06.03.2018  |  Branchenyt

Indspark: Brexit-afklaring lader stadig vente på sig

Forventningerne til den britiske premierminister Theresa May’s store Brexit-tale i sidste uge var store. Desværre må EKFT’s sekretariat konkludere, at den forventede strømpil for de forventede toldmæssige konsekvenser af Brexit udeblev.

Sekretariatsleder i Erhvervslivets Kompetencecenter For Told (EKFT), Henrik Beck, fortæller, at sekretariatet opfatter talen som meget langt fra den afklaring, som dansk erhvervsliv har så hårdt brug for på nuværende tidspunkt.

- Vi er dog stadig af den opfattelse, at de løbende forhandlinger mellem EU’s og Storbritanniens forhandlingsdelegationer stadig afstedkomme et forhandlingsgennembrud inden EU-topmødet den 23. marts 2018. Fra dette møde skulle der efter den oprindelige plan komme et officielt EU-udspil til rammerne for de kommende handels- og toldaftale, siger Henrik Beck.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Indbydelserne sendes ud snarest muligt

Som det er meldt ud for efterhånden længe siden, er det EKFT’s plan inden sommerferien at indbyde alle medlemsvirksomheder til fyraftensarrangementer om de toldmæssige konsekvenser af Brexit.

- Det er utrolig vigtigt for os først at gøre det, når vi har sikker grund under fødderne med hensyn til grundvilkårene for samhandel mellem Storbritannien og EU27. Vi ved godt, at der er et utroligt stort behov for information og videndeling. Men på den anden side er det vigtigt ikke at falde for fristelsen til at sende indbydelserne ud uden at være klar over, hvilken vej vinden kommer til at blæse. Det ved vi ganske enkelt ikke på nuværende tidspunkt, siger Henrik Beck.

Henrik Beck lover dog, at EKFT under alle omstændigheder vil indbyde medlemsvirksomhederne til Brexit-arrangementer.

- Vores medlemsvirksomheder må blot indstille sig på, at vi indbyder dem med lidt kortere varsel, end vi gerne ville. Alle får besked om det i så god tid, som det nu engang kan lade sig gøre, når man har med en meget besværlig politisk proces at gøre, som kan fortsætte med at trække i langdrag, fortæller Henrik Beck.


Skal ganske enkelt konkretiseres

Grunden til at EKFT tøver er, at Theresa May i den store Brexit-tale stadig kun taler om et nyt, ikke-defineret partnerskab med EU. Hendes mål er, at der skal være mulighed for en friktionsløs toldproces for såkaldte "trusted traders”, som kan udføre en slags egenkontrol.

- Hendes udmelding på dette punkt er så abstrakt, at det kræver en nærmere bearbejdning i de løbende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Vi kan heller ikke bruge det til så meget, at Theresa May siger, hun vil have en frihandels- og toldaftale med EU, som omfatter de fleste sektorer. Aftalen skal ifølge May være mere vidtgående end den, som EU har med Canada. Men ikke så omfattende som EU's aftale med Norge. Det skal altså konkretiseres, inden vi vil ulejlige medlemsvirksomhederne med at skulle bruge kostbar tid på Brexit-arrangementer hos EKFT. Det håber jeg, at alle har forståelse for, slutter Henrik Beck.Fakta

Siden toldkontrollen i de europæiske havne blev ophævet i begyndelsen af 1993, er trafikken over den Engelske Kanal steget fra 1 mio. lastbiler i 1992 til 4 mio. i 2015.   

Læs mere på www.ekft.dk 

Mere fra Henrik

Henrik Beck

Sekretariatsleder

  • info@ekft.dk
  • 33746914
  • Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Se profil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere