29.03.2016  |  Branchenyt

Han bruger SCM til at bekæmpe kvindehandel

Om dagen arbejder han med at optimere forsyningskæder i det danske forsvar. Om aftenen gør han brug af nogle af de samme metoder i NGO’er, der ødelægger forsyningskæder ved at redde kvinder ud af prostitution og menneskehandel.

Jakob Johannes Rønberg arbejder med SCM indenfor to af verdens største og mest lukrative industrier og gør brug af SCM-metoder i begge funktioner, blot med modsat fortegn kan man sige. ”Det lyder grotesk, når jeg siger, at vi principielt anvender de samme metoder til enten at opbygge eller nedbryde en forsyningskæde, men sådan er det faktisk”, fortæller han.

Det nuværende Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har siden 2012 for alvor gjort brug af strategisk indkøb og nyt supply chain management perspektiv til at få større effekt ud af indkøb for flere milliarder kroner hvert år. Det nuværende forsvarsforlig fastslår, at Forsvaret fra 2013 til 2017 skal spare mere end 750 millioner kroner.

Den slags kræver en helt ny tilgang til rollen som den gode og SCM-bevidste købmand, og det har FMI arbejdet ihærdigt på. Jakob Johannes Rønberg var med til at designe og oprette den nye strategisk indkøbsdivision i FMI i oktober 2012, og han kan fortælle længe og detaljeret om, hvordan FMI har arbejdet på at introducere SCM-perspektivet i indkøbsarbejdet. Det indebærer, at FMI er blevet mere proaktiv, mere professionel og har tungere fokus på totalomkostninger eller total cost of ownership (TCO).

”Vi har været og er stadig i gang med en fantastisk udviklingsrejse, hvor vi går fra et snævert prisfokus i indkøb til et bredere fokus på effektiv leverandørhåndtering og-udvikling, optimering af 1. og 2. tier leverandørers leveringsevne til vores hovedleverandører samt ikke mindst totalomkostninger ved drift af fx helikoptere og fly etc. Man kan sige, at ”købmanden med ekspertise i SCM” for alvor er ved at flytte ind i FMI, og det bidrager løbende til, at vi får mere ud af pengene”, fortæller han.

Fra legetøj til SCM og kvindehandel
Jakob Johannes Rønberg har mange års uddannelse og ledelseserfaring inden for SCM og indkøb bag sig. Han er også tidligere forretningsmand inden for legetøj, medicin, elektronik, industriel design og togmateriel. Karrieren involverede en del indkøbsrejser rundt omkring i verden. 

”Når man kommer rundt som mand på forretningsrejser, så sker det ofte at man støder på prostitution, når man vises rundt i leverandørens by typisk efter forretningsmøderne. Det har altid frustreret mig dybt, og på et tidspunkt fik jeg nok af at være vidne til den meget omfattende sexindustri og den tilhørende handel med kvinder som en vare, der udfolder sig over hele verden. Jeg besluttede derfor i 2007, at jeg ville bruge min erfaring med ledelse og SCM til at give de prostituerede og handlede kvinder, der ønsker hjælp, en reel mulighed for at skifte branche. Jeg kan simpelthen ikke holde ud at se på, at nogen har ejerskab over andres liv, og at en ”kvinde bliver behandlet som en vare i en forsyningskæde”, siger han.

Han stiftede derfor organisationen NEWLIVES, der arbejder tæt sammen med blandt andet Reden International, Center Mod Menneskehandel og FN-organisationen IOM (International Office for Migration). ”I Forsvaret medvirker jeg til at bygge en stærk forsyningskæde op, mens jeg i NEWLIVES som frivillig på sin vis arbejder med at ødelægge en forsyningskæde ved at trække ”varen”, altså den prostituerede, ud af kæden”, fortæller han og tilføjer, at han på den måde faktisk arbejder i to af verdens største industrier, når man tager både legal og illegal omsætning med i beregningerne.

Samme metoder
”Det er lidt sjovt at se, at jeg rent faktisk gør brug af mange af de samme metoder og værktøjer i begge felter”, fortæller han og nævner en stribe eksempler på metoder og værktøjer, der går igen i de to verdener:

  • Tværfagligt samarbejde og tværfaglige kompetencer.
  • Samarbejde både nationalt og internationalt med leverandører og samarbejdspartnere.
  • Effektive målinger og rapporteringer med fakta, tal og KPI’er.
  • Brug af konsulenter til særlige opgaver.
  • Markedsundersøgelser ved field & desk research.
  • Optimering af varer, processer og ydelser.
  • Kampagner og informationsarbejde.
  • Coaching af medarbejdere/kandidater.

Den typiske ”forsyningskæde” inden for kvindehandel også kaldet trafficking består groft sagt af tre led: Sourcing, transport og afsætning. Bagmændene kan være alt fra den lokale småkriminelle ”loverboy” til større professionelle mafia-lignende kriminelle organisationer eller ligefrem meget professionelle karteller af menneskehandlere.

Det vil typisk være en lokal mand eller organisation, der står for den lokale ”sourcing”, hvor en kvinde enten bliver narret, presset eller fysisk fanget til at indgå ”som vare i forsyningskæden”. Kvinden bliver herefter transporteret fra fx Nigeria eller Rumænien, som p.t. er de to lande, der forsyner flest udenlandske kvinder til den danske sexindustri, til Danmark.

I Danmark tager en lokal gangster eller en decideret professionel organisation over og sørger for lokaler til bordeldrift, overvågning og salg til sex. Den lokale organisation indkasserer typisk to tredjedele eller mere af den pris, kunden betaler for sexydelsen, og kvinderne bliver som regel holdt i meget kort snor, bliver regelmæssigt truet med fysisk afstraffelse, bliver låst inde, får frataget pas og papirer og er i det hele taget reduceret til en ren handelsvare uden rettigheder.

En brutal verden
”Det er en aldeles brutal verden, og der er et stort behov for, at nogen griber ind og hjælper ofrene. Det gør vi i NEWLIVES på den måde, at vi tager imod kvinder, der typisk bliver henvist til os fra andre NGO’er eller fra den statslige organisation Center mod Menneskehandel”, fortæller Jakob Johannes Rønberg.

Menneskehandel

Ifølge den officielle statistik er 71 personer vurderet handlet i Danmark i 2014. I 2007 var tallet 17. Center mod Menneskehandel fremhæver, at området er behæftet med mørketal, og at det reelle omfang er større end den officielle statistik. Ofrene er hovedsageligt kvinder handlet til prostitution, men der er også kvinder og børn handlet til ”strafbare handlinger” og ”tvangsarbejde”. Der er også få eksempler på mænd, der er handlet til strafbare handlinger og tvangsarbejde.

På verdensplan sker der trafficking over det hele. FN-organisationen UNODC har registreret 152 nationaliteter handlet i 124 lande og i alt 510 såkaldte ”trafficking flows” eller handelsruter. Læs mere på humantrafficking.dk eller newlives.dk.

NEWLIVES arbejder på to fronter i anti-trafficking i industrien. Organisationen arbejder for at påvirke markedet ved at fjerne efterspørgslen efter kvinder som en handelsvare gennem kreative og provokerende kampagner. Kampagnerne skal påvirke offentligheden og derved også kunden til at holde sig fra at købe en kvinde til sex.

Derudover arbejder organisationen aktivt med selve ”varen”. NEWLIVES tilbyder kvinderne et coaching-forløb, hvor organisationens frivillige medarbejdere hjælper dem med at omprogrammere deres opfattelse af dem selv specielt med hensyn til deres kompetencer, jobmuligheder og værdi for arbejdsmarkedet. Målet er at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet i enten det land, de oprindelig kommer fra – eller hvis de, og det gælder kun EU-borgere, ønsker at blive i Danmark i forhold til det danske arbejdsmarked.

”Det kræver en 180 graders vending af kvindernes tænkning, men det lykkedes faktisk ofte på kort tid at få kvinderne til at få en god fornemmelse af hvilke kompetencer og jobmuligheder, de har. Vi er meget konkrete og hjælper kvinderne med lære dem at præsentere sig selv og sammen med hende at formulere et håndgribeligt quick-to-go-CV eller et såkaldt kompetencevisitkort, som de kan bruge i dialogen med potentielle arbejdsgivere”, fortæller han og tilføjer:

”Alle har kompetencer. Det er lige meget, hvor lidt formel uddannelse en kvinde har modtaget; det er altid muligt at finde ind til færdigheder og hendes karrieremæssige passion, som kvalificerer kvinden til at bestride et job. Man skal blot spørge ind på de rigtige måder og bistå med at genopbygge hendes selvværd. Det lyder nok lidt barsk at betragte kvinden som en ”vare i en forsyningskæde”, men ikke desto mindre er det det, sexkøberen gør. Derfor er det en fantastisk oplevelse, hver gang vi har succes med at hjælpe en tidligere prostitueret ud af den forkerte forsyningskæde og videre ind i et job i den rigtige forsyningskæde i det ordinære erhvervsliv. Det giver rigtig meget mening for mig personligt at bruge mine SCM- og lederkompetencer på den måde”.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere