03.04.2020  |  Branchenyt

Grønt fokus hos Roadshow ApS

Indhold fra partner Hvad er dette?

I et projektsamarbejde mellem den danske IVECO importør og Roadshow ApS i Fakse er opstået muligheden for at afprøve og profilere IVECOs gastrækkere, som er blandt de absolut reneste lastbiler på markedet i forhold til udledning af CO2, Nox og partikler.

”Vi oplever en stigende efterspørgsel på grøn og bæredygtig transport fra vore kunder, og vi vil gå langt for at opfylde vore kunders ønsker”, udtaler Bill Larsen fra Roadshow ApS, og fortsætter:

”Vi er en virksomhed, der planlægger og udfører alle former for mobile roadshows, både i ind- og udlandVi har en fast og trofast skare af kunder, for hvem vi gennemfører events og opstillinger - mange gange på flere lokationer rundt omkring i landet. Det store fokus på grøn og bæredygtig transport, som vi oplever fra alle sider i øjeblikket, gør, at også vore kunder begynder at efterspørge grønne og bæredygtige transportløsninger i forbindelse med booking af et event eller et roadshow hos os. Vi har tænkt tanken gennem et stykke tid nu, og når så efterspørgslen går i den grønne retning, så er vi nødt til at undersøge, hvilke muligheder der findes for at opfylde vore kunders præferencer. Her er vi kommet i kontakt med IVECO, som jo er én af de førende leverandører inden for miljørigtige køretøjer, og det har nu givet os muligheden for at afprøve en IVECO Stralis gas-trækker, som kan køre på både komprimeret CBG gas og flydende LBG gas, og som passer perfekt ind i vores setup med udstillingstrailere.”

Trækkeren, som om kort tid triller ud på de danske landeveje for Roadshows ApS, er en IVECO Stralis AS440S46 NP T/P 4x2. Der er tale om en standard 2-akslet trækker med stort førerhus og 460 hk under hytten.

Det bæredygtige islæt i bilen er, at den, i stedet for traditionel diesel-drift, kan køre på både komprimeret CBG biogas (compressed biogas) og flydende LBG biogas (Liquified biogas). Bæredygtigheden ved kørsel på biogas understreges i særdeleshed af en CO2-udledning, der er reduceres med 179%[1] i forhold til klimaaftrykket fra en lastbil, der kører med en konventionel Euro 6 dieselmotor. Den grønne gevinst slutter dog ikke her. Reduktionen af de skadelige Nox-gasser, som findes i udstødningen fra alle biler, er 70% lavere ved kørsel på biogas og mængden af partikler, som udledes i luften, reduceres med 95%. Ud fra den betragtning er der altså tale om meget store reduktioner i udledningen af skadelige stoffer, og det er netop her, at bl.a. IVECOs lastbiler, der er drevet af biogas, kan være medvirkende til at nå regeringens ambitiøse klimamål for 2030.

”Vi er først og fremmest stolte af at være én af de førende leverandører på netop gas-biler. IVECO har som producent leveret biogas-drevne lastbiler i mere end 20 år, så vi er det mærke, som har absolut mest erfaring med teknikken, der ligger bag.

Vi stiller med én af de kraftigste gas-motorer på markedet, som yder 460 hk, samtidig med at den lever op til den nyeste Euro 6d miljø-norm. Dernæst stiller vi her med en bil, som kan køre på både komprimeret biogas kaldet CBG og flydende biogas kaldet LBG. IVECO er den eneste producent i markedet, som kan levere dette. CBG biogas kan tankes på 17 tankstationer fordelt over hele Danmark, så her er der harmoni mellem rækkevidde og mulighederne for optankning. Flydende LBG biogas er gas, som er kølet ned til -160 grader C.

Når gassen er kølet ned, har den et mindre volumen, hvormed der kan medbringes mere gas i tanken, som igen giver en længere rækkevidde for lastbilen. Desværre er der ikke mulighed for at tanke LBG biogas i Danmark, så muligheden for at udnytte fordelen ved den længere rækkevidde med LBG biogas findes desværre ikke herhjemme”, udtaler Jesper Smedegaard Key Account Manager fra IVECO Danmark.

En af de store leverandører på gas-fyldestationer herhjemme er Nærenergi Danmark A/S. Jacob Himmelstrup fra Nærenergi Danmark A/S fortæller, at nettet af biogas-fyldestationer med komprimeret biogas er vokset støt herhjemme de seneste år, og der er stadig udsigt til flere stationer - både i privat og offentligt regi. Senest har Nærenergi Danmark A/S opstillet en privatejet fyldestation hos Meldgaard Miljø A/S i Aalborg, som forsyner Meldgaards biogas-drevne renovationsbilsflåde med 11 biler.

Grunden til at vi ikke ser LBG fyldestationer herhjemme skyldes primært, at gasprisen er for høj i forhold til vore nabolande – specielt Tyskland. I Danmark er gassen pålagt en afgift, som gør den dyrere end diesel, og derfor har private vognmænd, som ikke kører under offentlige kontrakter (hvor der kan stilles krav om at køre på biogas), ikke noget incitament til at køre på klimavenlig biogas.

Under alle omstændigheder bliver dette et spændende projekt at følge. Vi ser frem til at få nogle driftsdata for kørsel på biogas, og vi glæder os rigtig meget til at høre, hvordan den bæredygtige lastbil bliver modtaget hos Roadshow ApS´ kunder. Nu har de forespurgt en bæredygtig løsning, så nu er det spændende, om de også er klar til at betale den beskedne ekstra omkostning, der er ved miljørigtig og bæredygtig drift på biogas, til gavn for hele den danske befolkning.

[1] Reduktionen i CO2 udledningen på 179% relaterer til den totale klimareduktion af CO2 i hele produktionskæden, se EU direktiv 2018/2001

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere