29.10.2012  |  Strategi & ledelse

Indspark: Fagfolk skriver: Forsyningskæden som strategisk våben

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den 30. august afholdtes der for første gang Supply Chain Leaders Forum på Copenhagen Business School arrangeret af SCOPTI og CBS HD-SCM. I 2012 var temaet Strategic Supply Chain Management. ”Der er stadig meget at lære...” var budskabet fra en yderst veloplagt professor Carlos Cordón fra IMD International til de 150 fremmødte fra erhvervslivet og CBS.

SCM strategien definerer, hvordan forsyningskæden skal ledes for at kunne skabe, fastholde eller styrke de nødvendige konkurrencefordele, som bidrager til at drive virksomheden frem. Den sikrer, at den overordnede forretningsstrategi operationaliseres og eksekveres mest effektivt. At beslutninger og handlinger i forsyningskæden er koordinerede og har retning mod de fastsatte mål. 

Carlos Cordón, professor fra IMD International, var én af flere talere på 1st Supply Chain Leaders Forum, som plæderede for at betragte SCM strategien og dens eksekvering som den vigtigste motor i opnåelsen af langt de fleste virksomheders overordnede forretningsmæssige mål.

Ligesom repræsentanter fra LEGO, Velux og Dansk Supermarked, kunne Carlos Cordón give gode eksempler på, hvordan forsyningskæden kan tages i anvendelse som strategisk ’våben’. Et våben der kan bekæmpe og omdanne trusler, risici og udefrakommende pres til konkurrencemæssige fordele. Det er en stor fejl at adoptere et ensidigt syn på forsyningskæden som udelukkende en kilde til omkostninger. Vi må i langt højere grad opfatte forsyningskæden og dens ledelse gennem supply chain management som en kilde til værdiskabelse, var et af hovedbudskaberne fra Carlos Cordón.

”The extended supply chain”
Der finders utallige eksempler på supply chain strategier, som ikke fungerer, eller som ikke eksisterer. I disse tilfælde skaber forsyningskæden i bedste fald ikke værdi for virksomheden og dens kunder, i værste fald nedbryder den værdi. Her taler vi om, at den måde supply chain management eksekveres på, er i direkte modstrid eller ”misaligned” med kædens markeder, kompetencer og/eller produkter. 

Det er derfor nødvendigt med bedre overensstemmelse mellem på den ene side, den måde forsyningskæden anskues på, og på den anden side de implikationer og konsekvenser handlingerne i forsyningskæden kan have for virksomhedens evne til at fastholde og styrke de langsigtede konkurrencemæssige fordele. Carlos Cordón foreslår konkret at udvide modellen for en forsyningskæde, der i sin klassiske form begrænser sit fokus til tre strømme i kæden af virksomheder, kunder og leverandører: Vare-, informations- og pengestrømmene. Han foreslår den udvidet til også at omfatte tre øvrige strømme i forsyningskæden:

  1. Udveksling af risici og størrelsen på risiciene.
  2. Udveksling af ideer og innovation.
  3. Personlige relationer.

En række tendenser i virksomheders udvikling af deres forsyningskæder synes at være drevet af disse tre strømme, som Carlos Cordón ser det. Insourcing af aktiviteter er én tendens, som blandt andet er drevet af udfordringerne med ”4. udveksling af risici” og ”5. udveksling af ideer og innovation”.

Carlos Cordón har i samarbejde med Kim Sundtoft Hald, CBS og Ralf W. Seifert, IMD netop udgivet en bog om Strategic Supply Chain Management, som dykker længere ned i disse foreslåede strømme i forsyningskæden og en række case-eksempler.

Om bogen: Strategic Supply Chain Management

Af Carlos Cordón, Kim Sundtoft Hald og Ralf W Seifert.  

Bogen indeholder tyve virksomhedscases, som alle er blevet felt undersøgt af forfatterteamet. Den kaster lys over de dilemmaer, som topledere står overfor, og beskriver hvorledes en vindende supply chain management strategi skabes.

Køb den her

SC strategi som strategisk ’våben’ i danske virksomheder
De tre øvrige talere på forummet gav gode eksempler på, hvordan supply chain management i den ene eller anden form kan bruges som løftestang til at sikre og drive virksomhedens overordnede succes, og tages i anvendelse som strategisk ’våben’ i konkurrencekampen.

Ifølge John Kelley, der er Senior Director - Operating Model i Lego, var en af hjørnestenene i Legos turnaround fra 2005 og frem  en mere fokuseret model for virksomhedens drift. Modellen er baseret på to grundprincipper: “Vi investerer i det vi gør bedst – i vore ’Key operating capabilities’. Vi træffer kritiske beslutninger om design for at opnå maksimal nytte af kapabiliteterne”.  Kompleksitetsreduktion og bedre styring på tværs af organisationen var centrale værktøjer i den forbindelse.

Anders A. Ellegaard fortalte om Velux’ fokus på ”flow”. Flow er målet for forandringsprojekterne, som har kørt og stadig kører i Velux. Det var en strategisk beslutning, at lade flow være omdrejningspunktet for Velux’ globale transformation, og det blev gjort med ønsket om som virksomhed at være i stand til at håndtere volatilitet i efterspørgslen, i højere grad være agil, reaktionsstærk og produktiv, samt at reducere leadtime i værdikæden. Flow-fokuset har ført til meget imponerende resultater på virksomhedens overordnede leveringsevne, evne til at prognosticere og håndtere volatilitet, samt en halvering af leadtime på udvalgte fabrikker, og betydelige lagerreduktioner.

De strategiske principper for supply chain’en i Dansk Supermarked rammer det typiske dilemma for SCM: hvordan kan der skabes en forsyningskæde med høj fokus på kunden og god leveringsevne, og samtidig nedbringe omkostningerne i driften?

Som Alan Jensen, Group Director of IT & Logistics, Dansk Supermarked A/S forklarede det, har IT & teknologi været en af løftestængerne for at løse dilemmaet. Herunder har et BI-system, EDI, et WMS-system mv. været drivende faktorer. Derudover har Dansk supermarked gennemført massive investeringer i udviklingen af en mere optimereret struktur og strategi for distributionen og lagerstrukturen.

Og vinderen er…
Søren Lisbjerg, Royal Unibrew, vandt prisen for årets supply chain leder 2012, ud af en nomineringspulje på godt 40 indstillede. Han vinder prisen for fremragende resultater og forbedringer i Royal Unibrew, hvor han med sit hold af medarbejdere og kollegaer har drevet Royal Unibrew fra top-10 listen over lukningstruede virksomheder ifølge Børsen til en top-3 spiller i sin branche. En blanding af benhårdt arbejde og yderst intelligent styring og forandring af forsyningskæden har været afgørende for denne succes. Sammen med æren og klapsalver fra publikum modtog Søren ti tusinde kroner og et trofæ.

At risiko i forsyningskæden bør have strategisk fokus i virksomhederne, havde vinderen af Bedste HD-SCM Hovedopgave 2012, Michael Sunder, forstået. Med fokus på en af de større aktører inden for genindvindingsindustrien havde Michael Sunder udarbejdet et metoderammeværk til brug i arbejdet med at identificere, kortlægge og imødegå risici virksomheden.

Med sin professionelle behandling af emnet og virksomhedens udfordring, opnåede Michael Sunder den højest mulige karakter på HD-SCM studiet, og at skabe et resultat, som var relevant og givtig for case-virksomheden. Derfor vandt Michael Sunder prisen ”Bedste HD-SCM hovedopgave” og en check på ti tusinde kroner.

Mie Hansen, Jeanette W. Kruckow, Caspar Miller and Henriette Olsen blev vinderne af prisen for bedste HD-SCM Business Project 2012 og en check på fem tusinde kroner. De vandt prisen for et stykke professionelt og værdiskabende arbejde med at udvikle beslutningsgrundlaget for fremtidig lagerplacering i en større dansk virksomhed.

Se præsentationerne i deres fulde længde, billeder, et resume af dagens indlæg, og videooptagelser af udvalgte indlæg fra dagen

Læs om Supply Chain Management-delen af HD-uddannelsen på CBS

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere