Stantræk fordobler produktionen med robotter

Automatiseringer i Stantræk betyder, at virksomheden nu producerer meget mere for de samme lønkroner. Fra 2008-13 steg omsætningen fra 24 til 40 millioner kroner, mens Stantræk kunne nøjes med at øge staben fra 21 til 28 medarbejdere.

Administrerende direktør i Stantræk Morten Petri Lauritsen fik sin ilddåb i et generationsskifte, der fandt sted under finanskrisen, men ved hjælp af blandt andet fleksibel automation er det lykkedes at styrke virksomhedens konkurrenceevne. Foto: Universal Robot.

28.04.2014

SCM.dk

At automation kan styrke konkurrenceevnen, skrue ned for lønandelen i produktionsomkostningerne og samtidig øge efterspørgslen, er metalforarbejdningsfirmaet Stantræk et godt eksempel på. Her har robotter fra blandt andet Universal Robots været medvirkende til at fordoble produktionen i virksomheden.  

”UR-robotterne betyder, at vi har vundet ordrer, vi ville have tabt førhen. For eksempel producerer vi nu forskellige emner, som tidligere er blevet produceret i Østeuropa. Under krisen blev rigtig meget produktion outsourcet til Asien, men nu oplever vi, at kunderne ser mere nuanceret på, hvordan de kan sikre en god balance mellem kvalitet, leveringstid og prisniveau”, fortæller Morten Petri Lauritsen, administrerende direktør i Stantræk.

Læs også: Automatisering kan øge produktiviteten med 25 procent

Stantræk har investerer i to UR5-robotter fra Universal Robots, og de er begge i drift 16 timer i døgnet.

”Vi vil vokse uden at ansætte flere i produktionen. Ordrebogen vokser, men vi automatiserer os ud af væksten. Robotterne skaber til gengæld helt nye job i vores stab, fordi de giver os råderum til at styrke salgsindsatsen. I løbet af de næste fem år regner vi med at investere i fem til syv UR-robotter mere, og de bliver endnu lettere at integrere, fordi vi har lært rigtigt meget af vores erfaringer med de første”, siger Morten Petri Lauritsen.  

<p>”Ordrebogen vokser, men vi automatiserer os ud af væksten”. </p>

- Morten Petri Lauritsen, administrerende direktør i Stantræk

Siden 2006 er 25 job med ensidigt gentagne arbejdsopgaver ved maskiner forsvundet fra Stantræk. Nu er der kun tre af den type monotone job tilbage.

”Automation koster også job, men det er de fysisk opslidende job. Derfor styrker vi arbejdsmiljøet som sådan, når vi bruger robotter til eksempelvis pick and place-opgaver”, konstaterer Morten Petri Lauritsen, der har stået i spidsen for Stantræk siden 2007.

Virksomheden, der er stiftet i 1967, er en ordreproducerende virksomhed inden for metalbearbejdning i plader og bånd og leverer komponenter til blandt andet elektronik- og bilindustrien.

Lærenemme kolleger
Altmuligmand Poul Lave cirkulerer nu mellem tre robotter i produktionshallen hos Stantræk. To af robotterne er de lyseblå fem-kilos robotarme UR5 fra Universal Robots. De er hans favoritter som ”kolleger”.

”UR-robotterne er smarte og enkle. Softwaren gør dem nemme at bruge. Jeg kan oplære en kollega i de basale funktioner på bare fem-ti minutter, og så er de klar til at ”passe” den, når jeg holder fri. Den gamle type robot tager det flere timer at lære folk op i at bruge”, siger Poul Lave.

Læs også: Fleksible robotter gavner dansk konkurrenceevne

Den ene af UR-robotterne bruges til bearbejdning af 4 forskellige mekanikkomponenter i alu-zink, som den lægger i en stansemaskine og dernæst i en kasse. På højst en halv time kan Poul Lave omprogrammere robotterne til andre emner. En øvet medarbejder kan lægge 400 emner i den samme type maskine per time, hvorimod robotten kan klare 300 i timen. Alligevel vinder robotten i det samlede regnestykke, fordi den hverken skal have løn, pauser eller ferie og heller ikke risikerer at tage skade af at udføre de samme bevægelser 16 timer hver dag.

Fintuning sparer tid
Poul Lave har lært sig selv at bruge UR-robotterne, og han optimerer løbende på applikationerne.

”Jeg fandt faktisk en måde at spare tre sekunder på hvert emne, fordi jeg brugte teach-funktionen til at finjustere robottens bane, så den blev mere glidende. Før håndterede robotten godt fire emner i minuttet, men nu når den seks per minut”, fortæller Poul Lave, mens han fylder et rundbord med 500 emner fra en kasse. I kassen er der 5.148 emner, og med Poul Laves optimering kan robotten bearbejde sådan en kasse fire timer hurtigere end før.

Om Stantræk og Universal Robots

  • Stantræk er en danskejet metalforarbejdningsvirksomhed beliggende i Lystrup ved Århus. Virksomheden beskæftiger 28 medarbejdere og blev stiftet i 1967.
  • Universal Robots er en dansk robotvirksomhed stiftet i 2005. Siden den første UR-robot kom på markedet i 2009, har virksomheden oplevet betydelig vækst og beskæftiger nu knap 100 ansatte. Virksomheden har udviklet robotterne UR5 og UR10, der sælges via 200 forhandlere i 50 lande.

Stantræk har også sammen med maskinbyggeren Armiga udtænkt en kreativ, økonomisk måde at få rundbordet til at dreje frem til det næste magasin, når robotten har tømt det forrige.

Læs også: Lærenemme robotter er fremtidens kolleger

”I stedet for at købe et motoriseret rundbord bruger vi UR-robotten til at dreje bordet videre”, fortæller driftsleder hos Stantræk, Frank Barbarus.

Sparer konsulenttimer
Generelt er der en god stemning omkring robotterne blandt medarbejderne hos Stantræk. Fem af produktionsmedarbejderne har været på automationskursus, og de har selv efterspurgt det.

”Der er ingen sure miner, for folk her i firmaet kan jo også se, at robotterne blandt andet har hjulpet os med at komme til at tjene penge og komme på ret køl efter krisen”, siger Frank Barbarus.

Han anbefaler varmt, at man oplærer en enkelt medarbejder til at blive superbrugere af UR-robotterne. Så kan de indstille robotterne til nye emner og også ”troubleshoote” og finjustere, uden at dyre eksterne konsulenter skal tilkaldes.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle