Virker lean, egentlig?

Indspark af Jan Stentoft Arlbjørn, professor I supply chain management, Syddansk Universitet:

24.01.2012

SCM.dk

Jan Stentoft Arlbjørn, professor I supply chain management, Syddansk Universitet..

Der eksisterer et hav af ledelsesbegreber og filosofier, der alle er orienteret mod at forbedre virksomhedens konkurrenceevne. Men det er jo vanskeligt på forhånd at afgøre, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Det ved man først, når man står med resultaterne eller manglen på samme i hånden på den anden side af ”projektet”. Det opstiller et reelt problem for ledelsen: Ved at hoppe med på vognen for tidligt risikerer virksomheden at spilde ressourcer på noget, der ikke virker. Omvendt risikerer virksomheder, der er for langsomme med at hoppe med på en ny vogn, der faktisk virker, at sakke bagud i konkurrencen.

Nej, lean virker ikke
Lean er et eksempel på en sådan ”vogn”, der har vundet stærk udbredelse i både industri- og servicesektor i Danmark de seneste år. Virker lean? Det spørgsmål satte jeg og to andre forskere os for at undersøge ved at evaluere 123 videnskabelige artikler om lean. Er der belæg i disse artikler for at sige, at lean virker? Nej, lyder vores svar. Der er lav grad af evidens for virkningen af lean. Ud af de 123 artikler påviser 8 dokumenteret effekt, 73 kan ikke påvise effekt, og 42 betegner det som ”usikkert”. Der er masser af artikler i danske dag- og fagblade om lean, vi registrerede 7.057 artikler inden for de sidste fem år, som også beskriver gevinster ved at implementere lean. Men der er altså ikke belæg i den videnskabelige litteratur for at sige, at lean skaber gode resultater. Det gælder for øvrigt i særlig grad inden for service, vi fandt faktisk kun to videnskabelige artikler om lean i service-relaterede tidsskrifter. Det er også bemærkelsesværdigt, at den vægtigste kilde, som de videnskabelige artikler bygger på er bogen ”The Machine That Changed the World” af Womack et al. Fra 1990. Forfatterne til denne bog skriver selv i bogen, at bogen ikke er videnskabelig forskning, men skal formidle idéerne på en bredere måde.

Spild af skønne kræfter
Konklusionen på undersøgelsen er, at de fleste af artiklerne faktisk ikke lever op til videnskabelige krav, fordi der mangler definitioner og forudsætninger for lean. Vi kan også konkludere, at sandsynligheden for at få noget positivt ud af lean på dette grundlag er lav.

Lean er godt på vej til at sprede sig til service og den offentlige sektor. Det synes jeg er bekymrende. Jeg er ikke modtander af lean, men jeg er bekymret, fordi der er uklarhed om, hvad folk forstår ved lean, og fordi der er meget, der tyder på, at mange anvender lean uden at gøre sig tanker om, hvad det reelt er. Meget såkaldt lean er blot anvendelse af basale procesværktøjer - næppe reelt lean... hvorfor dog ikke bare kalde det for procesoptimering?

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle