02.04.2020  |  Strategi & ledelse

Indspark: Forsyningskæderne skal gøres klar til post-corona

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mens coronakrisen kradser har mange danske virksomheder travlt nok med at håndtere de umiddelbare udfordringer, men faktisk bør de også allerede nu begynde at forberede deres forsyningskæder til tiden efter. To supply chain-eksperter fra PA Consulting giver deres bud på hvordan her.

Mange danske virksomheder gør for tiden et fantastisk stykke arbejde med at minimere de umiddelbare virkninger af corona-virussen og holde kritiske forsyningskæder fungerende  –  set over en bred kam, bliver der udvist lederskab, handlekraft og ansvar.

Langt de fleste virksomheder, er dog – forståeligt nok – stadig i et kriseberedskab med reaktive reaktionsmønstre. Det, der bliver afgørende for, om man kommer styrket ud af krisen, er, hvorvidt man allerede nu supplerer sine krisehåndteringshandlinger med post-corona handlinger.

Handlinger, som drejer sig om at komme ud på den anden side af corona-krisen med forsyningskæder i den bedste mulige forfatning klar til de nye vilkår, der utvivlsomt vil gøre sig gældende.

1) Demonstrer stærkt lederskab eller disciplineret og loyalt følgeskab

Alle dele af forsyningskæden skal kende sin rolle og formå at bidrage positivt til fællesskabet. Likviditet bliver afgørende i den nære fremtid og ikke alle er lige veludrustet til de nye vilkår. Det er afgørende for forsyningskædens ledere proaktivt at styrke og guide de udsatte dele, og det er nødvendigt for de udsatte dele af forsyningskæden at følge disciplineret og loyalt trop.

Det naturlige reaktionsmønster, som vi kender fra andre kriser er, at hver virksomhed står sig selv nærmest. Vinderne i den her krise vil få sin forsyningskæde intakt og endda styrket gennem krisen.

De stærke skal modstå fristen til at tryne de udsatte ved eksempelvis at øge betalingstiden på egne fakturaer og finde på andre egoistiske tiltag. I stedet skal der rykkes sammen i kæden, eventuelt ved at betale regninger tidligere, end man er kontraktligt forpligtet til (som eksempelvis flere stærke virksomheder allerede gør).

Det er, set ud fra en totalbetragtning, bedre end at skulle bruge ressourcer på følgevirkningerne af en leverandørs konkurs.

2) Gennemfør scenario-vurderinger af, hvordan din industri ser ud post-corona, og forbered dig derefter

Få industrier vil blive uberørte af corona-krisen, og mange industrier vil opleve markant nye vilkår. Der er markeder, der vil forsvinde, nogle vil opleve et dyk, få vil opleve vækst, andre vil have et stort forskudt behov, og nogle vil genopstå i en ny form.

Det stiller krav til, at forretnings- og driftsmodeller må gentænkes, service- og produktsortimenter skal fornyes, og forsyningskæder skal omstilles.

Ledere skal allerede i dag begynde at skrue på de rette parametre. Den strategiske og taktiske planlægning skal se på nye scenarier med andre øjne, hvilket kunne give anledning til en række handlinger allerede i dag – eksempelvis:

  • Skal forsyningskæden i højere grad være i direkte dialog med kunderne og muligvis kundernes kunder?
  • Skal der bygges lager og skabes kapacitet til et stort forskudt behov, der skal imødekommes inden for et snævert vindue?
  • Skal R&D pipelinen omstilles med projekter, der skal lukkes ned, og andre der skal accelereres, og skal gamle produkter pensioneres og udfases hurtigst muligt, så de ikke belaster balancen unødigt?
  • Er der ændrede behov til distributionskanaler og -modeller, hvor ny kapacitet skal sikres og gammel kapacitet skal udfases?
  • Skal produktions setup’et omstilles til et nyt produktsortiment og ændrede volumer?
  • Hvilken størrelse og sammensætning skal forsyningskæden have, og har corona-krisens påvirkning skræmt globale virksomheder væk fra globale supply chains, og skal der dermed gennemføres en regionalisering af supply chains eller endda en nationalisering?
  • Hvad er der for nogle risici, der i fremtiden skal mitigeres, og hvordan gør man det i praksis?

Vores handlingsanvisninger skal ikke opfattes som udtømmende, men vi vil stærkt opfordre jer, der har den luksus at have overskud til det, at tage fat i det - parallelt med jeres krisehåndtering.

Den næste tid byder på en lang række svære - men helt essentielle – valg for at håndtere krisen bedst muligt, og forhåbentligt endda komme styrket ud på den anden side.

Denne artikel er en del af temaet Coronavirus

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere