18.08.2015  |  IT

Danske virksomheder misser roboteventyr

Danske virksomheder har endnu ikke fået øjnene op for robotteknologi. For selvom markedet for specialiserede robotter er stort, tror mange virksomheder fortsat ikke, at deres varer kan produceres ved hjælp af robotter.

76 procent af danske virksomheder benytter sig ikke af robotter. Men dermed misser virksomhederne et stort potentiale, vurderer Teknologisk Institut.

For robotteknologi er i dag langt mere specialiseret og billigere, end mange virksomheder tror. 

Blandt de 825 adspurgte virksomheder i en analyse fra Teknologisk Institut og Jysk Analyse, sagde tre ud af fire, at deres produktionsmetoder var for specialiseret til robotter. 

Den køber centerchef ved Robotteknologi på Teknologisk Institut, Kurt Nielsen, dog ikke.

Læs også: Robotter buldrer frem i Kina

”Virksomhederne tager ofte fejl – blandt andet fordi de ikke kender de teknologiske muligheder. Udviklingen af robotteknologi går meget stærkt, og virksomhederne kan have overset teknologiske muligheder, som kan forbedre deres produktivitet og konkurrenceevne”, siger han.

Og den danske produktion risikerer at få baghjul af den kinesiske. For kinesiske virksomheder investerer i disse tider i meget høj grad i robotteknologi med blandt andet Guangdong-provinsen i front, der investerer 1.000 milliarder i robotteknologi over de næste tre år. 

Robotteknologi kan da også anvendes i et bredt spekter uden at man nødvendigvis forlader de håndværksmæssige kvaliteter. 

Læs også: Ny murerrobot kan lægge 1000 sten i timen

Blandt andet har produktionschef Jesper Dahl fra møbelproducenten Aksel Kjersgaard set sig lun på robotten Active Contact Flange. Robotten har den fordel, at den kan holde et konstant tryk på et emne, så trykket bliver ligeligt fordelt på hele træpladen. Det kan aflaste virksomhedens snedkere, siger han.

”Vi er en gammel håndværkspræget virksomhed og derfor har håndpudsning og den sidste finish været en del af vores image. Men vi er vokset og vores serier er blevet større, så vi er nødsaget til at kigge på øget effektivisering og de hænder, der hidtil har pudset ville vi gerne bruge andre steder, men uden at miste det håndværksmæssige præg”, siger han.

-JPN 

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere