24.11.2009  |  Strategi & ledelse

BBC’s container nåede to gange verden rundt

Hos den britiske tv-station BBC gik man og undrede sig over, hvordan varetransporten i containerindustrien egentlig fungerer. Derfor købte de deres egen container og sendte den ud i verden. Nu er den tilbage efter at have transporteret alt fra whisky og kattemad til badevægte.

Den internationale shippingindustri, med dens milliardomsætning og millioner af containere med alle tænkelige – og enkelte utænkelige – slags varer, kan være en svær størrelse at forstå for den almene forbruger.

Det ville den britiske TV-station BBC gøre noget ved, og derfor adopterede de sidste år deres egen 40-fods container, gav den et lag maling, og sendte den ud i verden.

421 dage efter afgangen fra London kom den i starten af november så tilbage til BBC’s hovedkvarter i den britiske hovedstad, efter en rejse på over 80.000 kilometer – lidt mere end to gange rundt om jorden – og efter at have transporteret alt fra whisky over kattemad til badevægte.

Meget interessant, så faldt containerens rundrejse sammen med den globale økonomiske recession, og det kunne mærkes. Tidligere i år lå containeren således stille i tre måneder i japanske Yokohama og ventede på nye varer at transportere; et godt billede på en industri, der havde et samlet overskud i 2008 på godt 25 milliarder kroner, men i 2009 estimeres at have tabt 165 milliarder.

Undervejs, skriver BBC, har de også opdaget, hvor sammenflettede og gensidigt afhængige verdens lande er blevet, blandt andet takket være den standardisering, som containeren også repræsenterer.

Turen bragte således containeren fra Europa, syd om Kap Det Gode Håbe til Asien, videre til Brasilien, på tog tværs over USA, over Atlanten og gennem Suez-kanalen tilbage til Asien inden returen til Europa, og alle steder er den blevet modtaget med samme type udstyr og sparsomt befolkede havne; det moderne maskineri kræver ikke så meget menneskelig assistance som før i tiden, bemærker mediehuset.

BBC er sammen med partneren i projektet, shippingfirmaet NYK Line, blevet enige om at donere containeren til velgørende formål, og dens sidste rejse bliver derfor til Afrika, hvor den vil blive permanent indrettet som suppekøkken og på den måde hjælpe nogle af de mennesker, der er hårdest ramt af den økonomiske krise, som BBC’s boks altså selv oplevede undervejs på sine ture jorden rundt.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere