13.12.2016  |  Branchenyt

Ændring i scannings-kultur gør en forskel

Indhold fra partner Hvad er dette?

I Børnekirurgisk Klinik på Rigshospitalet arbejder man løbende med at forbedre patientsikkerhed

”Erfaringer fra andre afdelinger og ny teknologi åbner heldigvis hele tiden mulighed for at implementere nye tiltag”, fortæller Trine Spiegelhauer, funktionschef leder i Børnekirurgisk Klinik. For tiden er scanning i medicinrummet i fokus:

”Det er det rigtige tidspunkt, bl.a. fordi der nu er stregkoder på de fleste produkter, og derudover er der rettet op på IT-problemer, som før var en barriere for scanning.

Projekt ”Scan i medicinrummet” sat i gang
Man ved, at når medicin scannes i dispenseringsprocessen, hjælper det til at reducere medicineringsfejl. ”Udover de konsekvenser, det kan have for patienten, er det en meget ubehagelig oplevelse for en sygeplejerske, hvis medicineringsfejl sker. Stregkodescanning er altså et middel til to ting: Øget patientsikkerhed og mere tryghed for sygeplejerskerne. Dette er en meget vigtig pointe: At det ikke handler om ’endnu en administrationsgang’, men om tryghed”, fremhæver Trine.

Hvilke tiltag gøres?
Når fundamentet er på plads – dvs. stregkoder på yder- og inderpakninger samt scannere og it – er resten et spørgsmål om at få sygeplejerskerne med på at indarbejde scanning i deres rutiner. Og hvordan gør man så det?

”Vi har valgt en tilgang, som er baseret på synliggørelse af fordelene ved scanning. Det vil fx sige, at vi taler om scanning på vores ugentlige fredagsmøder, og vi ser sammen på statistikker for, hvordan scanning på afdelingen udvikler sig. Derudover har vi udnævnt fire ambassadører blandt personalet, som i hverdagen har den vigtige opgave at holde stregkodescanning i alles agenda”, beretter Trine.

Praktisk hjælp fra GS1
”Desuden har vi gennem hele forløbet haft løbende hjælp fra GS1 Denmark, som bl.a. har deltaget på personalemøder og forklaret om fordelene ved stregkodescanning – og bidraget til at afmystificere det. En meget væsentlig rolle”, mener Trine.

Hos GS1 Denmark er Healthcare Specialist, Anne Schmidt, meget tilfreds med den start, projektet har fået: ”Og ærligt talt også lidt lettet, for som tidligere sygeplejerske ved jeg, at hverdagen er fuld af gøremål, så det at opbygge nye rutiner er ingen nem sag. Netop derfor er det en stor glæde at se, at personalet bakker op om projektets dobbelte formål og ser fordelene”

Større potentiale for brug af stregkoderne
”Som Trine fortæller, så er stregkoderne allerede på produkterne – faktisk har 98,5 % af yderpakningerne og 84% af inderpakningerne i Børnekirurgisk Klinik stregkoder på, og så er det jo bare om at bruge dem”, mener Anne:

”I GS1 Denmark arbejder vi for at udbrede brugen af den unikke identifikation, der ligger i stregkoderne, til andre scenarier. Derfor er vi glade for at se, at globale standarder ligger til grund for det nationale implantatregister, der er under udvikling. Det vil gøre det muligt på hurtig og sikker vis at koble et bestemt implantat entydigt med en patient. Dermed løftes sporbarhed markant”.

Tænk globalt, ager lokalt
”Vi rådgiver om globale standarder på Regionsplan og om nationale løsninger. Men uden en adoption i dagligdagen på landets mange hospitalsafdelinger rykker vi jo ikke ved patientsikkerheden. Derfor prioriterer vi at bistå projekter som det i Børnekirurgiske Klinik på Rigshospitalet, og jeg opfordrer alle der måtte have en idé om, at deres afdeling kunne bruge stregkodescanning mere, om at kontakte os så vi kan hjælpe jer videre”, slutter Anne.

Se denne film om, hvordan stregkodescanning gør en forskel.

Læs mere på www.gs1.dk/sundhed og tilmeld dig nyhedsbrevet specielt til dig, der arbejder i sundhedssektoren.

Tags: GS1 Denmark

Mere fra GS1 Denmark

GS1 Denmark

www.gs1.dk

  • info@gs1.dk
  • 39278527
  • Vesterbrogade 149, 1620 København V

Vi hjælper virksomheder med at effektivisere deres forsyningskæde. Midlet er GS1 Standarderne for unik produkt-identifikation, automatiseret datafangst og datadeling.  

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere