25.05.2021  |  Innovation

Indspark: Capra Robotics: Dansk inspektionsrobot gearer op til eksporteventyr

Nu skalerer århusianske Capra Robotics virksomheden op til global ekspansion med sine agile udendørs robotter. Derude venter et marked for udendørs selvkørende robotter estimeret til en samlet værdi på 60 milliarder kroner.

Nu ruller det for alvor hos virksomheden, som har en ambition om – på kort tid - at blive Europas førende producent af udendørs mobile robotter. På mange af Danmarks store havneområder automatiserer teknologien monotone og mandskabstunge inspektionsopgaver i alt slags vejr uanfægtet af forhindringer. De danskproducerede robotter varetager rutinemæssig inspektion på havnene i samarbejde med G4S og Lorenz Technology. Nu skal resten af verden erobres. Derude venter et marked for udendørs selvkørende robotter estimeret til en samlet værdi på 60 milliarder kroner, ifølge rapporten Robotics, Automation, and AI: Explosion of New Markets Across Broad Segments of the Economy, udarbejdet af William Blair Research.

Capra Robotics medstifter, robotpioneren bag MiR, Niels Jul Jacobsen, har netop håndplukket Søren Tordenskjold Larsen som produktionschef og Lars Hee Hansen som både CCO og ny investor i robotselskabet.

Jeg ser et kæmpe potentiale for, at vores robotter også kan gøre en stor forskel i mange andre lande, ikke mindst inden for inspektion og monitorering af store områder. Derfor udvider vi nu med de største markeder i Europa i form af Tyskland, Frankrig, fortæller Niels Jul Jacobsen. Han forventer, at Capra Robotics i 2021 samlet vil lande ordrer på et tocifret antal robotter, mens 2022-målet er en tredobling af dette års salgsvolumen. Til at lede salgsarbejdet har Capra Robotics netop ansat CCO Lars Hee Hansen med et CV spækket med international salgserfaring.

Capra-robotten er simpelthen et produkt, der slår benene væk under en, når man ser det første gang. Den kan med sin manøvredygtighed og sin rækkevidde på 100 km løse en masse reelle udfordringer og praktiske behov, som giver det en rigtig god business case, ikke mindst til inspektion af store anlæg og områder som havne, lufthavnsanlæg, logistikterminaler, byggepladser og lignende, siger Lars Hee Hansen, der glæder sig til at åbne verdens øjne for Capras patenterede robotter, når han skal indgå aftaler med et netværk af facility management partnere i resten af verden.

Capra Robotics består af stærke profiler og unik knowhow som giver virksomheden nogle klare konkurrencefordele, og derfor har jeg også valgt – i den grad - at sætte ”begge hænder solidt plantet på kogepladen” og investere nogle af mine egne midler i en ejerandel af selskabet. Der er jo meget drivkraft i at blive en del af et nyt firma med kæmpestore ambitioner, hvor man kan være med til at præge udviklingen, siger CCO Lars Hee Hansen om sin nye arbejdsplads.

Industriel storskalaproduktion anno 2021

Til at sørge for, at produktionen også kan holde trit med ordrebogen, har Niels Jul Jacobsen fundet en profil, der efter en karriere i større virksomheder kan se charmen i at opbygge en skalerbar produktion fra scratch med lean processer i hele værdikæden. Søren Tordenskjold Larsen tilfører stor erfaring til spændingsfeltet mellem udvikling og industriel storskalaproduktion herunder lager, logistik og indkøb.

I min nye rolle hos Capra har jeg en enestående chance for at dimensionere en både bæredygtig og effektiv produktion ved at tage de rigtige, langsigtede valg og fravalg, som bedst sikrer, at kunderne får gennemtestede robotter til tiden. Alle robotterne bliver monteret her, så vi kan kvalitetssikre dem, mens produktionen af komponenter primært sker hos lokale leverandører i Europa. Gevinsterne er, at vi hurtigt kan skalere op til produktion af tusindvis af robotter ligesom en bilfabrik med en høj volumen, altimens vi skaber lokal jobvækst, siger Søren Tordenskjold Larsen.

Parallellen til de indendørs autonome robotter fra Niels Jul Jacobsens selskab MiR, stiftet i 2013 og solgt for 1,7 mia.kr. i 2018, er til at få øje på, og derfor kan ledelsen også sammen med sit nye team drage nytte af de værdifulde erfaringer.

Mangel på stabil arbejdskraft skaber et voksende ønske om automatisering. Når robotter varetager ensformige inspektionsopgaver, åbner det muligheder for at frigøre arbejdskraft til de mere komplekse opgaver, mens data opsamles kontinuerligt og processen digitaliseres, så et lag af kunstig intelligens og machine learning kan anvendes til at advare øjeblikkeligt om f.eks. huller i hegn, siger Niels Jul Jacobsen, CEO i Capra Robotics.

Ny robotmodel på vej

Lige nu finpudser udviklerne hos Capra Robotics på deres robotmodel, som kommer på markedet i august 2021. Capra Robotics’ robotter er kendetegnet ved at være ekstremt manøvredygtige og agile, hvilket ikke ses tilsvarende fra andre robotudbydere på markedet.

Prispunktet for robotten med en vejl. pris på knap 100.000 kr. er bevidst sat tilpas lavt til, at mange flere vil kunne se en god investering i udendørs mobile robotter. OEM-partnere og integratorer kan på den alsidige platform bygge de applikationer, deres kunder har brug for.

Om Capra Robotics

Robotfirmaet er stiftet af Mads Bendti 2017, som i dag er CTO i Capra Robotics. I 2019 investerede Niels Jul Jacobsen i Capra Robotics og blev i 2020 CEO. Selskabets medarbejderstab tæller nu knap 20 ansatte i hovedkvarteret i Hasselager i det sydlige Aarhus. 

Mere fra Malene

Malene Grouleff

Robotics Influencer, CEO

European Robotics influencer. Strong media relations skills and social media reach. Specialized in communication, press relations, and marketing of the world of engineering, innovation, automation, robotics, and entrepreneurship. My clients are global growth companies with a need for global PR and communication, as well as companies focusing on mainly the Danish market…

Se profil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere