Automatisering kan skabe den vækst, Danmark har brug for

Thomas Visti er en af bagmændene bag det danske roboteventyr. I dag er han direktør i MiR (Mobile Industrial Robots), som siden begyndelsen i 2015 har femtendoblet salget af robotter. Den 23. november er han en af hovedtalerne ved EGN-dagen.

“Jeg plejer at sige, at hvad der normalt sker på tre år i andre virksomheder, sker på tre måneder i vores,” siger Thomas Visti, direktør i MiR (Mobile Industrial Robots, red.):

“Siden vi startede i 2015, har vi femtendoblet salget til forventede 75 millioner kroner i 2017. Og det har stillet store krav til os. I begyndelsen var vi tre medarbejdere, nu er vi 50 plus og har konstant 10-15 ledige stillinger slået op, fordi vi bliver nødt til at forny os hele tiden.”

Virksomheder ved ikke, at de har brug for MiR
Thomas Visti er en af bagmændene til det originale danske roboteventyr. Han er uddannet elektriker, siden ingeniør og blev i 2009 salgsdirektør i Universal Robots, der i 2015 blev solgt for 1,9 milliarder kroner.

Visti selv forlod virksomheden for MiR i 2014, og i dag er den primære opgave i MiR er at sælge robotter til virksomheder, som ikke aner, at de har brug for dem – eller at de overhovedet eksisterer.

Danske virksomheder skal automatisere
98 procent af MiR’s forretning ligger i udlandet, og virksomheden er i en vækstkurve, hvor man sælger mere end 50 robotter om måneden fordelt på 40 lande gennem flere end 110 forhandlere.

Det største marked for robotter generelt er Kina, hvilket er en indikator af, at det heller ikke der længere kan lønne sig at have produktion, mener Thomas Visti:

“Det danske marked er fortsat småt - og det burde det ikke være. Virksomhederne skriger på innovation, og det er nødvendigt for dem at automatisere, hvis de skal kunne konkurrere. Alligevel er danskerne forsigtige. Men kvalitet, kommunikation og logistik har gjort, at det er billigere at automatisere produktionen end at outsource, og dermed kan de virkelig få gavn af robotterne.”

Kan betales af på kort tid
En dansk virksomhed, der dog har forstået, hvad robotterne kan, er ifølge Visti, Kamstrup, som udvikler og fremstiller måleudstyr til måling af energiforbrug.

Skrækscenariet for mange er fortsat, at man som virksomhed investerer millioner i robotter, hvorpå der går noget galt i leverandør-kunderelationen, så det ender med, at den store grå robot samler støv i et hjørne.

Men der er ikke grund til bekymring.

“I dag kan robotter oftest betales tilbage på et-to år, og det er nemmere at skrue op og ned for dem, end det er for medarbejderne, samtidig med at du undgår, at medarbejderne slidt ned fysisk. Ofte vækker det bekymring, når man taler automatisering, men i virkeligheden er det dét, der skal til for at skabe vækst - og dermed arbejdspladser,” siger Thomas Visti og tilføjer:

“Vi arbejder desuden med brugervenlighed og giver virksomhederne ejerskab, så de kan få den fleksibilitet, de har brug for i en omskiftelig verden. Kan virksomheder selv klare en del af programmeringen, kan de bruge robotterne til andre opgaver, og det giver tryghed. Det har man indset i udlandet og er en del af logikken bag, hvorfor vi kan vækste, som vi gør.”

Du kan opleve Thomas Visti på EGN-dagen 2017: Driving Change.

Læs mere om årets største netværkevent og tilmeld dig her: egn.dk/egn-dagen.

22.03.2018EGN Netværk Danmark

Sponseret

Storytelleren: Lad kunderne være heltene i din fortælling

21.03.2018EGN Netværk Danmark

Sponseret

Kunstig intelligens smager på fremtidens øl

19.03.2018EGN Netværk Danmark

Sponseret

Eske Willerslev: Fortællingen er et vigtigt ledelsesgreb

27.02.2018EGN Netværk Danmark

Sponseret

Blog: Lederens digitale transformation handler om mennesker

04.12.2017EGN Netværk Danmark

Sponseret

Boost virksomhedens innovation med interne vidensnetværk

08.11.2017EGN Netværk Danmark

Sponseret

Blog: Er det tid at lære et nyt sprog?