes fisk inde i kassen til den enkelte sporbare fiskekasse, således at der opnås fuld sporing igennem hele fødevarekæden. Systemet gemmer desuden information om fangst og lokation, fiskearter og øvrige data, som samlet uploades til Pack and Sea’s database.

Fuld gennemsigtighed og sporbarhed, store omkostningsbesparelser og et stort indtjeningspotentiale har gjort fiskekasselogistik til en attraktiv forretning, hvor Pack and Sea nu overvejer at udvide deres serviceydelser og løsninger til nye kunder.

Sporing og kommunikation med objekter er kraftigt stigende inden for alle sektorer.

Adgangen til at kunne kommunikere med, måle på og spore fysiske objekter, der tidligere blev anset for at være passive, udvikler sig eksponentielt. Allerede i dag kan private købe helt almindelige pærer til husholdningen, som kan styres via apps til telefonen eller computeren. Der findes også tøjmærker, der allerede er begyndt at sy chips ind i tøjet, hvilket muliggør kommunikation og dataopsamling. Disse teknologiske fremskridt åbner for en række nye forretningsområder og samfundsmæssige besparelsespotentialer.

"Vi skal vænne os til at kunne kommunikere med alting."

Fakta om Lyngsoe Systems

40 års erfaring inden for logistik, automation og sporbarhed

Lyngsoe systems er softwareudviklere og systemintegratorer af logistik inden for en bred vifte af dynamiske miljøer. Lyngsoe Systems har leveret og kontrollerer i dag verdens største RFID netværk med mere end 20.000 registreringspunkter over hele verden. Virksomheden har specialiseret sig i at integrere og levere hardware og software tilpasset til eksisterende produktionsmiljøer, udstyr og MES/ERP systemer, hvilket har resulteret i nemme, omkostningseffektive og skalérbare løsninger.

FAKTA om IoT

Tingenes Internet, også kendt som "Internet of Things" på engelsk, er betegnelsen for unikke, identificerbare objekter i en Internet lignende struktur. Termen blev første gang anvendt af Kevin Ashton i 1999.

FAKTA om Pack and Sea A/S

Pack and Sea A/S (www.packandsea.dk) er en virksomhed dannet af 10 ledende danske fiskerihavne med det formål at håndtere og kontrollere logistikken omkring fiskekasser. Total set cirkulerer mere end 225.000 fiskekasser og andre typer af enheder rundt mellem de mange lokationer, hvilket resulterer i, at sporing, fakturering og håndtering er en utrolig kompliceret opgave at håndtere.

Læs her flere artikler fra Effektivitet nr. 3, 2016.

Mere fra...

26.09.2018effektivitet.dk

Sponseret

Servitization: Extended Business Model for more Revenue and Profit

12.09.2018effektivitet.dk

Sponseret

Ny efteruddannelse i Operations og Supply Chain Management på DTU

29.08.2018effektivitet.dk

Sponseret

Brug problemer til at skabe innovation og udvikling

15.08.2018effektivitet.dk

Sponseret

Spring Servitization Conference på Copenhagen Business School

17.07.2018effektivitet.dk

Sponseret

Aktuelle værktøjer: 6 steps - og på vej mod Toyotas A3 niveau

05.07.2018effektivitet.dk

Sponseret

Vind fremtiden