04.04.2017  |  Strategi & ledelse

Indspark: Hvorfor start-ups har fordele, når de handler med Kina

Den 16. februar 2017 deltog jeg i arrangementet Ready for Growth i Den Haag, Holland med World Startup Factory som arrangør. Morgenprogrammet var ”looking east”, hvilket er præcis det, mange start-ups gør, når de søger den bedst mulige pris for at konvertere deres innovative idéer til virkelighed.

Arrangementet var mere et match-making arrangement med fokus på at skabe møder mellem mentorer/investorer/institutioner og energiske startups end en oplægsrække over teamet ”looking east”. Men det gav mig alligevel gode muligheder for at tale med en masse inspirerende nye start-ups om de udfordringer, de støder på, når de etablerer produktion i Kina. Det kan fx være produktion af en luftrenser-enhed eller en app-integreret cargo bike for nu blot at nævne to konkrete eksempler.

Mange kopper kaffe senere blev jeg endnu engang bekræftet i, at de fleste startups anser det for umuligt at tiltrække selv den mindste smule opmærksomhed fra kinesiske leverandører, hvis de ikke kan sende en ordre på flere containere ad gangen.

Lad mig slå fast, at det ikke er sandt. I Plus 7 hjælper vi kunder indenfor mode og boliginteriør med at producere helt ned til 500 styk af en vare – til den rette pris, kvalitet og tid. Så det er muligt – dog er det ikke er det samme som ”let”. Men det er helt bestemt muligt. Jeg tror faktisk, start-ups har adskillige fordele i Kina. Her er et par eksempler på hvorfor:

#1 Start-ups har en uovertruffen energi
Det er visionen, der driver værket, og det er det, der får start-ups til at arbejde døgnet rundt for at nå deres mål. Det har kinesiske leverandører respekt for. Hvad start-ups ikke skal gøre, er at bruge en tre eller fire ugers ferie som undskyldning for at forlænge en tidsfrist – det vil en kinesisk leverandør ikke have forståelse for.

#2 Start-ups har mange idéer
Kinesiske leverandører producerer baseret på specifikationer og har (eller bør have) ekspertviden om hvordan man producerer et specifikt produkt. Denne indsigt er af stor værdi for start-up-virksomheden. Og leverandører elsker at arbejde tæt sammen med start-ups om innovation. At tilbyde samarbejder omkring innovation vil gøre start-ups attraktive for leverandøren (og ja, vær opmærksom på IP-rettigheder).

#3 Start-ups tænker kreativt
I Europa har vi for det meste relativ let adgang til offentlige myndigheder, men jeg ser sjældent start-ups drage nytte af denne enorme fordel. Hvorfor inviterer man ikke den kinesiske leverandør til at besøge sin virksomhed og kombinerer det med et besøg på det lokale rådhus, hvor leverandørerne kan udveksle håndtryk med borgmesteren eller anden lokal myndighedsperson? Det vil mangedoble din guanxi (street credit, red.) og gøre dig til en stærk og interessant partner for din leverandør.

#4 Start-ups har et fladere hierarki
De flade organisationsstrukturer hos Europæiske start-ups betyder, at de hurtigt kan rydde kalenderen og sende en beslutningstager til forhandlingsbordet, hvis behovet skulle opstå. Dette betragter kinesiske leverandører som et tegn på ægte interesse og bidrager til at etablere en stærk relation.

#5 Start-ups er fleksible
Det betyder, at man som start-up bedre kan tilpasse sit produkt eller din produktionslinje, så det matcher leverandørens produktionsplan. Resultatet er bedre priser for start-ups – og større interesse fra leverandørens idet man gør produktionen nemmere.

#6 Start-ups vil typisk starte med at producere enkeltvarer
Det betyder, at leverandørporteføljen (i begyndelsen) vil være overskuelig, hvilket tillader start-ups at bruge tid med leverandøren på at udvikle den altafgørende tillid, som er basis for forretningsrelationen.

#7 Start-ups har (sædvanligvis) et omfattende netværk
De kender måske en anden start-up, der har planer om at producere et helt anderledes produkt af de samme råvarer. Hvis det er tilfældet, er der en gylden mulighed for at forene kræfterne og allokere mere forretning til den samme leverandør.

Så ja, start-ups har mange fordele når de vil starte produktioner op i Kina, listen ovenfor er blot et udpluk. Hos Plus 7 har vi en passion for at etablere bæredygtige forsyningskæder for små og mellemstore virksomheder uden at der skal bestilles containervis af varer fra start.

Blandt de start-ups jeg mødte på konferences, håber jeg at vi vil se en masse pakker der bliver leveret fra nye Cargo Bikes, eller at alle kontorer vil have en Air-Cleaner, som overvåger indeklimaet og sender et varsel, hvis der er et potentielt astma-problem undervejs. Jeg er overbevist om, at begge virksomheder har et stort potentiale.

Jeg håber, de også vil have modet til at rette blikket mod Kina, og etablere en skalerbar, bæredygtig forsyningskæde fra starten – det kan hjælpe dem til at vækste i det tempo, de drømmer om. Jeg håber at se endnu flere start-ups derude, måske i Hong Kong d. 20. april på Global Sources, hvor jeg vil præsentere endnu flere fordele for start-ups i Kina. Håber vi ses!

Mere fra Heidi

Heidi Larsen

Se profil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere