29.04.2021  |  SCM 4.0

Indspark: Den digitale forsyningskæde: Skab fremtiden ét skridt ad gangen

Digitaliseringen af forsyningskæder er nået langt, og så alligevel ikke. Det meste af digitaliseringen handler nemlig om isolerede øer af optimeringer. Det ultimative mål er at digitalisere kæden fra ende til anden, og her er der stadig lang vej endnu.

Fuldautomatiserede droner der leverer pakker – måske glidende langsomt langs fortove eller flyvende gennem luften. Forsynet med track-and-trace og GPS-baseret forsendelsesteknologi i realtid, måske udvidet med måleinstrumenter til måling af miljømæssige forhold. Intelligente lagerbeholdere, der er i stand til at træffe intelligente beslutninger vedrørende genbestillinger, rækkefølge og sporingsevne. Eller sværme af autonome AGV lignende pendultoge, der er i stand til at træffe beslutninger om den næste handling i forhold til en givet rækkefølge af opgaver på et pluklager eller på en genopfyldningsfacilitet.

Læg dertil teknologier som blockchain, prædiktiv modellering, avanceret planlægning, enorme online markedspladser, der gennemløbes af handler for billioner af dollars hvert år, ”guided” indkøb, Internet of Things, robotagtige plukkeenheder og materialebehandlingsudstyr, chatbots etcetera.

Velkommen til fremtiden og mere specifikt velkommen til fremtiden for forsyningskæder og den understøttende teknologi bag ved forsyningskæden. Alt dette lagt sammen er forskellige manifestationer af den samme tendens: aspekter af forsyningskæden der er forbedret digitalt for at give muligheder, der tidligere har været betragtet som nærmest umulige at forestille sig.

HØR OGSÅ PODCAST: SCM Agendaen #5 – Sådan bliver virksomheden mere klar til cloud

Fremtiden er allerede ankommet
Men er det faktisk fremtiden? Nej, det er det på sin vis ikke. Fordi alle disse ting eksisterer på nuværende tidspunkt, bliver brugt og kan ses i funktion – så det meste af det er faktisk allerede virkelighed i nutidens forsyningskæder. Det er bemærkelsesværdigt, at Amazon investerer kæmpe beløb til udvikling af netop disse områder. Skeptikerne hånede Amazon for at bruge 775 millioner dollars i 2012 på at købe robotvirksomheden Kiva Systems. Skeptikerne grinede dog en smule mindre, da e-handel giganten investerede i den autonome lagerrobotvirksomhed Canvass Teknologi i 2019.

Alt for ofte, som jeg fortæller om i hvidbogen ”Digitalised Supply Chains: Building the Future One Step at a Time” til Skill Dynamics, er sådanne eksempler blot isolerede eksempler på informationsteknologi på arbejde.

Sagt på en anden måde er eksemplerne blot vejskilte på en informationsflows-udviklingsrejse, der rækker tilbage – ikke år eller årtier, men faktisk rækker århundreder tilbage i tiden. Lige siden forsyningskæder begyndte at brede sig på tværs af oceaner og kontinenter.

Kort fortalt er nutidens mest avancerede teknologi ”øer af excellence”: initiativer hvor informationsteknologi driver forbedringer af et specielt aspekt af forsyningskæden. På samme måde som - i deres tid - skibe, telegrafen, MRP, EDI og andre innovationer alle formåede at accelerere informationsstrømme på tværs af dele af forsyningskæderne.

LÆS OGSÅ: Supply chain robusthed: Den egentlige læring fra coronavirus-krisen

Den fuldt digitale kæde
Vi som supply chain professionelle ved dog udmærket, at det virkelige mål er noget andet end ”øer af excellence”. Det virkelige mål er noget større og dristigere. Nemlig ægte end-to-end digitaliserede forsyningskæder, hvor it er brugt ikke kun til at styrke en isoleret del af forsyningskæden men hele forsyningskæden fra ende til anden.

Hvordan når vi dertil? Hvorfor er vi der ikke allerede – eller i det mindste tættere på det mål end der, hvor mange forsyningskæder synes at være i dag? Hvad er barriererne? Hvordan kommer vi hinsides barriererne? Og hvilke kompetencer er nødvendige for at bryde barriererne? Og lige så vigtigt hvilke kompetencer er nødvendige for at arbejde med end-to-end digitaliserede forsyningskæder?

Sådanne spørgsmål er lette at stille men vanskelige at besvare. For at finde nogle af svarene talte jeg med en udvalgt gruppe af kloge forsyningskædeeksperter med stor viden inden for området. Akademikere, supply chain ledere, konsulenter og softwareeksperter. Sammen udforskede vi rejsen mod end-to-end digitaliseringen, de strategiske fordele i at engagere sig i den rejse og de kompetencer, som det kræver at tage den.

Hvis det er en rejse, som interesserer dig eller din organisation, så vil jeg invitere dig til at hente hvidbogen om den fælles udforskning her.

Indsparket er oversat af redaktionen.

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere