Forberedelse er alt når krisen rammer
Pandemien har været og er stadig en kæmpeudfordring for Karen-Marie Katholm, der er ansvarlig for DuPont Nutrition & Biosciences globale forsyningskæde med 70 fabrikker over hele verden. Men det var en stor hjælp, at kriseberedskabet var forberedt på forhånd – og at nye digitale værktøjer gør det lettere at samarbejde ”med afstand”.
”Prioriteterne var klare, da coronakrisen ramte verden og DuPont i starten af 2020. Det er noget, vi havde gennemtænkt i vores krisestyring lang tid før, pandemien brød ud. Omfanget og påvirkningerne af covid-19 nåede hidtil usete højder og et omfang, ingen havde forudset, og vi måtte da også justere nogle steder i vores kriseberedskab. Men det var en kæmpe fordel, at vi havde et solidt fundament på plads fra starten af”, fortæller Karen-Marie Katholm. Hun er er Integrated Operations Leader, DuPont Nutrition & Biosciences med ansvar for 70 fabrikker og cirka 7000 medarbejdere fordelt over hele verden.
Men det var en kæmpe fordel, at vi havde et solidt fundament på plads fra starten af.
Karen-Marie Katholm
DuPonts prioriteter var: 1) Medarbejdernes sikkerhed, 2) produktionens kontinuitet og 3) krisestyring lokalt og regionalt.
”Denne krise har været meget anderledes end nogen krise, vi tidligere har været ramt af. Det har gjort den meget uforudsigelig”, fortæller Karen-Marie Katholm og tilføjer fortæller: ”I første omgang havde vi en masse lavpraktiske udfordringer som for eksempel at skabe nok båndbredde til vores kundeservicemedarbejdere og andre administrative medarbejdere, der pludselig var nødsaget til at arbejde hjemmefra. Vi fik også travlt med at etablere nye arbejdsgange i produktionen på fabrikkerne, desinficere lokaler og bygninger, etablere nye rengøringsrutiner og skaffe samt distribuere værnemidler til produktionsmedarbejderne”.
Læs også: Din næste strategi skal handle om risici og robusthed
100 procent produktion
DuPont Nutrition & Biosciences leverer blandt andet store mængder ingredienser og varer til både medicinal- og fødevaresektoren, og virksomhedens produktion er derfor klassificeret som ”essentiel produktion”, der skal holdes åben.
”Vi indførte mere flex-tid og flere skift i produktion for at kunne holde afstand, begrænsede antallet af gæster på fabrikkerne, etablerede smittesporing i alle processer og etablerede nødplaner for alle roller i produktionen, så smittede nøglemedarbejdere hurtigt kunne blive afløst”, fortæller Karen-Marie Katholm. Hun fortæller også, at det lykkedes virksomheden at holde produktionen på 100 procent bortset fra nogle få dage i Indien. DuPont Nutrition & Biosciences var hurtige til at gøre brug af virtuelle audits og digitale møder med leverandører for at sikre forsyning og med kunder for at berolige deres nervøsitet for DuPont Nutrition & Biosciences’ leverancer.
”Vi har noteret os, at det betaler sig at være proaktive i forhold til både leverandører og kunder både for at sikre forsyninger, berolige og for at orientere om mulige forsinkelser”, fortæller hun.
Forberedelse er alt
I det hele taget fremhæver Karen-Marie Katholm, at DuPonts vigtigste læring af coronakrisen er at være forberedt. Virksomheden har arbejdet med kriseplaner på forhånd, de har gennemført kriseøvelser på fabrikkerne, og de havde allerede en del erfaringer med digitale samarbejdsværktøjer. Hendes væsentligste anbefalinger til andre virksomheder lyder derfor:
• Lav kriseplanen, før krisen rammer.
• Hent inspiration fra andre virksomheder og andre brancher.
• Kortlæg jeres forsyningskæde i detaljer og læg ”mappingen” i digitalt værktøj.
Om Karen-Marie Katholm
- Uddannelse: Executive MBA fra Aarhus Universitet, HD Organisation fra SDU og Ingeniør fra Københavns Teknikum.
- Erhvervserfaring: Ledererfaring fra DuPont/Danisco, Lego, Orkla, United Biscuits, Nutreco og Arla Foods. Også bestyrelsesmedlem i Terma Group og NTG | Nordic Transport Group.
”Det vigtigste i en kriseplan er nok at kortlægge hele forsyningskæden med alle forbindelser og forsyninger og forankre kortlægningen i et digitalt værktøj, så det er nemt og hurtigt at arbejde med. Bare det at gennemføre kortlægningen er en rigtig god øvelse i sig selv. Den gør jer klogere på jeres forsyningskæde, I kommer tættere på, og I vil derfor også være hurtigere til at omstille og tilpasse jer”, fortæller Karen-Marie Katholm.