09.10.2020  |  Branchenyt

Indspark: Brexit kommer snart - hvad er påkrævet?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Når Storbritannien endelig forlader EU, bliver handel med landet mere kompliceret. Det kan have stor negativ indvirkning dansk økonomi. Alle, der arbejder med eksport og import med Storbritannien, skal hurtigt gennemgå deres løsninger. Effektiv adgang til de rigtige data er nøglen til succes, skriver Carsten Lundin, Director Sales, BluJay Solutions A/S.

Det sidste ord er måske ikke sagt om Brexit endnu, men efter alt at dømme vil Storbritannien forlade EU for alvor den 31. december i år. Det har stor indflydelse på mange niveauer, ikke mindst i Danmark, fordi Storbritannien er en vigtig handelspartner.

Ifølge Danmarks Statistik var Storbritannien i 2019 Danmarks fjerde største eksportmarked med en eksport på mere end 100 mia. kroner. Mange penge, der fungerer som en motor til mange job og en vigtig del af velstanden i Danmark.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis handel med Storbritannien bliver vanskeligere, kan det få alvorlige konsekvenser. Så hvad sker der, og hvordan skal det håndteres?

Øgede handelshindringer
Uanset hvad der sker, kan vi regne med mere arbejde i forbindelse med handel med Storbritannien. Det anslås, at der f.eks. for Sverige skal aflægges 400 millioner flere toldangivelser ved Storbritanniens grænser alene i 2021 sammenlignet med i år.

De samlede øgede byrderisici påvirker hele handelssystemet med yderligere negative konsekvenser. Tilføj dertil en forventet slutspurt på handel i år for at drage fordel af enklere regler, så længe de gælder. Dette vil betyde øget pres på effektive logistikløsninger.

Spørgsmålet er, hvad specialiserede logistikvirksomheder og andre organisationer, der er involveret i logistik, skal gøre. Svaret er kort sagt, at alle involverede skal gennemgå deres processer og forsyningskæder. Dagens enkle håndtering af formaliteter, kontroller og dataoverførsel er grundlaget for den optimerede håndtering.

Efter årsskiftet er det ikke nok at arrangere transport. Grænsekontrol, erklæringer med forskellige former og formater med mere bliver med sikkerhed tilføjet.

Data er nøglen
Effektiv datahåndtering vil være en nøgleaktivitet i dette scenarie. Med bedre forbindelser mellem datakilder, bedre tilgængelighed af data for alle involverede og automatisering, kan kontrollerne håndteres hurtigere. Forskellige formularer kan udfyldes hurtigere, hvis de nødvendige oplysninger til dem kan hentes fra ét sted. Evnen til at sikre og sende toldoplysninger elektronisk på forhånd vil være afgørende. I sidste ende fører effektiv styring til mere tilfredse kunder.

Konkret skal adgang til data sikres ved flaskehalse som Dover og tunnelen under den engelske kanal. Og det skal gøres hurtigt, hvis det ikke allerede er gjort. Uden den rigtige adgang til data ved sådanne passager vil transport tage tid.

En del af arbejdet er at sikre integration med de nye teknologiplatforme, der bygges til håndtering, ikke mindst Goods Vehicle Movement Service (GVMS), som er navnet på det nye britiske system til håndtering af køretøjstrafik ved landets grænser. Det skal bestilles i januar 2021. Ifølge en undersøgelse havde mere end halvdelen af de involverede transportvirksomheder ikke hørt om GVMS i september 2020.

Forvent problemerUd over en mere effektiv håndtering af data internt i transport- og logistikvirksomhederne er der behov for bedre samarbejde mellem dem og andre aktører, såsom myndigheder. Dette kræver teknisk integration og delt adgang til data. De spillere, der tilpasser deres løsninger hurtigst, vil lykkes bedst og blive mindst negativt påvirket af Brexit.

Mere fra BluJay Solutions A/S

BluJay Solutions A/S

https://www.blujaysolutions.com/

About BLUJAY  A Global Suplier of Logistics and Transportation Software and Services BluJay Solutions helps companies around the world achieve excellence in logistics and trade compliance - it's in our DNA. Through a blend of Data, Networks, and Applications, delivered in the BluJay Way, our DNA platform powers the Frictionless Supply Chain for thousands of the world…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere