22.09.2010  |  Strategi & ledelse

Belønner medarbejdere med pandekager

Indhold fra partner Hvad er dette?

En leder, der tiltrækkes af de lynhurtige beslutninger, man skal træffe i supply chain management. Som belønner sine medarbejdere med pandekager, når målene opfyldes. Men som også lige nu står i den svære ledelsesopgave at nedlægge arbejdspladser og flytte produktion til udlandet som så mange andre danske virksomheder. Mød Vice President Supply Chain Lars Vorm Rudnicki fra gulvvarme-producenten DEVI, der bruger løbeturene ved Silkeborg-søerne til at koble af fra en travl hverdag.

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med Supply Chain Management?
At man kan få en hel organisation til at gå i samlet flok mod et fælles mål, giver mig stor tilfredsstillelse. Og så kan jeg lide at arbejde med alle de forskellige problemstillinger i supply chain, lige fra mere simple problemer til hardcore personaleledelse, udarbejdelse og implementering af strategi, forhandling med leverandører osv. Man er jo virkelig på hele tiden, og der er krav til hurtige beslutninger og forventninger om, at man hele tiden er et skridt foran, og det tiltrækker mig. Og endelig er det meget målbart, så det er nemt at fejre succeserne, men også tage fat i de ting, der kan gøres bedre.

Er du individualist eller holdspiller?
Primært holdspiller, men jeg nyder også at lave individuelle ting. Jeg kommer ingen vegne, uden mit team er med mig, og derfor skal man være holdspiller. Men jo længere, man kommer op i systemet, også i den karriere jeg har, desto mere er man også alene. Derfor er det mindst lige så vigtigt, at man kender sig selv og sine egne begrænsninger og ved, hvordan man kan motivere sig selv.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Helt konkret for DEVI har vi besluttet at flytte en stor del af produktionen til Polen til foråret og lige før sommerferien meldt ud, at vi har opsagt størstedelen af vores produktionsmedarbejdere i Vejle. Og det er selvfølgelig en kæmpe-ledelsesopgave for mig, men også for hele teamet og organisationen at sikre, at vi kommer igennem den forestående højsæson med en god trivsel, produktivitet og arbejdsmoral.

Hvordan griber man den ledelsesopgave an?
Vi har meget tidligt fortalt tingene, som de var, og forsøgt at inddrage ledere, tillidsfolk og ledelse i arbejdet og forberede dem så godt som muligt til beslutningen. Det er en kæmpeopgave for alle; både dem der er opsagt, men også dem, som bliver tilbage - for det er mindst lige så hårdt. Det er et spørgsmål om at sikre, at vi skal have noget ud af døren, og derudover behandle hinanden ordentligt det sidste stykke tid, og det bruger vi meget tid på at tale om. Vi forsøger også at hjælpe så mange videre som muligt, blandt andet ved at lave uddannelsestilbud til de opsagte.

Hvordan vil du beskrive dig selv som leder?
En leder med stort drive og energi, som nok også er god til at få tingene til at ske. Med en god evne til at kommunikere på alle niveauer i organisationen, hvilket jeg tror, at jeg kan takke min baggrund som håndværker for.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Nye udfordringer og ting, der skal løses. At jeg kan se, at jeg og min organisation kan gøre en forskel. At jeg kan mærke, vi arbejder mod det samme mål, og der er en rød tråd i det.

Hvordan leder og motiverer du dine medarbejdere?
Frihed under ansvar. Jeg sætter klare målbare mål, og så er det op til mine ledere selv at komme til målet. Jeg følger løbende op på dem via statusmøder, og her er det naturligvis mit ansvar at være tæt nok på til at kunne justere og støtte, hvis det er nødvendigt. Min succes som leder afhænger lige så meget af mine medarbejdere, og derfor er det også vigtigt, at jeg hele tiden har de bedste folk. Det kræver, at jeg finder de rigtige, udvikler dem og er god til at sende dem videre, både når det går godt, og tilsvarende er konsekvent, hvis de ikke performer.

For at motivere forsøger vi salgs- frem for traditionelle produktionsmetoder, fx lave konkurrencer og events. En af de ting, vi er ret gode til, er at fejre, når ting lykkes. Alt lige fra at bestille nogen til at lave pandekager til os, kantinen bager kage eller en sommerkonkurrence, hvor medarbejderne fik ”sommerposer”, hvis de nåede målene.

Hvordan håndterer I de motivationsmetoder, når mange folk nu er blevet fyret?
Vi skal fortsat lave konkurrencer - selvfølgelig med respekt for, at nogle er opsagt. Men det er det, folk er glade for og mest stolte af herude, og tilbagemeldingerne har været, også fra de opsagte, at det må vi ikke lave om på. Men det er selvfølgelig en udfordring at finde balancen med at fejre, vi har nået en produktivitetsstigning eller nedbragt et lager, når nogle er fyret. Men når vi så fejrer det, kan vi samtidig på en naturlig måde snakke om, at folk er opsagte.

Hvordan synes du, supply chain-lederens rolle har ændret sig i din tid i faget?
Tingene går stærkere i dag. Vi skal hele tiden være opmærksomme på, at vi nu er de bedste til det, vi laver, og der bliver hele tiden stillet flere og flere krav. Jeg tror også, det har noget at gøre med, at vi måler mere, og det bliver tydeligere at benchmarke med andre virksomheder.

Hvilke udfordringer ser du generelt for supply chain management i fremtiden?
Vi skal vurdere, hvad vi vil være gode til her i Danmark i vores virksomheder. Hvad skal være core i vores supply chain, hvor skal vi fokusere vores indsats og investeringer, og hvad skal vi outsource? Hvad er det, kunderne ser som vores overordnede value proposition, og hvor kan vi som supply chain supplere dette? Men det er mindst lige så vigtigt, at man succesfuldt kan skille sig af med den produktion, som ikke er core – at få den overdraget ordentligt til en leverandør, for det er et stort arbejde at outsource en del af sin produktion, og ikke noget man bare lige gør. Det er nok dér, mange gør de fleste fejl.

Hvad bliver de vigtigste kompetencer for supply chain-lederen i fremtiden?
Supply chain-lederens opgave bliver at stille sig i den her ret udfordrende og provokerende rolle over for sin egen organisation i forhold til, hvad vi er gode til, og hvad andre bør gøre for os. Efter et stykke tid bliver man jo blind på sine egne børn og mener måske selv, at man er den bedste til det, man laver. Her tror jeg, det er vigtigt, at supply chain-lederen formår at træde ud af rollen. Det er nemt nok at have på agendaen til et møde og spørge ind til det, men derfra og til virkelig at udfordre det og tage konsekvensen – der er altså et stykke vej.

Og så tror jeg også, det bliver vigtigt at kunne udforme en klar strategi, som er nem at kommunikere og implementere, fordi det går så stærkt. Nogle gange fanges man i at ville gøre det hele så rigtigt, og så laver man kæmpestore analyser og planlægger og planlægger – og inden man er færdig med planlægningen, har situationen og forudsætningerne forandret sig, og så kan man starte forfra. Den arbejdsfilosofi, jeg selv arbejder hen mod, er, at de projekter, vi kører, skal komme som perler på en snor, og så skal der bare være fokus og fuld power på at få dem eksekveret, så vi når mål og tidsplaner.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
En god lang løbe- eller cykeltur er den bedste afstresning for mig. Jeg løber tit og kan godt finde det der, hvor man bare forsvinder i naturen – at man løfter låget, og når man så kommer hjem efter sådan en tur, har man smidt det hele bag sig. Så jeg bruger løb som ventil til at få lukket det hele ud, og så er jeg klar igen.

Tags:

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere