30.03.2015  |  Strategi & ledelse

Indspark: Fire globale trends i forsyningskæden

Indhold fra partner Hvad er dette?

En rapport fra den globale organisation GS1’s årsmøde i februar peger på fire dominerende tendenser i forsyningskæden. Overskriften er forbrugernes ændrede adfærd.

At GS1 er en global organisation kan mærkes helt konkret, når de 111 medlemslande hvert år mødes i februar i Bruxelles til Global Forum. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I år deltog 763 medarbejdere fra 88 lande, og agendaen var klar: Hvad er vigtigt for vores medlemmer i dag? Og hvilke trends skal GS1-standarder understøtte fremover?

Virksomheder, der er medlemmer af GS1 – uanset hvor i verden – er i den heldige situation, at de har adgang til erfaringer og viden samlet fra alle egne af verden. Det giver solide fingerpeg om, hvilken retning virksomheder bevæger sig, og hvordan deres betingelser udvikler sig.

Fire trends i fokus 
GS1-standarder spænder bredt, blandt andet over 25 sektorer, men summen af de fem dages forum kan beskrives som fire trends, der vil være i fokus for GS1 og deres samarbejdspartnere.

Disse trends drives i stor grad af forbrugernes ændrede adfærd, ligesom de også understøttes af revideret lovgivning, som i mange tilfælde tager sigte på at beskytte forbrugeren.

Læs også: Omni-channel presser detailhandlen på profitabiliteten

1.Forbrugersikkerhed
Hestekødsskandaler og stigende regulering omkring deklarering af indhold og allergener i fødevarer øger fokus på forbrugersikkerhed. I Europa har EU?Forordning 1169/2011 været den store drivkraft, og trenden fortsætter i fremtiden, hvor der vil komme øget regulering omkring vores fødevarer. Og på at forbrugerne skal have adgang til disse informationer online. Dette skaber et marked for rådgivning af producenter og detailhandel omkring mærkning med GS1 og udveksling af data.

2. Omni-channel handel
Omni?channel er et varmt emne, som bliver mere og mere relevant for hver dag. Den måde onlinebutikker udfordrer logistik og vareudbud i den fysiske butik, skal spille bedre sammen i fremtiden. Når forbrugeren bestiller sin vare online, er der grundlag for at hægte et højeffektivt og hurtigt leveringsapparat bag købsoplevelsen. Mulighederne er mange, og det begynder flere virksomheder at få øje på – bagsiden af medaljen er, at det for mange virksomheden betyder, at deres logistik setup skal revideres fundamentalt.

3. Big Data
Big Data er ikke længere hype, men et begreb, som understøttes af flere og flere business cases. GS1s datapoolløsninger til deling af data på tværs af nationer og forsyningskæder understøtter behovet og muligheden for at udnytte Big Data på en konstruktiv måde. De øgede krav til oplysninger på varer betyder også, at datamængderne vil blive større.

4. Sporbarhed og tilbagekaldelse
Sporbarhed og tilbagekaldelse, primært af fødevarer, er endnu et stort fokusområde. Dette læner sig op ad forbrugersikkerhed, hvor det er essentielt at kunne spore varer og deres indhold frem og tilbage i forsyningskæden. Når det så går galt, er det yderst værdifuldt at have etableret et udbygget og skalerbart tilbagekaldelsessystem, hvilket flere lande har haft succes med.

Læs også: Øget datadreven vækst har stort potentiale

Spændende perspektiver i sigte
For virksomhederne rummer disse fire trends nogle spændende perspektiver. Det gode er, at de bygger på eksisterende standarder, hvilket vil sige at der ikke skal opfindes nye teknologier.

GS1 Denmark vil i 2015 komme nærmere ind på disse fire trends. Vil du vide mere? Kontakt Sacha Mendes da Silva, head of market relations i GS1 Denmark, på telefon 39 27 85 27 eller ssi@gs1.dk

Mere fra GS1 Denmark

GS1 Denmark

www.gs1.dk

  • info@gs1.dk
  • 39278527
  • Vesterbrogade 149, 1620 København V

Vi hjælper virksomheder med at effektivisere deres forsyningskæde. Midlet er GS1 Standarderne for unik produkt-identifikation, automatiseret datafangst og datadeling. 

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere