09.10.2009  |  Lager & distribution

Danske Havne: lodsprisstigninger skader konkurrencen

Indhold fra partner Hvad er dette?

1. oktober kommer der nye og højere priser på lods. Især mindre skibe til mindre havne vil blive hårdt ramt, mener Danske Havne.

De kommende prisstigninger for lods i danske havne får nu kritik af brancheorganisationen Danske Havne, som mener at prisstigningerne vil gå ud over skibsfartens konkurrence-dygtighed. Prisstigninger på lods betyder ifølge Danske Havne, at prisen på en lodsning til f.eks. Næstved Havn bliver mere end fordoblet. Skal skibet ind i den vestlige Limfjord stiger brolodsen ved Oddesund med 250 %. Begge steder er der lodspligt for at fremme sikkerheden til søs, så skibene kan altså ikke fravælge ydelsen. Danske Havne arbejder for at fremme maritim transport, og en væsentlig faktor i den sammenhæng er den samlede transportpris. Omkostningen til lods er en del af den pris. Med de store prisstigninger på lodsninger vil udgifterne for at få lods ombord og komme i havn komme på niveau med de skibsafgifter, skibet betaler for brug af faciliteterne til og i havn. Priser som mange havne i en lang periode har gjort sig store anstrengelser for at holde nede, fordi det er den samlede transportpris, der er afgørende for skibsfartens konkurrence-dygtighed. Det er ikke holdbart, mener Danske Havne, der nu har bedt em en evaluering af lodsordningen.
-JR

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere