06.05.2013  |  Produktion

Indspark: Fagfolk skriver: Sådan styrker vi den danske forsyningskæde

Indhold fra partner Hvad er dette?

To konsulenter fra Cognizant skitserer fire udfordringer og seks muligheder for den danske forsyningskæde.

I hele Europa og især i Danmark står ledere inden for produktion og logistik over for en række udfordringer, som består af krav om øget fleksibilitet og omkostningseffektivitet. Samtidig med, at dansk produktion er faldet med mere end 100.000 stillinger over de seneste ti år.

Hos Cognizant hjælper vi virksomheder i hele verden med at forbedre deres forretning. En stor del af vores kunder er i produktion og detailhandelen, hvor vi i det nuværende økonomiske klima oplever nogle af de største supply chain-udfordringer. Til trods for at det danske BNP har vist positiv vækst de seneste år, så er fremgangen urimeligt lav i forhold til vækstraten i OECD- og Euro-zonen, og der fortsat fald i danskernes indkøb af alt andet end dagligvarer. Altså er behovet for en effektiv supply chain endnu mere kritisk. Vi har identificeret fire udfordringer, samt seks muligheder til danske virksomheder, der ønsker at stå stærkere.

1. udfordring - Produktionsomkostninger
Omkostningerne i forbindelse med produktion og løn i vesteuropæiske lande er blandt de højeste i verden; særligt i Danmark hvor omkostningerne er 50 gange højere end i Kina og halvanden gange højere end i USA. Oveni købet har Danmark en markant stigning i lønomkostninger sammenlignet med nærtbeslægtede lande som Holland og Tyskland.

2. udfordring – Global konkurrence
Virksomheder fra Fjernøsten har investeret meget europæisk industri, hvilket giver dem favorabel adgang til nye markeder, teknologi, forskning og højt kvalificeret arbejdskraft. Samtidig gør øgede globale forhold dansk økonomi sårbar over for omkostningseffektive lande.

3. udfordring – Forsigtige forbrugere
Danske forbrugere er meget prisbevidste og indekseringer af forbrugertilliden har tydeligt vist en negativ tendens, der indikerer en generel udvikling mod begrænset forbrug. Undersøgelser har vist at 47 % af danske internetbrugere benytter prissammenligningssider, før de foretager et køb. 

4. udfordring – Miljølovgivning
Danmark har historisk set indtaget en progressiv holdning til miljøområdet, og vi var det første land i EU, der gjorde krav på årlige miljørapporter fra udvalgte virksomheder. Senest er strategien for bæredygtig udvikling blev udvidet til at inkludere produktion og forbrug.

Seks muligheder
Vores erfaringer viser seks muligheder, der kan anvendes til at overvinde ovenstående udfordringer for danske eksperter i supply chain.

1. mulighed – Fornyelse og iværksætterkultur
Førende og velrenommerede virksomheder, såsom Grundfos, Novo Nordisk og Vestas, optræder som verdensomspændende symboler på dansk kunnen. Danmark rangerer som nummer tre på Verdensbankens vidensøkonomi indeks for 2012, og nogle af verdens bedste design-, produktions- og ingeniørvirksomheder er samlet i Midtjylland. Ved at tilbyde højt avancerede og særskilte løsninger til nogle af verdens største virksomheder og teknologisk konkurrencedygtige markeder kan danske virksomheder flytte grænserne for nye påfund og overhale vækstraten. En stærk iværksætterkultur kan fordre nye ledere i industrien, som vil kunne håndtere hurtige forandringer inden for designteknologi og produktionsmetoder, også globalt.

2. mulighed – Udnyt forsyningssamarbejde
Modernisering af logistikløsninger med ERP-systemer kan forbedre samarbejdet mellem stakeholdere, og it kan gøre små og mellemstore virksomheder i stand til at skabe samdrift og vidensdeling, som igen skaber muligheder på det globale marked. Det lader organisationer fokusere på kerneaktiviteter som samarbejdende partnerskaber og strategiske alliancer, der kan nedbryde traditionelle skel mellem kunder og udbydere, men det kræver et højt effektivitetsniveau i logistikken i globale og tværregionale forsyningskæder.

3. mulighed – Den omstillingsparate integrator i værdikæden
Dansk industri består hovedsageligt af små og mellemstore produktionsvirksomheder. Disse virksomheder er ofte eksperter inden for deres område, men grundet deres størrelse, er de ofte tvunget til at arbejde med et begrænset produktionsomfang. En integrator i værdikæden kan skabe et miljø for udbud af særlige kompetencer for derved forandre mindre salgsvirksomheder til globale spillere. Sådanne netværkssamlinger må bygges op om virksomheder, der kan fungere som centrale ’hubs’ og tilbyde det ideelle grundlag for strategiske alliancer såsom, joint ventures, samarbejder og partnerskaber.

"It kan gøre små og mellemstore virksomheder i stand til at skabe samdrift og vidensdeling, som igen skaber muligheder på det globale marked".

Thomas Djursø og Badri Setlur, directors, Cognizant

4. mulighed - Omni-channel ved salg
Danmark registrerede en tocifret årlig vækstrate på e-handel i 2011. Det skyldtes udbredt brug af nethandel, der nåede omtrent 100 procent af handlende blandt de 25-29 årige. Det er en kæmpe mulighed for de danske organisationer, der kan reagere hurtigt og integrere spredte kanaler til en fuldendt omni-channel-oplevelse. For at tilbyde en helstøbt kundeoplevelse, skal den bagvedliggende supply chain kunne understøtte den krævende drift af nethandel. Den færdighed bliver til, når en organisation kan opfange efterspørgslen ved point of sale (POS) og udnytte efterspørgselsdata i hele forsyningskæden.

5. mulighed – Målstyringssystemer
Effektiv Supply Chain Performance Management (SCPM) er hemmeligheden bag en driftssikker og konstant optimeret supply chain. For at sikre at målsætningen er tilrettelagt efter de organisatoriske mål, er det væsentligt, at SCPM inkluderer: finansielle og ikke-finansielle metrikker til omkostningsevaluering, kapacitetstilgængelighed, lead time og service level adherence. Mens ikke-finansielle metrikker kan påtale de underliggende succeskrav, må SCPM dog også inkludere cross-functional performance-mål for forretningsprocesserne. Det er væsentligt for SCPM at virke synkront med den overordnede forretningsstrategi.

6. mulighed – En grøn supply chain
En grøn supply chain medfører yderligere omkostninger, men også konkurrencefordele, nye forretningstilgange, produktdifferentiering og øget produktkvalitet. Virksomheder, der indarbejder en formel strategi for en grønne forsyningskæde, kan organisere virksomhedens indsats tilsvarende. De vil indse, at forholdene inden for supply chain er stadigt mere integrerede, hvilket kræver, at samarbejdende organisationer må dele ansvaret for at skabe en grøn supply chain.

Danmark besidder potentialet
Visse udfordringer i forbindelse med de økonomiske omstændigheder betyder, at danske organisationer må genoverveje gældende standarder inden for produktion og supply chain, der traditionelt har været underbygget af en balance mellem høj fleksibilitet og høj omkostningseffektivitet. Helt grundlæggende står danske ledere allerede med potentialet til at lade driftsikkerheden for logistik og produktion udligne sig med, og på længere sigt overgå, de nuværende globale standarder. 

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere