07.02.2018  |  Produktion

Dynamics NAV hjælper Danrice med vækst på globalt marked

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hos Danrice i Ørbæk har en ny ERP løsning på basis af Microsoft Dynamics NAV haft markant betydning. På denne basis kan virksomheden udvikle sig rigtig meget, siger økonomichef Jørgen Dahl.

Alle parametre skal være indstillet optimalt, når man som Danrice A/S i Ørbæk på Fyn har hele verden som fødekanal af råvarer og aftager af de færdige produkter. Rigtige dispositioner, når det gælder indkøb, oplagring, produktionsstyring og transport, giver hver især deres bidrag til bundlinjen, og virksomheden må hele tiden være i stand til at skrue på parametrene i takt med løbende forandringer i markedet.

Dyb indsigt i udvikling og tendenser på basis af data i ERP systemet, trukket ud af et Business Intelligence system, medvirker til, at der dag for dag, uge for uge og måned for måned træffes de rigtige beslutninger, som medvirker til at lave en god forretning.

Og det er Danrice i stand til efter investering i ny Microsoft Dynamics NAV og BI løsningen JetReports.

”Vi har fået et rigtig godt system, som vi kan vækste med,” siger økonomichef Jørgen Dahl, Danrice.

”Løsningen udvikles løbende sammen med Bredana Solutions, så den til hver en tid matcher virksomhedens udvikling”, tilføjer han.

Et af eksemplerne på, at det nye system har vendt op og ned på hverdagen og skabt nogle helt nye muligheder for løbende optimering, er produktionsstyringen.

Danrice producerer og forarbejder ris, pasta og kornprodukter, der koges og fryses.

I produktionen har Dynamics NAV naturligvis digitaliseret al planlægning, og de mange papirer og excel ark er historie.

Men der, hvor systemet virkelig har gjort en forskel, er, at det har sat medarbejderne i stand til at udnytte deres erfaring til fulde.

Når der skal genplanlægges kombinerer medarbejderne overblikket med deres erfaring og har dermed grundlag for at foreslå, hvilken produktion det er mest optimalt at køre i stedet for en, som må udskydes.

”Kommunikationen er blevet meget bedre, og vores medarbejdere er blevet mere engagerede og tager ansvar,” fortæller Jørgen Dahl, mens vi står i kontrolrummet, hvor produktionsmedarbejderne Torben Nilsson og Carsten Bakmand overvåger den helt lukkede proces.

”Produktionsrapporterne sætter dem i stand til meget nemt at finde frem til tidligere produktioner og sammenligne med en igangværende, og de kan gøre notater på rapporterne, så næste team kan se det.”

”Produktionshistorikken giver os samtidig mulighed for at spore en produktion helt tilbage, hvis der skulle komme en reklamation. Kunderne bliver mere og mere krævende, hvad angår dokumentation, og vi kan give dem, hvad de ønsker,” siger Jørgen Dahl.

Råvare fra Peru sælges forarbejdet
til hele verden

Danrice ligger i landlige omgivelser ved Ørbæk lidt uden for Nyborg. Inde i de oplyste produktionslokaler er man på denne gråvejrsdag i oktober i gang med at producere quinoa, som dyrkes i Andesbjergene i Peru.

Efter kogning, lynfrysning og emballering sendes quinoa’en igen ud i hele verden.

Et eksempel på, hvordan handelspladsen er blevet globaliseret, siden Danrice iværksætteren Gunnar Schrol fandt på at koge ris på Østfyn.

”Hvor vi før købte store mængder råvarer i Europa, er indkøbet nu flyttet ud i verden, og leveringstid betyder i dag langt mere for os. Vi køber også ris i Cambodia, som er 6-8 uger på vej til Danmark,” fortæller Jørgen Dahl.

Endvidere er Danrice’s produktion blevet mere specialiseret og dermed mere kompleks.

Her hjælper Dynamics NAV også med fleksibel og optimal styring.

”Vi laver forecast på salget, og systemets forecast rapport er åben flere gange om dagen, fordi ordrerne flytter sig rimeligt hurtigt,” fortæller Jørgen Dahl.

”Løsningen har givet os en mere præcis disponering og et realtidsbillede af vores beholdning af råvarer på basis af in- og outputlister.”

Bedre styring af råvarer
med ny lagerløsning

Danrice har altid haft lot-styring på indkomne lagervarer. Men den er blevet langt mere detaljeret efter skiftet til den nye Dynamics NAV løsning.

”Før i tiden fik et parti ris på måske 24 tons ét lot-nummer. Nu får hver eneste big-bag en label og scannes ind, så vi også ved præcist, hvilken del af et parti vi har brugt i en given produktion,” fortæller Jørgen Dahl.

”Det betyder højere fødevaresikkerhed. Endvidere undgår vi at kassere 24 ton, hvis der viser sig et problem – men måske alene den ene big-bag, der ikke kan anvendes.”

Scannerløsningen er udviklet af Bredana Solutions. Alle trucks er udstyret med pc og scanner.

Bedre beslutningsgrundlag
med rapporter fra JetReports

Business intelligence værktøjet JetReports er blevet en vigtig del af styringen hos Danrice.

Virksomheden har taget systemet til sig og oprettet mange rapporter, der trækker tal ud af Dynamics NAV og præsenterer dem, så man kan anskue drift og udvikling fra forskellige synsvinkler.

”Det har betydet, at vi har fået bedre kendskab til, hvad der sker her i virksomheden og dermed et mere kvalificeret beslutningsgrundlag,” siger Jørgen Dahl.

Eksemplevis er Danrice begyndt at analysere nøgletal om forbrugsmønstre og holde dem op imod det forventede.

”Det er værdifuld viden for os i en tid, hvor forretningen flytter sig fra mængdevarer inden for ris til mere sofistikerede varer,” siger Jørgen Dahl.

Udviklingsproces med superbrugere
og brugere af systemet

Efter idriftsættelse af systemet er samarbejdet mellem Danrice og Bredana Solutions fortsat både om den videre udvikling af systemet og hotline.

Bredana Solutions har allokeret to faste konsulenter med ekspertise i henholdsvis produktion/logistik og økonomi.

”Superbrugere og brugere af systemet er involveret i den løbende udvikling og medbestemmende om, hvad der sættes i gang af udviklingsprojekter. Det betyder så også, at projektet er blevet mere omfattende end den en-til-en opgradering af det gamle system, som var planlagt fra starten,” siger Jørgen Dahl.

Systemet har tjent sig ind flere gange

”Det er selvfølgelig dyrt at indføre et nyt IT system, men vi har nok fået omkostningen igen flere gange. Bare det, at vores medarbejdere har fået større indblik, giver en meget større tilfredshed i hverdagen, og vi har fået et meget bedre overblik over det, der foregår her i virksomheden,” konkluderer Jørgen Dahl.

Fakta om Danrice A/S

Danrice A/S i Ørbæk blev startet sidst i 70’erne af iværksætteren Gunnar Schrol, som havde fået den idé at koge ris i store mængder og afsætte produkterne som dybfrost til producenter af levnedsmidler.

I dag er Danrice leverandør af ris, pasta og kornprodukter til producenter af færdigretter over store dele af verden, og råvarerne importeres ligeledes fra mange lande.

Der er 40 medarbejdere på virksomheden, der omsætter for cirka 160 mio. kr.

Virksomheden ejes af Ebro i Spanien gennem det tyske Ebro Frost.

Mere fra Bredana Solutions A/S

Bredana Solutions A/S

https://www.bredanasolutions.dk/

Bredana har leveret IT løsninger til danske virksomheder i snart 30 år.Kernen i vores virksomhed er, at vi forstår jeres forretning.Bredana Solutions A/S er Microsoft Dynamics partnervirksomhed og har leveret IT løsninger til danske virksomheder i mere end 25 år. Kernen i vores virksomhed er, at vi forstår jeres forretning. De fleste af vores konsulenter er hentet fra industrien, hvor de…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere