20.03.2012  |  Strategi & ledelse

En fyring skaber nye muligheder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Efter 12 år i Nokia, der lukker helt ned for aktiviteterne i København i løbet af 2012, skal Sourcing Director Mikael Diget Riberholdt finde sig et nyt job. På trods af lukningen ser han positivt på fremtiden og synes stadig, at det er sjovt at gå på arbejde.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Lige nu handler det om overlevering, fordi vi befinder os i en udfasning. Jeg skal håndtere 100 medarbejdere i syv teams fordelt over hele verden, hvor mine teams i København og England skal nedlægges. Forudsætningen for en vellykket turn around er, at basisforretningen stadig kører, så jeg skal motivere folk til at levere, selv om de skal fyres. En anden aktuel udfordring er at forberede mine medarbejdere på, at de snart skal dreje 90 grader til højre jobmæssigt.
Den konkrete situation for Nokia er, at der er lagt en ny strategi, efter vi i 2011 stod på en brændende platform. Vores gamle produktportefølje er derfor på vej ud og en ny skal ind. Og hvad betyder det så for supply chain? Når Symbian (Nokias operativsystem til mobiltelefoner, red.) ikke sælger, som vi havde håbet, så er der nogle leverandører, der ikke tjener penge, og pludselig er Nokia ikke længere den foretrukne kunde. Så handler det om at få genskabt tilliden, og den kommer ikke af sig selv. Det er relativt nemmere med nye leverandører, da Nokia stadigvæk har et navn, som de gerne vil være sammen med.

Hvordan griber du situationen med Nokias lukning i Danmark an?
Når der er krise, kan du enten grave dig selv ned i en skyttegrav eller være den, der sætter sejlene og udnytter energien i ændringerne. Jeg ser af natur positivt på tingene og tror på, at der også bliver skabt muligheder og kommer noget godt ud af det i sidste ende. I situationen har jeg holdt fokus og synes stadig, at det er sjovt at gå på arbejde. At Nokia i København lukker, har jo ikke noget at gøre med mig personligt. Selv om jeg skal ud og finde et nyt job, må jeg prøve at forholde mig professionelt til min sidste tid i Nokia. Virksomheden behandler mig stadig pænt, så der er ikke nogen grund til, at jeg ikke skal gøre som hidtil.

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med SCM?
I en virksomhed som Nokia har supply chain direkte indflydelse på bundlinjen, og det kan jeg godt lide. At skabe forretning sammen med vores eksterne leverandører er spændende, og da alle Nokias leverandører i dag primært findes i Asien og USA handler det også om at forstå andre kulturer og bygge en tillid op.

Er du individualist eller holdspiller?
Jeg er klart en holdspiller. Hvis jeg kan få den enkelte til at arbejde for det, han er motiveret for, og det samtidig er noget, som teamet vinder på, så tror jeg på, at vi opnår langt mere end ved at have en flok individualister siddende. Men jeg vil samtidig sige, at jeg ikke kun arbejder i Nokia for, at andre skal lykkes – jeg er her også for at blive personligt motiveret, lære noget og tjene penge. I min stilling foregår det dog gennem andre. Når jeg kan få teamet til at præstere, lykkes med sine opgaver og aflevere til tiden, giver det mig en stor personlig tilfredsstillelse.

Hvordan vil du beskrive dig selv som leder?
Jeg vil sige karismatisk, fagligt kompetent, og med en god portion empati. Jeg har en naturlig interesse i mennesker, og hvordan de trives. Jeg har fået positiv feedback fra mine teams for min måde at være på, og at jeg kender detaljerne. Jeg mener, at du skal brænde for det, du laver. Mine drenge bruger udtrykket at gå all-in, når de skal i byen, og sådan har jeg det med mit arbejde. Hvis det er et godt job for dig, hvorfor så holde sig tilbage? Man skal lade være med at tro, at der kommer noget bedre om hjørnet. Det er nu, det gælder.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
At sparre med mine kollegaer og give hinanden energi. Fagligt trives jeg med et stort ansvar, at kunne flytte forretningen og se, at det bidrager til virksomhedens strategi. Alle ved jo, at strategier bliver rettet til hvert halve år, men du må have en plan at arbejde ud fra.

Hvordan leder og motiverer du dine medarbejdere?
Når du har kompetente medarbejdere, skal du behandle dem med respekt. Det er vigtigt, at du indgår i en dialog og udfordrer dem fagligt, så løsningerne bliver bedre. Det er også vigtigt, at mine medarbejdere forstår, hvordan deres arbejde passer ind i Nokias plan for succes.
Det er i bund og grund din egen indstilling, der bestemmer, hvordan medarbejderne skal se dig. Af min tidligere chef lærte jeg, at du godt kan arbejde med din udstråling. Man kan godt peppe sig selv op om morgenen, når man kigger sig i spejlet. Der er naturligvis også dage, hvor det ikke lykkes. Vi kan jo ikke gå på vandet hele tiden.

Hvordan håndterer du dine motivationsmetoder, set i lyset af Nokia Danmarks lukning?
Det er nødvendigt at give mere plads til, at medarbejderne har brug for at tale med mig og hinanden. Jeg skal desuden skabe gennemsigtighed og informere om, hvad der sker på den korte og lange bane. Det personlige fylder mere end det faglige i sådan en situation.

Hvordan synes du, at supply chain-lederens rolle har ændret sig i din tid i faget?
Det er industrispecifikt. Da jeg startede i Nokia for 12 år siden lå fokus på komponentniveauet. I dag har opgaven flyttet sig til et porteføljeniveau. Supply chain i Nokia handler ikke kun om materialer, men i høj grad også om samarbejdet med vores leverandører omkring designet. Vi er gået fra egenudvikling til fællesudvikling og on demand-løsninger, hvor vi specificerer opgaven, og leverandørerne derefter udvikler hele pakken. At arbejde med sourcing i Nokia har således udviklet sig til langt mere end indkøb – det er i lige så høj grad projektledelse og relationshåndtering med eksterne partnere.

Hvilke udfordringer ser du generelt for SCM i fremtiden?
Så længe vi har virksomheder i Danmark, der får produceret i Asien, er der brug for mennesker, der kan forstå supply chain-rollen. Den rolle, jeg appellerer til, ligger tæt på udviklingsafdelingen, der typisk befinder sig i Danmark. Mange mellemstore virksomheder kan vinde meget i deres forretningsoptimering ved at kigge mere på supply chain.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Gerne med en god krimi i stil med Stieg Larsson eller Jussi Adler-Olsen. Det må godt være bøger, der stiller krav til ens tankevirksomhed. I så fald kan jeg godt brænde en bog af på en eftermiddag. I ferierne tager jeg gerne til Italien med familien. Vi elsker at komme ud i de små landsbyer, købe vin, ost og andre lokale specialiteter og sidde og hygge os på bymuren. Det bliver også til en årlig skitur sammen med en god kammerat.

Tags:

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere