29.04.2021 | SCM 4.0
Indspark: Den digitale forsyningskæde: Skab fremtiden ét skridt ad gangen
Digitaliseringen af forsyningskæder er nået langt, og så alligevel ikke. Det meste af digitaliseringen handler nemlig om isolerede øer af optimeringer. Det ultimative mål er at digitalisere kæden fra ende til anden, og her er der stadig lang vej endnu.
Omera Khan er professor i supply chain management, Royal Holloway, University of London og Executive Strategy Advisor, Skill Dynamics.
Fuldautomatiserede droner der leverer pakker – måske glidende langsomt langs fortove eller flyvende gennem luften. Forsynet med track-and-trace og GPS-baseret forsendelsesteknologi i realtid, måske udvidet med måleinstrumenter til måling af miljømæssige forhold. Intelligente lagerbeholdere, der er i stand til at træffe intelligente beslutninger vedrørende genbestillinger, rækkefølge og sporingsevne. Eller sværme af autonome AGV lignende pendultoge, der er i stand til at træffe beslutninger om den næste handling i forhold til en givet rækkefølge af opgaver på et pluklager eller på en genopfyldningsfacilitet.
Læg dertil teknologier som blockchain, prædiktiv modellering, avanceret planlægning, enorme online markedspladser, der gennemløbes af handler for billioner af dollars hvert år, ”guided” indkøb, Internet of Things, robotagtige plukkeenheder og materialebehandlingsudstyr, chatbots etcetera.
Velkommen til fremtiden og mere specifikt velkommen til fremtiden for forsyningskæder og den understøttende teknologi bag ved forsyningskæden. Alt dette lagt sammen er forskellige manifestationer af den samme tendens: aspekter af forsyningskæden der er forbedret digitalt for at give muligheder, der tidligere har været betragtet som nærmest umulige at forestille sig.
HØR OGSÅ PODCAST: SCM Agendaen #5 – Sådan bliver virksomheden mere klar til cloud
Fremtiden er allerede ankommet
Men er det faktisk fremtiden? Nej, det er det på sin vis ikke. Fordi alle disse ting eksisterer på nuværende tidspunkt, bliver brugt og kan ses i funktion – så det meste af det er faktisk allerede virkelighed i nutidens forsyningskæder. Det er bemærkelsesværdigt, at Amazon investerer kæmpe beløb til udvikling af netop disse områder. Skeptikerne hånede Amazon for at bruge 775 millioner dollars i 2012 på at købe robotvirksomheden Kiva Systems. Skeptikerne grinede dog en smule mindre, da e-handel giganten investerede i den autonome lagerrobotvirksomhed Canvass Teknologi i 2019.
Alt for ofte, som jeg fortæller om i hvidbogen ”Digitalised Supply Chains: Building the Future One Step at a Time” til Skill Dynamics, er sådanne eksempler blot isolerede eksempler på informationsteknologi på arbejde.
Sagt på en anden måde er eksemplerne blot vejskilte på en informationsflows-udviklingsrejse, der rækker tilbage – ikke år eller årtier, men faktisk rækker århundreder tilbage i tiden. Lige siden forsyningskæder begyndte at brede sig på tværs af oceaner og kontinenter.
Kort fortalt er nutidens mest avancerede teknologi ”øer af excellence”: initiativer hvor informationsteknologi driver forbedringer af et specielt aspekt af forsyningskæden. På samme måde som - i deres tid - skibe, telegrafen, MRP, EDI og andre innovationer alle formåede at accelerere informationsstrømme på tværs af dele af forsyningskæderne.
LÆS OGSÅ: Supply chain robusthed: Den egentlige læring fra coronavirus-krisen
Den fuldt digitale kæde
Vi som supply chain professionelle ved dog udmærket, at det virkelige mål er noget andet end ”øer af excellence”. Det virkelige mål er noget større og dristigere. Nemlig ægte end-to-end digitaliserede forsyningskæder, hvor it er brugt ikke kun til at styrke en isoleret del af forsyningskæden men hele forsyningskæden fra ende til anden.
Hvordan når vi dertil? Hvorfor er vi der ikke allerede – eller i det mindste tættere på det mål end der, hvor mange forsyningskæder synes at være i dag? Hvad er barriererne? Hvordan kommer vi hinsides barriererne? Og hvilke kompetencer er nødvendige for at bryde barriererne? Og lige så vigtigt hvilke kompetencer er nødvendige for at arbejde med end-to-end digitaliserede forsyningskæder?
Sådanne spørgsmål er lette at stille men vanskelige at besvare. For at finde nogle af svarene talte jeg med en udvalgt gruppe af kloge forsyningskædeeksperter med stor viden inden for området. Akademikere, supply chain ledere, konsulenter og softwareeksperter. Sammen udforskede vi rejsen mod end-to-end digitaliseringen, de strategiske fordele i at engagere sig i den rejse og de kompetencer, som det kræver at tage den.
Hvis det er en rejse, som interesserer dig eller din organisation, så vil jeg invitere dig til at hente hvidbogen om den fælles udforskning her.
Indsparket er oversat af redaktionen.
IT

IFS stikker af fra konkurrenterne i ny Gartner-analyse
Analysefirmaet Gartner udpeger IFS som den stærkeste leverandør på Enterprise Asset Management-markedet. IFS har den største markedsandel og vækst sammenlignet med konkurrenterne SAP, IBM, Infor og Oracle.
Branchenyt

Logimatic fusionerer med Picca Automation
Logimatic bliver nu en del af Axcels nye nordiske automationsgruppe og fusionerer samtidig med gruppens andet danske selskab Picca Automation. Axcel styrker derved sin udviklingsstrategi om at skabe Nordens førende automationshus.
Lager & distribution

Ejendomsudviklere byder endnu en lejer velkommen i E20 Park Copenhagen
Aviva Investors og den internationale logistik- og ejendomsudvikler, Verdion, åbner dørene for lejer nummer to i den første færdigbyggede del af den nye logistikpark E20 Park Copenhagen.
Branchenyt

BILA køber konkursramt nordjysk automatikfirma
CF MATIC i Thisted fortsætter under nyt ejerskab. Det bliver Danmarks største automationshus BILA GROUP med hovedkontor i Nykøbing Mors, der pr. 20. maj 2022 overtager konkursboet og således sikrer en fortsættelse af aktiviteterne i virksomheden.
Lager & distribution

Med nye transportørsamarbejder vil nShift hjælpe virksomheder til vækst
nShifts transportørbibliotek runder nu 1.000 transportører, så kunderne kan tilbyde endnu flere leveringsmuligheder og øge deres geografiske rækkevidde.
Sourcing

Startup vil strukturere bæredygtigt indkøb
Responsibly er navnet på en dansk startup, som vil rydde op i den jungle af ustrukturerede udvekslinger af bæredygtighedsdata, der i dag foregår mellem virksomheder og leverandører. Opstartsvirksomheden vandt i maj måned prisen European Supply Chain Startup 2022.