05.01.2015  |  Innovation

Indspark: Go slow to go fast

Indhold fra partner Hvad er dette?

Danske ledere er ivrige og utålmodige, når der skal implementeres forandringer og nye strategier. Men måske kan vi lære noget af den svenske konsensusmodel, hvor tempoet i starten er langsomt, men produktiviteten på den lange bane ofte er højere og mere robust.

Der er bred enighed om, at produktiviteten er nøglen til højere vækst og velstand i Danmark og i danske virksomheder. Det var også budskabet fra regeringen, da den fremlagde sin 2020-plan for Danmarks økonomi det næste årti.

Budskabet er enkelt, men vejen til øget produktivitet er anderledes kompliceret og ikke altid helt klar. Det er svært at forklare udtømmende, hvorfor Danmarks og danske virksomheders produktivitet det seneste årti er sakket bagud sammenlignet med andre lande – eller hvad man helt præcist kan gøre for at vende udviklingen.

Læs også: Eksportvirksomheder har øget produktiviteten

For en del år siden hørte jeg en kvindelig svensk kulturforsker udtale, at tid for danske ledere var lig med produktivitet, mens tid for svenske ledere var lig med kvalitet. Efter i en årrække at have haft fornøjelsen at arbejde som konsulent på et stort antal forandringsprojekter i både svenske og danske virksomheder forstår jeg bedre og bedre, hvad den svenske forsker mente.

Jeg har efterhånden observeret en forskel mellem den svenske og den danske tilgang til forandringer i virksomheder, der får mig til at tænke om ikke, svenskerne har fat i en pointe med den konsensusmodel, vi i Danmark indimellem morer os lidt over. Kurven over udviklingen i den svenske produktivitet de sidste ti år ser i hvert fald bedre ud end den tilsvarende danske, og svenskerne formår at skabe store globale spillere som H&M, Ikea, ABB, Volvo etc. i en skala, som vi slet ikke kan følge.

Om skribenten

Mikkel Eriksen er direktør i Valcon, redaktør af Børsens ledelseshåndbog ”Effektivitet & Produktivitet” og har mange års erfaring som management konsulent med fokus på lean, procesoptimering, organisationsudvikling og forandringsledelse i både den private og den offentlige sektor.

Han er uddannet cand.silv. og har tidligere været ansat i Skov- og Naturstyrelsen og PA Consulting Group. 

Forandringer kræver tid
En af forklaringerne på det kan måske være, at svenske ledere er bedre til at skynde sig langsomt. Det skal forstås på den måde, at svenske strategiimplementeringer i starten bruger lang tid på at komme i gang. De bruger lang tid på at drøfte strategien, forandringerne og hvordan de skal gennemføres med alle parter rundt om bordet.

Gevinsten ved det er, at hele organisationen får bedre tid til at forstå, påvirke, rumme, acceptere og tage ejerskab for forandringen. Der bliver tid til en modningsproces, og der bliver skabt en anden bevidsthed. Det skaber et mere robust fundament for implementeringen og nye adfærdsmønstre, så svenske organisationer og virksomheder på den lange bane opnår mere solide løsninger og en højere produktivitet.

Læs også: Engagement er nøglen til effektiv forandring

Måske har vi i Danmark en blind vinkel her. Måske er vi for utålmodige og skynder os for meget på et for tidligt tidspunkt. Det er fristende at presse implementeringen og organisationen, så vi kan præsentere resultater på næste styregruppemøde. Effekten er, at forandringen ikke slår rod i organisationen og kulturen og derved ikke bliver holdbar på lang sigt. Virksomheden falder tilbage til gamle rutiner og det gamle lavere præstations- og kvalitetsniveau.

Jeg tror det. Jeg tror, vi kan lære noget af svenskernes bevidsthed om, at der skal være tid til, at alle i organisationen kan nå at være med på modningsrejsen. Det lønner sig i det lange løb at skynde sig langsomt for senere at høste gevinsten i form af højere produktivitet. Go slow to go fast.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere