Robotter i logistikken – løsning, udfordring eller trussel?

Automatisering i distributionscentre, transport og lignende har et enormt potentiale, når det kommer til effektivisering. Men robotter med uddateret software kan også være en trussel mod virksomheder, produkter eller endda mennesker, advarer eksperter.

Den moderne lagerrobot kan både være en mulighed og en trussel..

11.07.2017

SCM.dk

Den moderne industrirobot, hvad enten det er i forsyningskæder, produktion eller transport, rummer kolossale muligheder i form af effektivisering af diverse processer, automatisering af monotone og fysisk krævende opgaver, håndtering af varer, levering osv.

Læs også: Janus Friis-robotter skal levere varer i to amerikanske byer

Men der er også en mulig bagside af medaljen. Cybersikkerhedseksperter advarer således imod, at mange robotter i fabrikker og distributionscentre har uddateret software og svage godkendelsessystemer, hvilket gør dem sårbare over for hackere. Et angreb kan potentielt skade virksomheder, produkter og måske endda mennesker, skriver supplychainquarterly.com.

Når det kommer til fremtidsudsigterne for at strømline driften på lagre og i forsyningskæder, så gør robotter i disse år en stadig større forskel i fulfillment centre som Amazons, specielt til pluk af e-handelsordre med mange enkeltenheder. På den måde kan robotter være løsningen på en af de største udfordringer, distributionscentrene står overfor i omnichannel-æraen, skriver SupplyChainBrain.

”Robotter bringer produktet til plukkeren i stedet for plukkeren til produktet”, siger senior vice president of product strategy hos lagerløsningsleverandøren OrderDynamics, Michael Hazelden. Han peger videre på, at automation allerede spiller en vigtig rolle i DC’er, der er dedikerede til farmaceutiske produkter eller dagligvarer, specielt i Storbritannien.

Stadig brug for mennesker
Robotterne sikrer på den måde et højt aktivitetsniveau i centrene, samtidig med at den daglige drift kræver færre menneskelige ansatte. Hazelden understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at robotter i stigende grad erstatter mennesker mange steder i forsyningskæderne, eller i hvert fald tillader en øget volumen uden tilsvarende flere medarbejdere.

Selvom det er en udfordring for fremtidens arbejdsmarked, så er der – indtil videre – stadig brug for en del ansatte af kød og blod i DC’erne. Fleksibilitet og komplekse varer kræver stadig et human touch, og selv aktører som Amazon hyrer stadig titusindvis af ekstra folk ind omkring højtiderne.

”Der kommer et punkt hvor variansen af produkter overgår robotternes evner. Bestemte skrøbelige varer, såsom elpærer, kræver menneskelig håndtering. Og det meget specialiseret marked om dagligvareområdet er for størstedelens vedkommende for komplekst til at maskiner kan overtage totalt”, siger Michael Hazelden.

Selv med kunstig intelligens på vej frem, så er sandheden ifølge Michael Hazelden at robotteknologien stadig er i sin tidlige fase, og ”lights-out-lageret”, hvor selve driften er komplet blottet for mennesker og robotterne derfor kan arbejde i mørke, og som Michael Hazelden kalder ”slutmålet for alle”, stadig er mindst et årti væk for de fleste DC’er.

Hackerangreb er en reel trussel
Længe inden det sker, bør industrien også forholde sig til den trussel, som robotterne også kan udgøre. I hvert fald påpeger en forskningsrapport fra cybersikkerhedsvirksomheden Trend Micro og Politecnico di Milano, der er Italiens største tekniske universitet, at muligheden for, at robotter på den ene eller anden måde ”slipper løs” (go rogue) bestemt er tilstede.

Undersøgelsen  "Rogue Robots: Testing the Limits of an Industrial Robot's Security" handler ikke om, at robotterne danner en hær og overtager verdensherredømmet, men derimod en mere jordnær, men ikke mindre seriøs trussel i form af hackerangreb. Selvom det ikke direkte involverede robotter, så viste det nylige angreb mod Maersk herhjemme at det ikke en udfordring, der skal undervurderes.

Som grundlag for rapporten udførte forskerne en stribe kontrollerede tests, der viste, at industrirobotter er sårbare overfor cyberangreb, fordi de ofte kører på gammel og ikke opdateret software med svage godkendelsessystemer. Derudover har mange af dem offentlige IP-adresser, hvilket ligeledes øger risikoen for, at en hacker kan tilgå dem.

Med det udgangspunkt identificerer rapporten fem mulige typer angreb:

  1. Hackeren ændrer en robots styresystem, så den bevæger sig uforudsigeligt eller upræcist. Det kan føre til defekte eller forkerte produkter.
  2. Hackeren ændrer styresystemet så vedkommende selv kan kontrollere robotten, hvilket ligeledes kan kompromittere produkterne.
  3. Hackeren manipulerer med robottens produktionslogik, så dens arbejdsproces bliver defekt.
  4. Hackeren manipulerer med robottens statusinformation, så dens operatør ikke kender dens egentlige status. Det kan føre til personskade, hvis en medarbejder fx tror, at robotten er slukket og derfor sikker at nærme sig, og det modsatte viser sig at være tilfældet.
  5. Hackeren manipulerer direkte med robotten, så operatøren mister kontrollen og måske kommer til skade.

I videoen nedenfor illustrerer folkene bag rapporten, hvordan selv små forstyrrelser kan have store konsekvenser, ligesom de peger på, hvordan hackerne også kan få adgang til følsomme oplysninger, produktionskoder, forretningshemmeligheder og lignende.

Læs også: Robotter, lasere og exoskeletter – VW ser på fremtidens logistikløsninger

Anbefalingen fra forskerne er derfor at man som virksomhed sørger for altid at holde sin software opdateret med de nyeste programmer, patches etc. Tit fravælger eksempelvis fabrikker, ifølge rapporten, at springe over disse updates for ikke at miste produktion mens robotterne er offline. Derudover bør virksomheder også arbejde tæt sammen med robotproducenter og -forhandlere for at identificere potentielle trusler og forbedre sikkerheden, skriver forfatterne.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle