07.10.2014  |  Strategi & ledelse

Alibaba udfordrer Amazon på det amerikanske marked

Verdens to førende e-handelsgiganter er kinesiske Alibaba og amerikanske Amazon. Alibaba er på vej ind på det amerikanske marked, men kommer ifølge forskere til at opleve flere udfordringer i ekspansionen.

Den kinesiske e-handelsvirksomhed Alibaba skabte for nyligt overskrifter ved at blive børsnoteret til en værdi af næsten 21,8 milliarder amerikanske dollars.

Virksomheden har, ifølge Industry Week, gennemgået en aggressiv vækst på det seneste og er den absolut største spiller inden for e-handel på det kinesiske marked. Nu har Alibaba sat kursen mod det amerikanske marked, hvor Amazon er førende inden for e-handel. Dog påpeger forskere, at Alibaba kommer til at opleve udfordringer i ekspansionen, og i en artikel fra Industri Week stilles spørgsmålet: ”Er Alibabas suppy chain er klar til at overtage Amazon?”.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Levering og kundeskifte
Alibaba kommer, ifølge Industry Week, til blandt andet at opleve udfordringer i forhold til hurtig levering. I Kina er det mange steder ikke nødvendigt at leveringen foregår hurtigere end et par dage – og det skyldes infrastrukturen i de mange små, kinesiske landsbysamfund.

I USA, derimod, er Alibaba nødt til at etablere forbindelser til leverandører og søsterselskaber for på den måde at kunne levere en vare hurtigst muligt.

Læs også: E-handel udfordrer distributionsnetværk

Kinesiske Alibaba vil også opleve udfordringer i forhold til kunderne og deres oplevelse af en god handel. Amazon har opbygget et klientel af kunder, som er såkaldte ”prime users”. Det vil blive en udfordring for Alibaba at ovetale disse kunder til at skifte firma, med mindre servicen er ekstremt bedre. Og det vil imidlertid være svært for Alibaba at overgå Amazons serviceniveau, skriver Industry Week.

Personalisering og brand
En væsentlig forskel på de to e-handelgiganter er måden, hvorpå Amazons hjemmeside personaliserer og derved får brugeren til at gøre noget aktivt. Amazon gør e-handlen personlig ved at foreslå lignende køb eller gøre opmærksom på, hvad andre brugere har købt. Det skaber en personlig shoppeoplevelse, og hvis Alibaba skal konkurrere med Amazon, kræver det lignende tiltag.

Endnu en udfordring for Alibaba handler om selve brandet. Alibaba vil opleve store vanskeligheder, når det gælder anerkendelse af, hvad Alibaba er og står for. Navnet og brandet Alibaba skal udbredes, og det bliver ifølge forskerne svært på et marked, som i forvejen er fyldt med anerkendte navne såsom Wayfair eller Amazon.

Læs også: Amazon har udvidet området for sine samme-dags leveringer

Industry Week påpeger, at Alibaba uden tvivl vil høste stor ros, hvis firmaet kan gøre i USA, hvad det allerede har gjort i Kina. Men hvis ikke Alibaba udtænker en måde, hvorpå pris og service kan overgå Amazon, bliver det meget svært for den kinesiske e-handelvirksomhed at erstatte Amazon som den største spiller inden for amerikansk e-handel.

-KLZ

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere