01.11.2016  |  Strategi & ledelse

Indspark: Bliver din forsyningskæde løftet eller bremset af it?

Samarbejdet mellem it og supply chain kan blive bedre. Omverdenen raser afsted, og skal supply chain funktionen følge med, kræver det en meget dynamisk it-støtte.

Døren til forretningen står pivåben, men danske it-direktører og -chefer bliver udenfor. Danske it-ledere sidder fast i drift, selvom topledelserne hellere vil bruge dem til forretningen. Aldrig før har topledelserne i danske virksomheder været så åbne for at se på, hvordan it kan bidrage til forretningen. Alligevel udnytter danske CIO’er ikke chancen for at komme tættere på forretningsledelsen. Det viser undersøgelsen IT i praksis® 2016, som Rambøll og DANSK IT offentliggjorde tidligere på året.

Danske topledere ønsker, at deres CIO’er i højere grad deltager i at fastlægge forretningsstrategien og i at understøtte dem i tage beslutninger, viser undersøgelsen. Men danske CIO’er har ofte andre prioriteter. Den erfaring har mange danske supply chain direktører, COO’er og CSCO’er også gjort sig.

”Når jeg taler med mine supply chain kollegaer på konferencer og netværksmøder, så hører jeg igen og igen frustrationer over, at vilkår i omverdenen udvikler sig hurtigere end it-værktøjerne. Standard ERP kan simpelthen ikke følge med nye behov, og det er meget vanskeligt at finde løsninger på denne mangelsituation”, fortæller Jørgen Skaarup, der er Vice President for supply chain i Tulip og har mange års erfaring som direktør i større danske virksomheder i erhvervsmagasinet SCM & Logistik, oktober 2016.

Han understreger, at han udtaler sig generelt og på vegne af indtryk fra og samtaler med et stort antal kollegaer fra alle typer brancher og fra mange lande. Han udtaler sig ikke specielt om Tulip eller Danish Crown koncernen, som Tulip er en del af.

”Det er korrekt, at ”forretningen” i mange virksomheder oplever ufleksible systemer og implementeringer, og at det samtidig tager for lang tid at få selv de mindste initiativer igennem”, fortæller en it-leder med ansvar for supply chain-IT i en større dansk virksomhed med global rækkevidde og tilføjer:

”Jeg tror, der er en række forhold, som i en kombination skaber denne situation. Et af forholdene er, at virksomheder har en tendens til, at ERP-systemet er løsningen på alle problemer. I stedet burde virksomheder anvende en mere best-of-breed tilgang, hvor man skaber så løst koblede systemer som overhovedet muligt. Dermed kan man nemmere introducere nye applikationer i porteføljen, som løser et specifikt forretningskrav”.

Professor i supply chain management ved Syddansk Universitet Jan Stentoft mener, at problemstillingen er et glimrende eksempel på den silotænkning, der dominerer danske og globale virksomheder. Han har netop sammen med Einar Scholte fra BDO Advisory og NewCore samt undertegnede skrevet bogen ”Den stærke værdikæde – sådan skaber du konkurrencekraft”.

”Der er en tendens til, at virksomheder består af siloer, der placerer sig i skyttegrave, som modarbejder hinanden. Det modvirker i den grad, at virksomhederne bliver effektive og opnår succes. Løsningen er at tale mere sammen om behov og mål, skabe et fælles billede af virksomheden, skabe en fælles forretningsforståelse samt blive enige om at undgå symptombehandling og i stedet gå til roden af problemet”, fortæller han.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere